Hoe wordt Eid-al-Fitr wereldwijd gevierd?

- Artikel
- 26 maa 2025
- 5 minuten leestijd
Na een maand vasten van zonsopgang tot zonsondergang begint Eid al-Fitr – het Suikerfeest. Dit feest markeert het einde van de ramadan en wordt wereldwijd verschillend gevierd. Hoe dat eruitziet? We nemen je mee naar zes bestemmingen waar Eid al-Fitr een eigen invulling heeft.
Het einde van de ramadan
De negende maand van de Islamitische kalender staat geheel in het teken van de ramadan. Het is de maand waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Het doel? Zelfdiscipline opbouwen, spirituele zuivering, medeleven tonen met mensen die het minder hebben, en dichter bij Allah komen. Na de vastentijd kan het Suikerfeest losbarsten als de maand Shawwal begint. Tijdens dit feest komen wereldwijd moslims samen. De blauwdruk van dit feest is overal hetzelfde - een gebed in de ochtend, het uitdelen van lekkernijen en zoetigheden aan elkaar en een liefdadigheidsgift aan de armen: de zakat al fitr - maar de uitvoering is toch overal net iets anders.

Een familie samenzijn in Turkije
Ramazan Bayrami, ook wel “het feest van de ramadan”, draait hier vooral om familie, gezelligheid en – hoe kan het ook anders – zoetigheden. In tegenstelling tot sommige andere landen, waar het Suikerfeest vaak groots in het openbaar wordt gevierd, ligt in Turkije de focus meer op het samenzijn thuis. Kinderen gaan langs bij buren en familieleden om hen een fijne Bayram te wensen en krijgen snoep, chocola of wat kleingeld. De tafels thuis staan vol met lekkers, zoals baklava en lokum. Als teken van respect is het traditie om de hand van ouderen te kussen. Later op de dag trekken families er samen op uit om te picknicken in parken of op pleinen.

Muziek en dans in Senegal
Korité, zoals het Suikerfeest in Senegal heet, wordt door bijna iedereen gevierd: moslims én christenen. Het is een dag van saamhorigheid en delen, wat aansluit bij de Senegalese traditie van teranga – gastvrijheid en respect. Het feest laat zien hoe harmonieus verschillende religieuze gemeenschappen hier samenleven. Opvallend is de sterke gemeenschapszin: buren delen eten met elkaar, zoals lakh, een romige pap met melk en suiker. En het feest wordt ook samen met niet-moslims gevierd. Muziek en dans spelen een grote rol tijdens Korité – feesten in Senegal zijn nu eenmaal niet compleet zonder ritme en beweging. Kinderen trekken zingend en dansend door de straten in hun nieuwe kleren. Daarnaast vieren veel families het feest met gezamenlijke dansfeesten of optredens.

Terug naar je roots in Indonesië
In Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, wordt het Suikerfeest gevierd onder de naam Lebaran. Het draait hier vooral om het herstellen van relaties. Een belangrijk ritueel is Halal Bihalal, waarbij mensen familie, vrienden en collega’s bezoeken om vergeving te vragen en oude conflicten achter zich te laten. Het benadrukt het herstellen van sociale banden en het beginnen van een nieuwe start. Traditionele gerechten zoals ketupat, rijst gewikkeld in palmbladeren, staan symbool voor reiniging en vernieuwing. Tijdens Lebaran vindt de jaarlijkse traditie Mudik plaats: miljoenen Indonesiërs trekken terug naar hun geboortedorpen om het Suikerfeest met familie te vieren. Deze massale volksverhuizing - vaak over grote afstanden - laat zien hoe belangrijk familiebanden en gemeenschappen zijn.

Feest op het strand in Zanzibar
Het tropische eiland voor de kust van Tanzania viert het Suikerfeest op een kleurrijke en levendige manier. Na het ochtendgebed in de moskee komt iedereen samen voor optochten met dans en muziek – een mix van traditionele Swahili-muziek en islamitische gezangen die de straten vullen. Veel mensen dragen de traditionele Swahili-kleding: mannen in de klassieke kanzu, vrouwen in kleurrijke jurken. De tafels staan vol met gerechten zoals pilau (gekruide rijst), mandazi (gefrituurd deeg) en vers gevangen vis. En met het echte eilandgevoel op Zanzibar vieren veel gezinnen Eid op het strand.

Een dag van verzoening in Marokko
Het Suikerfeest, of Eid Sghir, wordt het “kleine feest” genoemd. Dit feest is een kleinere viering dan het offerfeest Eid al-Adha. De ochtend van Eid Sghir begint met een gezamenlijk gebed in de moskee, waarna families thuiskomen voor een uitgebreid ontbijt. Tafels liggen vol met zoete lekkernijen zoals chebakia (gefrituurd deeg met honing en sesamzaad), sellou (een mengsel van geroosterde bloem, amandelen en suiker) en natuurlijk muntthee. Het Suikerfeest in Marokko is ook een dag van verzoening: het is gebruikelijk om vergeving te vragen aan familieleden en buren. Kinderen krijgen nieuwe kleren en zakgeld, en veel Marokkanen brengen een bezoek aan de graven van overleden dierbaren om hen te gedenken.

Kleurrijke straten in Egypte
Het Suikerfeest in Egypte wordt gevierd met een mix van traditie en festiviteit. Na het ochtendgebed in de moskee komen families samen om te eten van zoetigheden zoals basbousa, een semolina cake met siroop, en konafa, een zoet toetje met deeg en kaas. In de weken voorafgaand aan het feest worden huizen en straten versierd met kleurrijke lichten en banieren. Veel inwoners van Cairo en Alexandria brengen de dag door in de buitenlucht, waar ze picknicken in parken of langs de rivier de Nijl. Het feest is ook een gelegenheid om sociale banden te versterken en een gevoel van gemeenschap te vieren. In de avond komen families bijeen voor grote diners, terwijl kinderen zich verkleden en meedoen aan straatfeesten.
De negende maand van de Islamitische kalender staat in het teken van de ramadan. Lees hier meer over de ramadan-tradities wereldwijd.