Tussenjaar? Reis werkend door Australië
- Artikel
- 05 okt 2023
- 6 minuten leestijd
Klaar met school, je bachelor of je master en nog niet toe aan het volwassen leven? We snappen je. Om daar nog even van weg te blijven ga je op reis tijdens je tussenjaar. Maar hoe zorg je voor genoeg geld zodat je niet pappie of mammie hoeft te bellen voor een zakcentje?
Het is dé backpackersbestemming voor wie langere tijd wil rondreizen en niet bij elke overnachting, huurauto of treinticket de spaarrekening in de gaten moet houden. Met een hoog minimaal inkomen is Australië misschien wel het enige land waar je met meer geld terugkomt dan toen je wegging. En dan is het ook nog eens een prachtige bestemming om te backpacken – wat voor velen natuurlijk geen geheim is. Dit land is bezaaid met typische backpackershotspots, zoals surfdorpjes en werkboerderijen waar veel vakantiewerkers op afkomen om hun verdere reis te kunnen betalen.
En behalve geld, maak je als seizoenswerker ook nog eens tientallen reisvrienden. Gouden combinatie, niet? Toch is het belangrijk om goed te weten waar je aan begint en wat je moet regelen. Daarom scheiden wij in dit artikel voor jou het kaf van het koren. Want je wil niet zoals Isa 88 dagen lang kippen slachten – daarover later meer.
Hoe regel je een werkvisum in Australië?
Om te beginnen moet je een werkvisum zien te krijgen, een zogeheten "Working Holiday Visa, subclass 417” voor personen uit bepaalde landen, waaronder Nederland. Met dit visum kan je een jaar lang in Australië werken en reizen. Voor de aanvraag ga je naar de website van het Department of Home Affairs van de Australische overheid. Hier maak je een “ImmiAccount” aan. Gedaan? Dan kan je visumaanvraag beginnen! Selecteer het juiste visumtype, in dit geval dus “Working Holiday (subclass 417)”. Hou je paspoort en reisplannen bij de hand, die ga je nodig hebben. Goed om te weten: dit visum is alleen beschikbaar voor jongeren tussen de 18 – 30 jaar oud.
Hoeveel kost een werkvisum? Anno 2023 omgerekend ruim driehonderd euro. Is even wat investeren, maar dat verdien je later gelukkig toch allemaal weer terug. Na het indienen van je aanvraag, beoordeelt de Australische overheid je aanvraag. Dit kan even duren, dus wees op tijd en doe dit niet een avond van tevoren.
Als je visum wordt goedgekeurd, ontvang je een bevestigingsbrief en visumlabel in je ImmiAccount. Gemiddelde wachttijd? Enkele weken tot een paar maanden. Belangrijk om rekening mee te houden: de verwerkingstijd in piekperiodes, zoals het begin van het visumjaar op 1 juli, kan ervoor zorgen dat het langer duurt dan normaal voordat je aanvraag is goedgekeurd.
Hoe kies ik de juiste baan?
Tijd om te gaan genieten van je tussenjaar! Maar wacht, niet zo snel. Want hoewel je aanvraag is ingediend, weet je nog helemaal niet welk werk je kan gaan doen en hoe je werk vindt. Op welke platforms kan je terecht? En hoe voorkom je de doemscenario’s?Om te beginnen: baken af. Wat voor werk ben je bereid te doen en waar heb je ab-so-luut geen zin in? Dit lijkt een voor de hand liggende vraag, maar het is schrijnend hoeveel reizigers uit onwetendheid tijdens hun werkreis ‘ja’ zeggen tegen een baan die ze totaal niet ligt. Populaire opties waar je veel backpackers tegenkomt? In de horeca, toeristische industrie, administratieve werkplekken en tijdelijk werk in steden of op het platteland.
Hoe vind je een baan in Australië? Daarvoor heb je betrouwbare online vacaturebanken, zoals Seek, Gumtree, Indeed en Backpacker Job Board. Deze websites hebben regelmatig advertenties voor tijdelijke en seizoensgebonden banen.
Ik wist niet dat 't een vleesproductiebedrijf was. Ik heb daar toen 88 dagen kippen moeten slachten.- Isa
Wees echter niet naïef bij het lezen van de vacatures. Kippen houden op een boerderij klinkt misschien als iets voor blije eieren, maar de werkelijkheid kan toch anders uitpakken. Daar kwam de toen negentienjarige Isa op de harde manier achter: “Een Nederlands meisje tipte me via Facebook en zei dat ze op een kippenboerderij werkte. Zelf had ze het daar hartstikke naar haar zin, maar ze zou drie weken later weggaan. Ik kon haar plek overnemen. In eerste instantie leuk, want ik dacht dat ik drie maanden lang kippen mocht verzorgen. Wat ik toen nog niet wist? Dat het een vleesproductieboerderij was. Ik heb daar toen 88 dagen zieke en manke kippen moeten ruimen.”
Andere manieren om aan werk te komen
Vind jij je werkplek liever door je volledig onder te dompelen in de Australische cultuur en backpackers die je tegenkomt? Dan kan je altijd proberen mond-tot-mond aan werk te komen. Als je bijvoorbeeld in een leuk hostel overnacht, kan je overwegen daar eens de handen uit de mouwen te steken in plaats van te blijven luieren in die heerlijke, aanlokkelijke hangmat. Voel je je op je plek en maak je makkelijk vrienden met de crew? Dan zijn veel hostels zeker de beroerdste niet om je tegen gratis verblijf deel van de werkploeg te maken.
Andere manieren om aan een baan te komen is door te blijven netwerken. Maak gebruik van sociale media, online reisgemeenschappen en facebookgroepen. Praat vooral ook met andere reizigers en leer van elkaar. Ook een goede om ’t ijs te breken, want misschien heeft die leuke meid of jongen aan de bar wel een aantal fantastische werkadresjes voor je!
En zoals dat wel vaker gaat, weten inwoners vaak precies waar werk is. Vraag ‘t dus aan de Australiërs zelf. Vooral in kleine steden en dorpen is het namelijk soms slecht aangegeven waar nog extra handen nodig zijn. Iets gevonden? Stuur dan je sollicitatie rechtstreeks naar ‘t bedrijf of de werkgever bij wie je wil werken.
Een andere dikke tip? Plan je reis op basis van werkplekken. Veel werkplekken, zoals fruitplukken op ’t platteland, zijn seizoensgebonden. Zorg dus dat je op een boerderij aankomt op het moment dat ze daadwerkelijk mensen zoeken en niet aankomt als ze je niets kunnen aanbieden.
Alle tips in je oren geknoopt? Dan ben je er nu écht helemaal klaar voor. Oké, de laatste tip die we je mee kunnen geven? Sluit even die reisverzekering af; een jaar is lang en er zijn hier genoeg enge, giftige spinnen die je jaar flink kunnen verpesten.
Wat je zeker niet mag overslaan tijdens je verblijf in Australië? De Wave Rock, een bijzondere rots in de vorm van een vloedgolf waar ook ieder jaar een festival plaatsvindt.