Deze Engelse eilandengroep schotelt je zon, palmbomen en witte stranden voor
- Artikel
- 20 dec 2023
- 5 minuten leestijd
Wie denkt dat subtropische eilandengroepen alleen bestemd zijn voor de uithoeken van onze aardbol, heeft het mis. Op de Engelse Isles of Scilly-archipel maakt de zon het hele jaar door overuren.
De eilanden liggen vlak voor de kust van Cornwall, in het zuidwesten van Engeland. De archipel bestaat uit 145 eilanden en doen je door de Caribische uitstraling twijfelen of je daadwerkelijk in het grauwe Engeland bent. De Scilly-eilanden schoppen namelijk op een wel héél aangename manier tegen de negatieve Engelse vooroordelen aan.
De archipel verruilt miezerregen, kou en grauwheid in voor witte stranden, helderblauwe wateren en een verkoelende zeebries. De eilanden moeten het vooral hebben van het toerisme, maar hebben hun charme toch weten te behouden. Alles wat duidt op een massatoerisme (denk aan ellenlange files, grote supermarkten en internationale hotels) ontbreekt hier. Het enige dat je trommelvlies zal bereiken, zijn de geluiden van aanspoelende golven, voorbijvliegende vogels en de frisse zeewind.
Aangename temperaturen
Prachtige stranden dus. Maar hoe zit het met de temperatuur? Ook die is vrij zacht. De eilanden liggen midden in de warme zeestroom van de Noord-Atlantische Drift. En dat is gunstig, want doordoor ligt de temperatuur een stuk hoger dan op het Engelse vasteland. Gemiddeld wordt het in de winter daardoor ook niet kouder dan negen graden en op sneeuw of vrieskou hoef je helemaal niet te rekenen. En ondanks dat je geen tropische temperaturen hoeft te verwachten in de zomer, schijnt de zon opvallend vaak op de eilandengroep.
De Scilly-eilanden tellen samen zo’n 2.200 inwoners, waarvan de meeste op het grootste eiland zijn gevestigd: St. Mary's. Van groot naar klein kan je vijf bewoonde Scilly-eilanden bezoeken: St. Mary’s, Tresco, Bryher, St. Martin en St. Agnes.
Hoofdkwartier St. Mary’s
St. Mary’s is niet alleen het allergrootste eiland van de Engelse archipel. Ook is dit eiland de beste uitvalsbasis voor een dagje eilandhoppen. Het levendige centrum van het eiland is Hugh Town, waar je vele galerijen, winkels en restaurants vindt. Je kan hier bijvoorbeeld een golf buggy huren om van A naar B te komen. Maar met de benenwagen of tweewieler kan je het eiland ook prima verkennen. Activiteiten die je hier kan ondernemen zijn kajakken, duiken en coasteering. Coasteering is een avontuurlijke sport waarbij je een parcours aflegt langs een rotsachtige kustlijn.
Het palmboomrijke Tresco
Op een kwartier varen van St. Mary’s ligt Tresco. Wat je daar sowieso niet mag overslaan? De Tresco Abbey Garden, een tuin met rondwandelende vogels en twintigduizend planten uit tientallen verschillende landen. Deze subtropische samenstelling is hier overigens niet zelfstandig ontstaan; daar was een zetje voor nodig. Door ene Augustus Smith om precies te zijn. Als voormalig bestuurder van de archipel legde Smith in 1834 de tuin aan, waarbij hij het gebied afbakende met hekwerk. Reden voor de plaatsing van het hekwerk was om de wind van de Atlantische Oceaan zoveel mogelijk ‘buiten’ te houden.
En dat wierp z’n vruchten af. Het resultaat is een overdaad aan exotische planten die door de zon en het milde klimaat alle ruimte kregen om te bloeien. Hoe hij überhaupt al die planten in zijn tuin kreeg? Smith verzocht zeevaarders om zoveel mogelijk bloemen en planten te verzamelen en af te leveren op zijn eiland.
Het ruwe Bryher
Bryher is een ongetemde versie van grotere zussen Tresco en St. Mary. Op het eiland vind je zeven verschillende heuvels die makkelijk te belopen zijn. Vooral vanaf Gweal Hill heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Trekt het helderblauwe water je meer? Huur een kajak, boot of paddle board en vergeet al je zorgen in de Atlantische Oceaan.
Zeehonden spotten bij St. Martin
St. Martin bezoek je vooral voor de stranden en dan met name voor Par Beach, verstopt achter wuivende groene duinen. Wat je zeker niet mag overslaan is het snorkelen met Atlantische zeehonden. Vooral van april tot en met oktober zwemmen er een paar honderd van deze schattige exemplaren bij de Scilly-eilanden. Als het even kan, wees er dan bij in oktober. Met een beetje geluk krijg je de kans om in deze maand pasgeboren zeehonden te begroeten.
Het geïsoleerde St. Agnes
St. Agnes is het meest zuidwestelijke puntje van Engeland. Bij het witte Periglis Beach heb je het zand vrijwel voor jezelf, evenals de natuurlijke poelen die zich tussen de rotsen hebben gewurmd. Terwijl je hier aan het strand ligt te bakken, kijk je uit op de Bishop’s Rock Lighthouse. Tip: bij eb kan je de zandbank naar het Gugh-eiland oversteken, waar je ruïnes uit de bronstijd kan bekijken. Sla dit bij vloed vooral over, aangezien de golven dan verraderlijk ruig zijn.
Is deze prachtige archipel toch niet warm genoeg voor je? Ga eilandhoppen in Kroatië.