Sicilië
- Artikel
- 19 maa 2023
- 5 minuten leestijd
Het is ruw, het is adembenemend, het is… Sicilië. Met een oppervlakte van 25.711 vierkante kilometer is het eiland ongeveer zo groot als twee derde van Nederland en met vijf miljoen inwoners een bovengemiddeld dichtbevolkte regio voor Italiaanse begrippen. Dat dichtbevolktheid geen garantie is voor economische voorspoed blijkt maar weer, want Sicilië is nog altijd een van de armere regio’s van Italië. Maar divers? Dat is het in ieder geval! Met honderdtwintig nationaliteiten is het zelfs de meest cultureel diverse plek van Italië. Dit komt vooral door de vele migranten die naar Sicilië trokken in de hoop op een beter bestaan.
Diversiteit zie je niet alleen in mensen, maar ook in het landschap. Want naast de verschillende nationale parken, zoals Parco dei Nebrodi en Parco delle Madonie, vind je hier natuurlijk ook een van de bekendste vulkanen van het land: de Etna. Deze nog altijd actieve lavaspuwer kijkt uit over Catania.
Heb je na de Etna nog geen genoeg van wandelingen en blijf je nog even in de buurt van Catania? Dan mag je de Cavagrande niet missen. Na een flinke afdaling langs de rotsen van deze immens grote kloof word je onderaan de berg getrakteerd op een schitterend, gelaagd meer waar je een frisse duik kan halen tussen de échte Sicilianen.
Als je het geschiedenisboek van Sicilië openslaat, lijkt het alsof bijna de hele Europese geschiedenis zich hier heeft afgespeeld. Het Italiaanse eiland is beïnvloed door onder andere Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden, Noormannen en Fransen. Om beurten zwaaiden ze hier de scepter en nog altijd vind je hun sporen terug in de architectuur en cultuur van Sicilië. De Griekse tempels en Arabische kastelen vind je bijvoorbeeld in Syracuse en Taormina, terwijl het Paleis van de Noormannen in Palermo ligt. En in Catania vind je dan weer Romeinse amfitheaters.
Toch zullen de meesten bij het eiland Sicilië eerder denken aan de meer recente geschiedenis, namelijk die van de maffia. Niet gek, want in de jaren ’70 kwam Francis Ford Coppola al deze kant op om hier de absolute klassieker The Godfather op te nemen. Nog altijd is de beruchte maffia aanwezig en houden de bendes het eiland in diens greep. Hoewel ze vandaag de dag een stuk minder actief zijn dan vroeger, verdiende de maffia tot begin deze eeuw miljarden aan omzet op wapen- en drugshandel. Ook worden nog steeds veel ondernemingen op Sicilië geïntimideerd en afgeperst door maffiosi via woekerleningen. Om je bewust te worden van de invloed van de maffia op Sicilië, is het maffiamuseum in de hoofdstad Palermo een bijzondere plek om te bezoeken.
Eten & drinken
De Italiaanse keuken is een van de meest diverse ter wereld, omdat er zoveel streekgerechten zijn en zoveel verschillende, historische invloeden. Sicilië levert een grote, culinaire bijdrage aan dit geheel, want koken kunnen ze hier als de beste. Met name de vis- en zeevruchtgerechten zijn hier om je vingers bij af te likken. Maak dus zeker een flinke wandeling over de vismarkten van Taormina, Palermo of Syracuse.
Maar waar de Siciliaanse keuken toch echt het meest bekend om staat is de arancini, dé snack van Sicilië. Dit is een soort grote nasischijf met als vulling een soort risotto in plaats van ragout. Zelfs in de categorie arancini is er verschil, want deze snacks komen in verschillende soorten met telkens een andere risotto. En dan is er ook nog een onderlinge strijd tussen welke de lekkerste is: de arancino uit Catania of de arancina uit Palermo.
Maar ook de dessertkaart is goed vertegenwoordigd. Cannoli, een koek-achtig omhulsel met daarin een romige vulling, is bijvoorbeeld een Siciliaanse uitvinding. Drink daarbij een van de heerlijke wijnen die hier op de wijngaarden verbouwd worden en je hebt een regio die je op culinair gebied telkens weer doet verbazen.
Vervoer
Sicilië is vanuit Nederland het beste bereikbaar met het vliegtuig, maar wil je echt een avontuur? Dan ga je per boot met de trein. Vanaf Villa San Giovanni, Rome en Napels vertrekken er directe treinen naar verschillende bestemmingen in Sicilië. Vertrek je vanuit Napels, dan kom je na negen uur aan in het havenstadje Messina – het duurt elf uur als je vertrekt uit Rome. Toegegeven, het is niet het snelste, maar wel een onvergetelijke ervaring om een trein op een boot gezet te zien worden en ermee naar Sicilië te varen.
En om bij de treinen te blijven: op het eiland zijn de treinverbindingen tussen de grote steden behoorlijk goed. In slechts twee uur reis je vanaf Catania naar Palermo. Als je wat meer naar de kleinere dorpen en natuurgebieden wil, is een auto aan te raden. De wegen zijn goed en aan autoverhuurbedrijven is absoluut geen gebrek. Tijd voor een roadtrip dus!
Goed om te weten
Beste reistijd: april t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Geen
Valuta: Euro
Taal: Italiaans
Kraanwater: Niet drinkbaar