Met de camper op pad? Door deze campergids kan je Europa aan
- Artikel
- 12 aug 2024
- 10 minuten leestijd
Campervannen is geweldig. Raampje open, armpje eruit en de wind door je haren – of langs je gladde schedel. Het vrijgevochten gevoel achterna. Zonder gedoe beweeg je van de ene camping midden in de natuur naar dat kleine dorp waar de mensen elkaar nog begroeten op straat.
Klinkt natuurlijk heerlijk. Toch is er een aantal dingen dat je moet weten voordat je begint aan een camperavontuur. Wat is handig om mee te nemen en welke apps moet je op je mobiel hebben staan? Waar moet je rekening mee houden als het gaat om bijvoorbeeld je camper stallen als campereigenaar? En welke routes kan je uitstippelen als je een week, twee weken, drie weken of zelfs een maand de tijd hebt om erop uit te gaan? Blijf dan even op deze pagina hangen, want alles komt aan bod!
Paklijst en handige apps voor onderweg
Ga je op pad, dan heb je een goede, praktische paklijst nodig. De standaard spullen kennen we als fervent reizigers allemaal wel. Spelletje, boekje, genoeg (zwem)kleren, een regenjas voor het geval dat en je favoriete toiletspullen inclusief toiletpapier, een stroomkabel met stekkerdoos en ga zo nog even door. Maar bij een camperreis komt nog iets meer kijken dan dat. Wil je bijvoorbeeld zelf koken op je camping? Dan heb je keukengerei, gasflessen en servies nodig dat niet breekt als je het op de grond laat vallen of als een lade openspringt tijdens het rijden.
Ook geen overbodige luxe om in je campervan te hebben liggen is een reservewiel, veiligheidsvest en gevarendriehoek, zeker omdat dit in sommige landen, waaronder Frankrijk, verplicht is om in je auto te hebben liggen. In het verlengde daarvan is een kentekenbewijs en verzekeringspas ook geen onverstandige, in het geval dat er toch onderweg iets gebeurt wat je niet had voorzien.
Meer dingen die niet mogen ontbreken op de paklijst voor je volgende roadtrip? Zo vul je je lijst aan.
Wat je nog meer nodig hebt als je onderweg gaat? Behalve een flinke dosis positiviteit en een uitgebreide paklijst, is een aantal apps die je onderweg helpen heel handig. Zie bijvoorbeeld in één oogopslag waar bij jou in de buurt nog een plekje vrij is op Campercontact of Park4Night, zeker handig voor wie op de bonnefooi gaat. Voor je navigatie zet je Waze of Google Maps op je telefoon. En heb je hoge nood en is er geen plek in de buurt waar je even in alle rust je behoefte kan doen? Mensen met een kleine blaas doen zich er goed aan ook maar even Flush op die telefoon te zetten. Ben je fervent wandelaar? Op AllTrails zie je in één oogopslag welke wandelroutes bij jouw standplaats zeker de moeite waard zijn. Als je die apps veel gaat gebruiken is een powerbank ook een goede om aan je paklijst toe te voegen.
Verder is het goed om te weten dat als je eenmaal uitgestald bent op de camping, je niet meer zo makkelijk kan wegrijden; dit is nu even je huis. Vind je dat geen probleem? Mooi, niets meer aan doen! Vind je het wel jammer dat je nu beperkt bent in je reisbewegingen, zorg dan dat je bijvoorbeeld een fiets of zo’n kek elektrisch stepje meeneemt.
Meer handige apps voor je kampeertrip? Die lees je hier.
Je camper stallen
Als je huurt, hoef je gelukkig niet te denken aan opslag, wegenbelasting en andere bureaucratische kostenposten. In dat geval kan je gelijk door naar de wegdroomreizen die we hieronder voor je op een rij hebben gezet (even naar beneden scrollen). Heb je een camper gekocht en behoor je tot de 620.000 camperbezitters die Nederland rijk is? Dan moet je ‘m ergens opslaan als je de camper niet gebruikt. In sommige gemeentes mag je ‘m namelijk niet eens op je eigen erf neerzetten. Het opslaan van je camper als je ‘m niet gebruikt is daarom nog best een dingetje.
Wie ‘m wel thuis kan opslaan heeft geluk, maar woon je midden in de stad, heb je geen grote tuin of schuur waar je jouw bakbeest in kwijt kan of woon je in een camperwerende gemeente? Dan moet je ergens anders terecht. Gelukkig bestaan er opslagplaatsen die speciaal bedoeld zijn om jouw camper op te slaan. Een kanttekening hieraan is dan weer dat er momenteel helaas een enorm tekort aan camperplaatsen is in Nederland. Je plekje vinden gaat dus nog niet zo makkelijk.
Gelukkig zijn er meer opties. Woon je buiten de stad of ken je iemand die buiten de stad woont? Ga dan eens kijken bij de boer en vraag of die wellicht een camperplek voor je vrij kan maken. Veel boeren bieden dit namelijk aan en het is ook nog eens relatief goedkoop. Het beste voor de camper is om ‘m ergens binnen op te slaan, omdat-ie buiten sneller slijt en dus minder lang zal meegaan. Vragen of de boer een schuur heeft waar je camper zolang in kan staan is dus zeker niet overbodig. Wat als laatste optie ook kan, is dat je jouw mobiele stekkie helemaal niet laat verstoffen, maar ‘m juist aanbiedt op een van de vele verhuursites die er zijn.
Vind je dit allemaal te veel gedoe? Een daktent op je auto of busje zetten en dit combineren met een inbouwkeuken in de achterbank is ook altijd een goede optie. En ja, die bestaan. Als je hiervoor kiest, kan het wel handig zijn om voor de zekerheid een extra (party)tent mee te nemen. Mocht het namelijk gaan regenen, hoef je niet in de auto te schuilen of in die krappe daktent te kruipen.
Reisinspiratie voor jouw volgende camperavontuur
Alles ingepakt en geregeld? Dan ben je klaar om te gaan! Waar je naartoe gaat ligt er met een camper voor een groot deel aan hoeveel tijd je hebt. Een weekend weg is met een camper op stal nooit een hoop gedoe. Binnen vier uur rijden sta je al in het Ruhrgebied, waar creatieve broedplaatsen, biertuinen en natuurgebieden opbloeien tussen en in de oude fabriekshallen. In de Benelux zijn de Belgische Ardennen nooit ver weg, waar je in een middag rijden bijvoorbeeld al in Dinant bent of door de wandelpaden slentert van Luxemburg. En zelfs Normandië in Noord-Frankrijk is binnen een dag te berijden, waar je de historische, ruige klifstranden en begraafplaatsen van geallieerde soldaten bezoekt die tijdens de invasie van Normandië in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden, uitkijkt over een bloedmooi natuurgebied bij La Roche d’Oëtre maar ook sprookjeskasteel Mont Saint-Michel zich goed leent voor een flinke dosis cultuur.
Een week
Ga je een week weg, dan kan je de bovenstaande bestemmingen met iets meer slow travel ervaren, maar je kan ook al iets verder denken. Rij bijvoorbeeld over de stranden van Denemarken richting Klittmøller en bezoek het creatieve en bruisende Aalborg. Of rij bijvoorbeeld via het Zwarte Woud en de Vogezen naar Zuid-Duitsland, waar oude kastelen zich afwisselen met schitterende natuur in de uitlopers van de Alpen. En anders gooi je het toch over een hele andere boeg en rij je binnen acht uur naar dit Boheems paradijs? Wie maakt jou wat.
Ga je elektrisch touren door Denemarken? Lees dan hier waar je rekening mee moet houden.
Twee weken
Ga je een week langer weg, kan je ook denken aan een tocht via Duitsland of Tsjechië naar Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië of Italië. In deze landen is het wel goed om te weten wat de regels zijn wat betreft milieustickers en vignetten. Wat dat zijn? Dat lees je hier.
Met twee weken tijd kan je ook gemakkelijk de route du soleil op gaan zoeken. Dan rij je via het culinaire Lyon en het Meer van Annecy richting Marseille en Montpellier aan de Mediterrane kust van Zuid-Frankrijk. Tijd over? Rij nog even door naar Catalonië, waar je deze bijzondere roadtrip kan maken.
Maar het kan ook anders. Ga je niet per se op pad om de zon in Zuid-Europa op te zoeken? Rij dan in twee dagen via de zuidkust van Engeland en de bijna tropische Isles of Scilly naar camperparadijs Snowdonia in Wales. En voor wie dat nog niet genoeg is, kan je binnen twee uur vanaf Snowdonia al in het prachtige Lake District zijn ten noorden ervan. Onderweg rij je dan ook nog eens langs de steden Liverpool en Manchester, zeker niet de beroerdste bestemmingen voor een stedentrip.
Drie weken
Heb je drie weken om de boel te verkennen met je camper? Dan ben je de koning te rijk. Ga naar Portugal, waar je een schitterende tour langs de kust kan maken. Maak onderweg een paar stops aan de westkust van Frankrijk, bijvoorbeeld bij La Rochelle en surfdorp Biaritz. Rij vervolgens via Noord-Spanje door Spaans Baskenland en natuurgebied Picos de Europa. Of ga vanuit Nederland juist westwaarts en rij via Liverpool naar Holyhead, waar je de oversteek kan maken naar Dublin. Rij vervolgens via Kilkenny en Cork langs de ruige zuidkust van Ierland. Of ga verder noordwaarts en bezoek de Mull of Kintyre, door Beatle Paul McCartney zo mooi bevonden dat hij er samen met zijn vrouw een nummer over schreef.
Een maand of langer
Wil je het echt bont maken en ga je een maand lang met je camper op pad? Goed zo! De mogelijkheden zijn nu pas écht eindeloos. Rij bijvoorbeeld naar Tarifa in Zuid-Spanje en maak de oversteek naar Tanger in Noord-Marokko. Dat is in totaal wel bijna dertig uur rijden, dus zorg dat je je route goed plant en bedenk voor jezelf hoeveel uur je maximaal per dag wil rijden. Die rijtijd is overigens net zo lang als met de camper naar Athene, waar je onderweg langs de Kroatische kust kan rijden en via Bosnië en de Baai van Kotor in Montenegro in het ongerepte Albanië uitkomt. Wandel hier de Peaks of the Balkans in off-the-beaten-track Noord-Albanië of ga naar het drukker bezochte Sarandë in het zuiden van het land. Rij vervolgens door het Griekse Epirus, waar je schitterende natuurgebieden en de diepste kloof van Europa vindt. Waar ieder strand bezaaid is met wit zand en helderblauw water tegen de rotsen klettert. Waar de geur van culinaire hoogstandjes de straten vult in haar pittoreske kuststeden.
En je zou het misschien niet zeggen, maar je bent net zo snel in kattenhoofdstad Istanboel als in Athene of Noord-Marokko. Liever in Europa blijven? Maak een route langs de veelzijdige westkust of de minder bereisde oostkust van Italië en maak met de veerpont de oversteek naar Sicilië. Liever noordwaarts? Ga wildkamperen aan de oostkust van Zweden en eindig in het schitterende natuurgebied Jotunheimen en de fjorden van Noorwegen. Rij via Polen naar de Baltische Staten of zie alles wat er te zien valt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Kortom: als je de tijd hebt, is niets onmogelijk met je camper. Het enige wat je hoeft te kiezen is een windrichting, dan gaat de rest vanzelf.
Meer reisinspiratie voor je volgende roadtrip? Lees hier onze artikelen die je langs de mooiste wegen ter wereld slingeren.