Surfen op Hawaiiaanse golven? Het kan in… Denemarken
- Artikel
- 15 sep 2023
- 5 minuten leestijd
Kolkende golven bedwingen op Hawaii: elke surffanaat droomt ervan. Toch kom je hier niet zomaar. Met lange vluchten en veel geld moet je er een spaarrekening voor over hebben. Het alternatief? Denemarken. Cold Hawaii heeft volgens sommigen zelfs de beste golven ter wereld.
Cold Hawaii is een kustgebied in het noordwesten van Denemarken. Hier vind je tussen de plaatsen Agger en Hanstholm meer dan dertig surfspots. Iedere plek is weer net even iets anders en dat maakt de regio geschikt voor surfers van alle niveaus. Waar sommige plekken hoge en holle golven bieden voor experts, zijn andere stukken perfect voor beginners. En het allerbeste? In tegenstelling tot Hawaii rijd je hier vanuit Utrecht in minder dan tien uur naartoe.
Surfhoofdstad
Met koud water én koud weer zou je twijfelen over deze plek, maar dankzij de fantastische golven doet Cold Hawaii zijn naam absoluut eer aan. Hier vind je uitgestrekte stranden die niet vol toeristen liggen, flinke duinen en vooral heel veel wind. Qua surflocaties is er in de regio genoeg te kiezen, maar de hoofdstad van het gebied is ongetwijfeld Klitmøller. Twee riffen voor de kust zorgen ervoor dat deze plek zich niet alleen perfect leent voor het reguliere surfen. Zo kan je er ook windsurfen, kitesurfen en suppen. Wil je zien hoe Jurre surft op de golven van Klitmøller? Check het hieronder.
Door de jaren heen is Klitmøller een hotspot geworden voor surfers van alle niveaus. Ben je een beginner? In de stad vind je verschillende surfscholen en zelfs surfkampen waarbij je meerdere dagen surfles krijgt en slaapt in een Deens vakantiehuis. Maar ook professionals weten hun weg naar de surfhoofdstad van Denemarken te vinden. Elk jaar in september vindt hier zelfs het PWA-wereldkampioenschap plaats, waarbij de 32 beste surfers ter wereld het tegen elkaar opnemen.
Van vissersdorp naar surfparadijs
Toch was Klitmøller niet altijd een magneet voor fanatieke surfers. In de jaren zestig was het een bruisend vissersdorp met een sterke economie. Maar de visserij werd competitiever en veel vissersactiviteiten verplaatsten naar het nabijgelegen Hanstholm, waar grotere schepen terechtkonden dan in Klitmøller.
Het dorp liep daardoor verder leeg en leek een sombere toekomst tegemoet te gaan. Dat veranderde echter toen de Duitse surfer Christian Dach per ongeluk in de omgeving strandde. Hij wilde naar Noorwegen, maar zijn veerboot was vertraagd door het ruige weer. Aangewezen op de Deense kust ging de Duitser op zoek naar golven om de tijd te verdrijven. Al snel kwam hij erachter dat Klitmøller de beste golven produceerde die hij ooit bedwong. Een paar jaar later verscheen er een enthousiast artikel over Klitmøller in een Duits toonaangevend surfmagazine en vanaf dat moment werd de plaats vaker en vaker bezocht.
Botsende levensstijl
In eerste instantie botste de levensstijl van bezoekende surfers nogal met dat van de bewoners van de stad. Het vrije leven waar surfers om bekend stonden was behoorlijk anders dan dat van de nakomelingen van de vissers. Surfers parkeerden hun busjes waar ze wilden en kampeerden in het wild.
Maar de surfers kwamen natuurlijk niet met lege handen naar het Deense vissersdorp. Naast hun surfplanken namen ze vooral ook geld mee. Inwoners begonnen zich daarom aan de nieuwe bezoekers aan te passen en speelden in op het toerisme. Met betere faciliteiten en meer activiteiten zorgden ze ervoor Klitmøller ook minder fanatieke surfers trok. Inwoners begonnen te accepteren dat hun woonplaats de hoofdstad van Cold Hawaii werd.
De plek is nog altijd volop in ontwikkeling. Elk jaar komen er nieuwe restaurants, hotels en surfscholen bij. Ook andere bedrijven weten hun weg naar de Deense kustplaats te vinden. Zo heb je tegenwoordig zelfs kledingmerken en biermerken met de naam Klitmøller.
Winterreizen
Wil je de ruigste golven pakken? Dan kan je het beste in de winter naar de kuststreek gaan. De surfcondities zijn dan optimaal en ook voor andere watersporten, zoals kitesurfen en windsurfen, zijn de omstandigheden perfect. Hou er echter wel rekening mee dat het weer in Cold Hawaii allesbehalve lijkt op dat van het echte Hawaii. Waar de temperaturen in de zomer gemiddeld nog rond de achttien graden Celsius liggen, is dat in de winter wel anders. Met temperaturen tussen de drie en de zes graden en een watertemperatuur van maximaal zeven graden moet je flink in beweging komen om te zweten.
Meer dan surfen
Ben je van plan om wat langer naar deze Deense kuststreek te reizen? De omgeving leent zich niet alleen perfect om te surfen. Cold Hawaii ligt in Thy: het grootste nationale park van Denemarken. Hier kan je prachtige meerdaagse wandelingen maken en duinen beklimmen voor de beste uitzichten.
Net als Nederland is Denemarken behoorlijk plat, maar toch vind je op slechts een half uur rijden van Klitmøller een klif van bijna vijftig meter hoog. De Bulbjerg wordt ook wel de Schouder van Jutland genoemd en steekt prachtig boven de verder vlakke kust uit. Beklim je deze klif? Dan heb je een prachtig uitzicht over het duingebied en de oneindig voelende Noordzee. Extra voordeel: de klif is behoorlijk populair onder vogels. Je moet dus ook niet gek opkijken als je hier Noorse stormvogels of zelfs schattige papegaaiduikers tegenkomt.
Droom je van de beste golven en heb je geen budget om naar Hawaii te reizen? Dan is Cold Hawaii en met name Klitmøller dus je uitkomst. Luieren in de zon of drinken uit een kokosnoot is er hier niet bij. Maar ach, des te meer tijd op het water.
Toch liever een brandende zon in je nek terwijl je op de surfplank staat? Verken de surfkant van Sri Lanka.