Met je wagen dwars door onbekend Catalonië: een roadtrip om nooit te vergeten
- Artikel
- 24 jun 2024
- 6 minuten leestijd
Gedachten over Catalonië gaan veelal gepaard met beelden van Barcelona met haar Ramblas, grootse kunstenaars als Gaudí en Dalí en Barceloneta strand. Maar de regio is zoveel meer dan dat. Ga op roadtrip en verken het verborgen Catalonië.
De zon staat hoog aan de hemel en je baant je een weg door het diverse decor. Dorpjes met charmante pleinen en eeuwenoude straatjes nodigen uit tot verkenning en sieren het berglandschap. Enkele uren later schittert de Middellandse Zee zo fel in je ogen dat je je zonneklep maar omlaag klapt. De geur van zee en pijnbomen glipt door je openstaande autoraam. Elke kilometer belooft een nieuw avontuur.
Catalonië trekt jaarlijks meer dan tien miljoen reizigers, waarvan de meesten enkel Barcelona aandoen. We raden je zeker niet af om de hoofdstad van Catalonië te bezoeken, maar er is nog zoveel meer moois te zien. Catalonië heeft een oppervlakte van bijna 32 duizend kilometer, dat is bijna net zo groot als Nederland. De beste manier om de regio te verkennen? Met een roadtrip om over naar huis te schrijven! (Of appen natuurlijk.)
Maak de Catalaan je beste vriend
Een van de dingen die je zal merken wanneer je vanuit de Franse Pyreneeën Catalonië binnenrijdt, is hoe vriendelijk de mensen zijn. Voorál als je ze in hun eigen taal begroet. Veel mensen gaan ervan uit: je bent in Spanje, dus spreek je Spaans. Maar in deze regio wordt door een groot deel van de bevolking de regionale taal gesproken: Catalaans. Door simpelweg Buenas días te vervangen voor Bon día (Goeiedag), en graciès te zeggen in plaats van gracias, win je zo het hart én de behulpzaamheid van de Catalanen.
Dormir hier
Voor die ene perfecte roadtrip heb je natuurlijk de beste slaapplekken nodig. En over het algemeen kan je er na een lange reisdag overal wel eentje vinden. Maar wil je het jezelf echt makkelijk maken? Neem dan je kampeerspullen mee. Waar geen hotel meer is, is wel een camping én andersom. In het noorden en andere minder bereisde plekken heb je al een kampeerplaats voor vijf euro per persoon per nacht. In meer bezochte plaatsen zit je rond de dertig euro. Wat vooral belangrijk is: wees flexibel. Laat je meevoeren en zeg geen ‘nee’ tegen de optie om een nacht te verblijven bij een gastgezin. Zo ervaar je de cultuur als geen ander.
Destination unknown
Bij de ideale roadtrip horen uiteraard bijzondere en adembenemende plekken. Gelukkig heeft Catalonië er genoeg in de aanbieding. Cadaques (waar Dalí’s huis staat), Girona en Barcelona zijn redelijk vanzelfsprekend. Overweeg daarom de eeuwenoude Catalaanse cultuur te verkennen buiten de go-to bestemmingen. Check hier de alternatieven:
In plaats van de grote stad
Als alternatief voor Barcelona kan je bijvoorbeeld Sitges overwegen. De plaats ligt op een half uurtje rijden van Barcelona en is omgeven door natuur en prachtige, veelal toeristvrije stranden. Wanneer je vanaf hier een dagtrip naar de grote stad plant, stop dan bij een minder toeristisch bouwwerk van Gaudí: Bodegas Güell, een wijnmakerij. Vervolg je weg en vind de meest adembenemende stranden langs de kustlijn, zoals het strand in Garraf.
Hogere sferen
De bergen kunnen niet ontbreken in je lijst van bestemmingen. In de Catalaanse Pyreneeën vind je onder andere het plaatsje Taüll. Hier staat de kerk van Sant Climent, het thuis van de bekende fresco’s die inmiddels tentoon worden gesteld in het nationale museum van Catalaanse kunst. Verplaatsing van de duizend jaar oude fresco’s was nodig omdat priesters stukken ervan verkochten om reparaties aan daken te doen en rond te komen. Naast de Romaanse kerken vind je in dit gebied ontelbare wandelpaden en klimroutes.
Middeleeuws genieten
Als er één periode is die je veel terugziet in Catalonië, dan zijn het de middeleeuwen. Het plaatsje Peratallada is een van de best bewaarde middeleeuwse dorpen in heel Spanje en daarom een must-see. Het beste moment voor een bezoek is begin augustus. Dan vind je hier het Festa Major, een middeleeuws feest met muziek en andere activiteiten. Iedere straat die je inkijkt ziet eruit als een schilderij, camera op zak dus! Hoewel iets drukker, zijn er meer middeleeuwse plaatsen die het bezoeken waard zijn. Rupit of Besalú bijvoorbeeld, of de regio Garrotxa, waar sommige inwoners letterlijk op het randje leven.
Cultuursnuiven
Om je echt in de cultuur onder te dompelen is het belangrijk dat je let op het moment dat je gaat. Je maakt je roadtrip namelijk nog leuker als je een feestdag meepakt tijdens je bezoek aan Catalonië. Feestdagen die voor iedereen toegankelijk zijn, zijn onder andere Sant Jordi, Drie Koningen, La Mercè en de nationale dag van Catalonië. Op al deze dagen zijn er optochten, kraampjes en muziek. Als je goed let op de lokale activiteitenkalenders kan je precies zien waar en wanneer je optredens van castellers (menselijke torens) en dansende reuzen kan bijwonen.
Als je je echt wil onderdompelen kan je meedoen met de traditionele Catalaanse dans Sadanas. Volg simpelweg de stappen van de groep, je danst deze dans namelijk met zijn allen. Van de bovenstaande feestdagen is Sant Jordi (Joris en de draak) het meest romantisch. Op deze dag geven Catalanen elkaar rozen en boeken en vind je kraampjes door de hele stad. Waar je minder snel aan kan meedoen als reiziger: tío de Nadal. Deze kersttraditie vindt uitsluitend plaats binnen de muren van de Catalaanse huizen. Gelukkig kan je er hier alles over lezen. Oh, en je eigen tío koop je rond de kerst nagenoeg overal.
Que peseta?
Roadtrippen is natuurlijk nóg leuker als je er niet te veel geld aan kwijt bent. En gelukkig is dat geen probleem in Catalonië. De meeste boodschappen zijn goedkoper dan in Nederland en voor brandstof betaal je ook fors minder. De gemiddelde benzineprijs is zo’n €1,60 en voor diesel leg je rond de €1,40 neer. Tip: denk aan de milieuzones in Spanje en andere Europese landen.
Ook handig
In Spanje wordt aanzienlijk meer gebruik gemaakt van contant geld dan in Nederland. Neem dus voldoende cash mee. Dit is vooral belangrijk bij tolwegen. Daar kan je namelijk alleen betalen met contant óf met je creditcard. Heb je geen creditcard en is je contant geld nét op? In tegenstelling tot de rest van de Catalanen, kennen de stemmetjes achter de praatpalen voor tolwegen het woord behulpzaamheid niet. En kom je onverhoopt in aanmerking met politie? Onthoud dan dat agenten in Spanje wat minder amicaal met je omgaan dan ze dat over het algemeen in Nederland doen. Kijk dus niet raar op als je een agent groet en alleen een boze blik terugkrijgt.
Krijg je niet genoeg van slow travel met de auto? Hier moet je rekening mee houden in Europa.