De allergrootste wijnkelder ter wereld ligt in Moldavië
- Artikel
- 29 maa 2023
- 4 minuten leestijd
Dat de twee grootste wijnkelders ter wereld in Europa liggen zal je misschien niet verbazen. Maar allebei in Moldavië? Die zag je misschien niet aankomen met wijngrootmachten Frankrijk, Italië en Spanje om de hoek. En toch is het zo.
Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, is helaas geen ontzettend mooie stad te noemen. Sterker nog, het is al vaker uitgeroepen tot de lelijkste stad ter wereld. Mocht je nietsvermoedend alleen maar boven de grond blijven, dan is het niet vreemd dat je bij aankomst alweer de volgende bestemming plant. Toch zou je er niet verder naast kunnen zitten. Of boven, moeten we misschien zeggen.
Een van de oudste wijnlanden in Europa
Als armste land van Europa denk je misschien snel dat Moldavië geen levendige wijncultuur kent. Toch zou dat echt onterecht zijn, want de vruchtbare valleien van Moldavië zijn al duizenden jaren uitermate geschikt om wijn te verbouwen. Drieduizend jaar voor Christus worden hier al de eerste wijnstokken gepland en de wijn heeft het land nooit meer verlaten. Behalve voor de export natuurlijk.
Die wijnhandel is een houvast die het land altijd door de armoede heen hielp. Zelfs vandaag de dag is wijn nog altijd een van de grootste exportproducten van het land. Toen Moldavië nog onderdeel was van de Sovjet-Unie werd gekscherend gezegd dat ‘iedere fles wijn die de Sovjets schonken uit Moldavië kwam’.
Van kalksteenmijn naar ‘wijnmijn’
Deze gigantische wijnkelders zijn dan ook een direct gevolg van inmenging van de Sovjets. Meteen na de Tweede Wereldoorlog ontdekken de Sovjets onder Chisinau namelijk twee kalksteenmijnen: Milestii Mici en Cricova. Ze hebben als nieuwe machthebbers geen behoefte aan de kalksteenwinning en besluiten de mijnen om te bouwen naar wijnkelders. ‘Wijnmijnen’ dus.
In de jaren ’60 zijn beide mijnen klaar voor gebruik en de collectie groeit snel. Zo snel, dat uiteindelijk het hele gangenstelsel nodig is om alle wijnen in op te slaan. Cosmonaut Yuri Gagarin, de ruimtevaarder die als eerste een rondje om de aarde vloog, zou zelfs verdwaald zijn geraakt in Milestii Mici. Daar worden nog altijd plagende opmerkingen over gemaakt; hij vond het makkelijker om de atmosfeer te vinden dan de uitgang van Milestii Mici.
Rij zelf door het ondergrondse labyrint
Je kan de ondergrondse steden zelf bezoeken. Ze liggen beide een half uur rijden van Chisinau. De ene in noordelijke richting, de andere ten zuiden van de stad. Met een tweehonderd kilometer lang gangenstelsel is Milestii Mici dan ook de allergrootste wijnkelder ter wereld. En niet veel verderop, ten zuiden van Chisinau, vind je de ingang naar de wijnkelder van wijnhuis Cricova. Deze wijnkelder is met een gangenstelsel van ongeveer honderdtwintig kilometer lang de een na grootste wijnkelder ter wereld. Beide ondergrondse drankhemels zijn vanaf Chisinau ongeveer een half uur rijden. De twee mijnen lijken op elkaar als het gaat om oorsprong, maar er is wel een verschil in beleving. Zo zou Milestii Mici wat informeler zijn, terwijl Cricova klassieker qua stijl is.
Ben je niet de beste chauffeur en sla je al doodsangsten uit bij de gedachte aan parkeren? Bij beide wijnkelders mag je gewoon door de straten van de ondergrondse wijnmetropool rijden - zie afbeelding hierboven. De normale verkeersregels gelden hier namelijk. Mocht je niet willen verdwalen zoals Yuri Gagarin is het aan te raden om een gids in te laten stappen om je de weg te wijzen.
Hoewel Chisinau dus niet het pracht en praal van Rome of Parijs heeft, komt de stad ondergronds dus echt tot leven. Ben je benieuwd naar meer plekken waar je je onder de grond uit kan leven? Check dan deze ondergrondse zoutmijnstad in Polen.
DISCLAIMER
In Moldavië geldt de noodtoestand door de oorlog in Oekraïne en de komst van grote groepen vluchtelingen. De kleurcode van het reisadvies voor Moldavië en Chisinau is geel, maar in Transnistrië kleurt de kaart rood. Lees op de website van Nederland Wereldwijd wat dit voor jou als reiziger betekent.