De Albanese ‘vervloekte bergen’ veroveren je fanatieke wandelhart
- Artikel
- 29 feb 2024
- 5 minuten leestijd
De bergen van de vervloekten; zo wordt het ruige gebergte van de Albanese Alpen ook wel genoemd. Toch kent dit gebied prachtige ongerepte natuur met charmante bergdorpjes. ‘The peaks of the Balkans’ neemt je mee door dit unieke landschap.
Peaks of the Balkans is een 192 kilometer lange wandelroute die zich door de ongerepte wildernis van drie landen manoeuvreert; Albanië, Montenegro en Kosovo. Ondanks dat deze tocht geen vierduizenders kent, vind je er nog altijd uitdagende bergtoppen. In dertien dagen is deze tocht te lopen, maar voor de iets minder fanatieke hiker zijn er nog genoeg andere paden.
Kies bijvoorbeeld voor het wandelpad tussen Theth en Valbona (beide in Albanië). In zo’n zeven uur leg je dan veertien kilometer af in een enorm dunbevolkt gebied vol pittoreske valleien. Het letterlijke hoogtepunt? De 1800 meter hoge Valbona Pass.
Geïsoleerde glorie
Een groot gedeelte van de tocht baant zich door het noorden van Albanië: een van de armste, maar tegelijkertijd meest intrigerende en gastvrije landen van Europa. Ideaal voor als je graag van de gebaande paden afwijkt, want lange tijd was dit – mede door de wereldoorlogen en het communistische regime – het meest geïsoleerde land van Europa. Die isolatie voel je nog altijd in de bergketens in het noorden. Daar vergeet je even de tijd en de rest van de wereld. En dat terwijl deze Alpen niet boven de 2700 meter boven zeeniveau reiken.
Enkele jaren geleden was de route door gesloten landgrenzen nog onmogelijk, maar dankzij een paar nieuwe grensovergangen is het open voor avonturiers. Daarmee is dit een van de weinige transnationale wandelpaden ter wereld, waarbij je meermaals de grens oversteekt. Net als in Nederland vind je hier een drielandenpunt, maar dan met Kosovo, Montenegro en Albanië.
Steeds toegankelijker
De afgelopen tijd werkte Albanië hard aan de infrastructuur en verbeterde het ruige wegen. Maar het toerisme staat nog wel in de kinderschoenen, want ondanks de wegenbouw zijn veel geïsoleerde dorpen nog niet bereikbaar. Langzaam begint het land buitenlandse reizigers aan te trekken, wat de inwoners kan helpen uit de armoede te komen. Het gaat hier dus echt voetje voor voetje en stap voor stap.
Dit werk aan de wegen heeft wel positieve gevolgen voor jou. Want jij kan je er steeds makkelijker doorheen bewegen. En in dit gastvrije land ben je meer dan welkom. Steeds meer van de pittoreske dorpjes die je tegenkomt hebben dan ook slaapgelegenheden, zoals hotels en homestays. Maar nog mooier is wildkamperen, wat is toegestaan in deze landen. Hier kan je een adembenemende zonsopgang kan verwachten. Plus, je bevindt je meteen tussen de geweldige diversiteit aan begroeiing, waardoor je je niet snel zal vervelen. Het is dan ook niet voor niks dat de tocht op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en in 2014 de World Travel and Tourism Award heeft gewonnen.
De vervloekte bergen
De bijnaam die het berggebied heeft in Albanië, Montenegro en Kosovo klinkt alleen niét zo liefkozend: prokletije. Wat dat dan mag betekenen? Vervloekt. Deze duistere bijnaam kan te maken hebben met de ontoegankelijkheid van de ruige bergtoppen, die wel echt een uitdaging vormen.
Er zijn ook andere theorieën. Zo zou een vrouw het gebied vervloekt hebben, omdat zij en haar dorstige kinderen geen water konden vinden. Een andere theorie beweert dat Slavische soldaten de naam bedachten toen ze de bergen probeerden over te steken. Dit zal waarschijnlijk door de uitdagende bergen en toen nog meer ongerepte wildernis in combinatie met slechte weersomstandigheden komen. Maar ondanks de bijnaam mogen de inwoners van de Balkan zich gelukkig prijzen met zo’n mooi gebied.
Belangrijk om te weten
Als je van hiken houdt, zit je hier dus goed. Het gebergte is groot genoeg voor tochten van drie dagen, een week of langer. De eerder genoemde route tussen de bergdorpjes Theth en Valbona is een goed startpunt om je tocht op voort te borduren. Vanuit het vliegveld in Tirana, de hoofdstad van Albanië, kan je met furgons (minibussen), gewone bussen, per taxi of liftend naar Theth reizen. Genoeg opties dus.
Je kan vanuit Valbona de tocht vervolgen naar Doberdöll en Gjeravica. Dan ben je in totaal vanaf Theth drie dagen onderweg, kom je langs het drielandenpunt en eindig je op de 2700 meter hoge berg Gjeravica in Kosovo. Natuurlijk zijn er nog talloze andere routes en kan je vanuit hier je tocht goed voortzetten, mocht je na drie dagen nog niet genoeg kilometers in de benen hebben.
Het is handig om je tocht op tijd te organiseren en eventueel een gids in te schakelen. Zonder gids is het namelijk belangrijk dat je al wat ervaring met hiken hebt en dat je GPS-kaarten kan lezen. Download daarom ook vooral een wandelapp op je telefoon, want niet elke route in dit land is even goed aangegeven.
Verder is het belangrijk genoeg eten en drinken mee te nemen op je avontuur, aangezien je onderweg weinig tot geen winkels zal tegenkomen. Als je dan toch een winkel tegenkomt is het handig om wat Albanese Lek op zak te hebben.
In grote delen van de Balkan heerst een mediterraan zeeklimaat, dat houdt in; warme zomers en milde winters. De Albanese Alpen zijn hierin een uitzondering. Zo zijn de winters hier streng met veel sneeuwval en is het dus niet aan te raden in deze periode te hiken. De zomers kunnen erg warm zijn met temperaturen van soms veertig graden. Dat kan je natuurlijk als een extra uitdaging zien, maar neem in ieder geval voldoende water mee en zoek waar mogelijk de schaduw op. Wil je deze extreme temperaturen voorkomen? Ga dan in de herfst of lente. Eén ding is in ieder geval duidelijk: welk seizoen je ook gaat; een hike door dit gebied zal je altijd bijblijven.
Meer geweldige wandelroutes in Europa? Lees hier welke acht hikes je absoluut niet mag missen.