Twee weken roadtrippen door het verrassende zuiden van Engeland
- Artikel
- 26 mei 2019
- 5 minuten leestijd
Kijk eens verder dan Londen.
Het duurt niet lang meer of het Verenigd Koninkrijk is niet meer onze Europese vriend. Maar ’t blijft onze buurman. Engeland ligt super dichtbij, maar wordt vaak toch overgeslagen door Nederlandse reizigers. Meestal komen we niet verder dan een citytrip naar Londen. Maar Chris ging op zoek naar de verrassingen. En bezocht daarbij de volgende plekken:
Route : Cotswolds – Bristol – Poole - Kanaaleilanden
Reisduur : twee weken
Cotswolds
Groene heuvels zo ver je kan zien, pittoreske dorpen en een heerlijk rustig boerenlandleven. Het Engelse platteland tussen Oxford en Bristol, de Cotswolds, lijkt direct uit een ansichtkaart te komen. De idyllische dorpen en glooiende heuvels lenen zich uitstekend voor een paar dagen ontspannen. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Bezoek bijvoorbeeld de schilderachtige dorpen Stanton en Chipping Campden, waar je knusse pubs, oude cottages en kronkelige straten vindt. Of ga naar een
country fair,
bezoek eeuwenoude kastelen en verken de omgeving te paard.
Bristol
Bristol, de ruige havenstad in het zuidwesten van Engeland, is een stad met karakter. De stad combineert een indrukwekkende maritieme geschiedenis en een industriële sfeer met hippe studentenwijken. Creatief en innovatief, maar met respect voor de historische waarde. Neem een duik in het rauwe maar charmante
Brizzle
, zoals de trotse bewoners hun stad liefkozend noemen. Misschien wel de meest kenmerkende eigenschap van deze stad is de street art die je overal tegenkomt. Niet raar, als je je bedenkt dat de mysterieuze straatartiest Banksy hier vandaan komt. Probeer zeker een middag door de straten van Bristol te struinen en op zoek te gaan naar het mooiste kunstwerk. Voor een mooi uitzicht op de Lower Avon rivier ga je naar de Clifton Suspension Bridge. Tip: doe dit bij zonsondergang. Goede foto’s gegarandeerd.
Poole
Hou je van stad, strand en watersport? Dan zit je bij Poole aan de Jurassic Coast goed. Deze Britse havenstad aan de zuidwestelijke kust van het Verenigd Koninkrijk is namelijk een toffe combinatie van alledrie. De levendige boulevard is een uitstekende plek om mensen te kijken en een middag op het terras door te brengen. Tegelijkertijd kan je hier uitstekend watersporten. Op de haven van Sydney na is dit namelijk de grootste natuurlijke haven van de wereld. Hierdoor is Poole altijd al een levendige havenstad geweest. De rijke geschiedenis merk je goed als je een bezoek brengt aan Poole Old Town. Zin in een dagtrip? Maak dan een uitstap naar het gebied buiten de stad. Dit stuk langs de kust staat namelijk bekend als de Jurassic Coast, omdat je hier opvallend veel fossielen vindt. In het Museum The Etches Collection kom je hier alles over te weten. Absoluut een trip waard, al helemaal als je het combineert met een wandeling langs de kust. Een ander mooi gebied om te wandelen is het natuurreservaat Durlston. In het juiste seizoen kan je hier zelfs dolfijnen, walvissen of zeehonden spotten.
Kanaaleilanden
Guernsey, Jersey, Herm, Sark en Alderney vormen samen de Kanaaleilanden. Verlaten bunkers in het landschap zijn de stille overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. De Kanaaleilanden waren namelijk het enige Britse grondgebied dat door de Duitse troepen werd bezet. Op de rotseilanden bij Guernsey, genaamd Île de Cornet, werd in 1204 Castle Cornet gebouwd. Dit kasteel kent een bonte geschiedenis waarbij het in Engelse, Franse en Duitse handen was. Dagelijks klinkt hier om twaalf uur een kanonschot waarbij soldaten een Noonday Gun afschieten. In de eerste jaren werden deze schoten afgevuurd om soldaten terug te roepen naar hun barakken. Tegenwoordig worden de schoten afgevuurd om de opening van musea aan te geven. Het kasteel vind je op de zuidelijke havenpier en kijkt uit op de Havelet Bay.
Het piepkleine Sark is slechts vijf kilometer lang en iets meer dan twee kilometer breed. Maar ’t maakt misschien wel de meeste indruk van alle Kanaaleilanden. Wonderschone natuur, grillige geschiedenis, eigenzinnige bewoners en een eilandcultuur die je nergens anders in Europa aantreft. De eilandbewoners van Sark zijn slechts op één manier verbonden met de andere eilanden. Namelijk: per boot. Bovendien is ’t een van de weinige plekken in Engeland waar auto’s verboden zijn. De inwoners trekken hier te paard en wagen over de onverharde straten. Sark wordt sinds 2011 ook wel ’s werelds eerste Dark Sky Island genoemd. Met simpele onverharde wegen, geen straatverlichting en slechts een paar honderd inwoners is hier geen lichtvervuiling. Dat maakt dit piepkleine eiland de perfecte plek om sterren te observeren.
Zo ziet de route eruit:
-
Van Cotswolds naar Bristol
85 km, 1 uur -
Van Bristol naar Poole
110 km en 2 uur -
Van Poole naar de Kanaaleilanden
163 km en 3 uur en 45 minuten (inclusief veerboot)
Ken je het exotische geheim van Engeland al? Maak kennis met de Isles of Scilly-archipel.