Mediterrane sferen aan de Maas: dit is Dinant
- Artikel
- 13 jun 2024
- 7 minuten leestijd
De Belgische Ardennen is een van die bestemmingen die voelt als ver weg, maar eigenlijk heel dichtbij ligt. Het is een omgeving die bekendstaat om haar mooie natuur en pittoreske dorpen en steden. Het Waalse Dinant steekt er met kop en schouder bovenuit.
Beeld je in. Je staat in een rivierdal, met aan de ene kant een rotsachtige klif van tientallen meters hoog en aan de andere kant glooiende heuvels. Het water van de brede rivier kabbelt en de zon priemt door de bladeren van de bomen die hoog op de heuvels staan. Plots vullen ‘jazzy’ saxofoonklanken het dal, weerkaatsend tussen de hoge rotsen en echoënd over de heuvels. Welkom in Dinant.
De omschrijving hierboven lijkt als een sprookje – en misschien is dat het ook – maar het is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Zeker de saxofoon niet. Want in een van de zomers van de negentiende eeuw moet het dicht bij de werkelijkheid zijn gekomen als de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax, die geboren en getogen is in Dinant, voor het eerst zijn instrument ten gehore brengt. De saxofoon is daarmee dus een Belgische uitvinding, waarmee België als klein land een enorme bijdrage levert aan de muziekgeschiedenis, zeker gezien de saxofoon nog altijd een van de meest gebruikte instrumenten is in pop- en jazzmuziek.
“De teruggekeerde”
Het leven van de uitvinder is allesbehalve doorsnee. Als zoon van een succesvol instrumentenbouwer in Brussel lijkt hij voorbestemd om ook met een revolutionaire muziekuitvinding te komen. Maar het scheelt niet veel of de saxofoon zou er nooit zijn geweest; hij verwondt zich zo vaak als kind, dat het überhaupt een wonder is dat hij uiteindelijk 79 jaar oud wordt. Even alle letsels op een rij: als tweejarige belandt hij twee weken in een coma, hij vergiftigt zichzelf door een glas zinksulfaat uit het atelier van zijn vader te drinken, hij slikt een naald in, wordt door een buskruitontploffing door het atelier van zijn vader geblazen, belandt nog eens in coma door een dakpan die op zijn hoofd valt en op tienjarige leeftijd wordt hij bewusteloos uit de rivier getrokken door een molenaar die toevallig in de buurt is en daarmee zijn leven redt. Zijn moeder noemt hem dan ook “le revenant”, de teruggekeerde. Gelukkig overleeft hij het allemaal en na een muzikale opleiding aan de Brusselse Koninklijke Muziekschool zal hij in 1841, als hij 26 jaar oud is, de allereerste saxofoon uitbrengen.
Hoewel hij zelf uiteindelijk verhuist naar muzikale hoofdstad Parijs en daar uiteindelijk ook overlijdt, is Dinant hem zeker niet vergeten. Het dorp staat bol van de eerbetonen aan deze man. Neem bijvoorbeeld de opvallende saxofoonstandbeelden op de brug of het Adolphe Sax Museum. En wil je samen met deze muziekicoon op een bankje zitten? Wandel dan even naar Rue Sax 37, waar een zittend standbeeld van hem is gemaakt. Het bankje staat voor het huis waar hij zou zijn geboren. Zijn echte geboortehuis bestaat helaas niet meer, dat is verloren gegaan tijdens hevige bombardementen door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.
Cultuur en natuur smelt samen
Gelegen in de schilderachtige, Belgische Ardennen, is Dinant een bestemming waar je zowel als natuurliefhebber als cultuurhopper aan je trekken komt. En dat is al eeuwen zo. De stad wordt al in de middeleeuwen een belangrijke vesting, waarvan de imposante citadel van Dinant het belangrijkste overblijfsel is. Deze citadel torent hoog boven de stad uit en biedt een verstrekkend uitzicht over de Maas en de omliggende vallei. Je kan hier voor twaalf euro naar boven via de kabelbaan. Met dit kaartje kan je ook meteen de citadel bezoeken. Net onder de citadel ligt de Onze-Lieve-Vrouwenkerk, een gotisch meesterwerk met een bolvormige toren en grote glas-in-loodramen.
Maar dit charmante dorp aan de Maas kent, naast een rijke geschiedenis, dus ook een indrukwekkende, omliggende natuur en genoeg culturele trekpleisters. Neem bijvoorbeeld de wandeling richting Rochers de Moniat door de heuvels, zo’n acht kilometer lang, die je een mooi uitzicht geeft over het dorp. Ook brengt het pad je door dichte bossen en leid je mee naar de glooiende weilanden.
Wil je wat verder weg? Op een kwartier rijden vind je het middeleeuwse kasteel Walzin, waar je ook mooi kan wandelen. Onderweg rij je dan langs de Ros Beiaardrots, een hoge, bijna spitse rotsformatie die is doorklieft door een autoweg in het zuiden van het dorp.
Een flinke aanrader voor natuurliefhebbers die het niet erg vinden om een halfuur met de auto te rijden zijn de grotten van Han, het eerste UNESCO Global Geopark van België. Hier kan je niet alleen door de grotten dwalen, maar ook een wildpark bezoeken met dieren die oorspronkelijk in de regio zouden voorkomen. Bijvoorbeeld bruine beren, lynxen en wolven. Het is zelfs mogelijk om op het terrein te overnachten. Ben je meer een waterrat? Maak een boottocht of huur een kajak en ga varen op de Maas. Wie wat avontuurlijker ingesteld is, kan hier ook aardig bikeraften of packraften.
Belgisch bier en andere culinaire hoogstandjes
Wil je je smaakpapillen kennis laten maken met alles wat de Belgische Ardennen je te bieden hebben? Dan zit je in Dinant gebakken. Breng een bezoek aan de lokale markt en bestel een vers gebakken Dinantse ‘couque’, een traditionele harde honingkoek. Daarnaast zijn er genoeg restaurants in het centrum te vinden, van gezellige bistro's tot chique restaurants voor mensen met de verfijnde smaak. Om je bezoek af te toppen met een alcoholische versnapering, vind je in de heuvels van Dinant een van de meest bekende bierbrouwerijen van België in de wijk Leffe (drie keer raden hoe die brouwerij heet). Op naar de volgende? Met een autorit van vijftien minuten ben je bij een andere, hele bekende Belgische bierbrouwerij. Bij beide is het mogelijk om een tour met proeverij te doen.
Dinant is dus absoluut het bezoeken waard en leent zich ideaal voor een lang weekend weg. Het enige nadeel met Dinant is dat je geluk moet hebben met het weer, want in de Belgische Ardennen kan het slecht te voorspellen zijn. Wat dan wel weer enorm fijn is, is dat je er vanuit het centraal gelegen Utrecht in een dag naartoe kan rijden. Als je vanaf het zuiden het stadje in kan komen rijden, is dat aan te raden. De entree is mooier vanuit deze windrichting dan de landweg uit het noorden en een omweg is het toch niet. Ga je buiten het seizoen? Dan zijn er in het centrum verrassend veel parkeerplaatsen om je auto kwijt te kunnen. Treinreizigers reizen het snelste via Brussel, waar je na ongeveer anderhalf uur aankomt op station Dinant.
Meer zien van België? Combineer Dinant dan met een roadtrip bij onze zuiderburen.