De perfecte golf? In deze gloednieuwe wave pools is surfen een eitje
- Artikel
- 15 apr 2024
- 6 minuten leestijd
Surfers reizen de wereld af voor de beste omstandigheden om met een surfplank aan de slag te gaan. Van Zuid-Afrika naar Australië, door naar Costa Rica, om vervolgens een enkeltje te boeken naar Nazaré in Portugal. Maar wat als je de perfecte golf te allen tijde zelf kan creëren?
Nee, kunstmatige golven om op te surfen zijn niet meer die suffe, stilstaande ramps met een waterstraaltje eroverheen in een klam, benauwd binnenzwembad. De technologie is ons voorbijgestreefd en inmiddels bestaan er hele waterparken met gigantische golfslagbaden waar gemakkelijk de perfecte surfgolf gesimuleerd wordt. Aardvader van dit idee? De levende surflegende Kelly Slater, die maar liefst elf keer wereldkampioen werd.
Op een zekere dag zat deze man te broeden op een idee: wat nou als ik op ieder moment op de dag, zelfs op het vasteland, zou kunnen genieten van die ene, perfecte golf? En ja hoor, na jaren van onderzoek, experimenten en bouwen werd zijn idee werkelijkheid: in 2018 openden de deuren van zijn zelfgecreëerde surfwalhalla in, waar kan het ook anders, Zuid-Californië.
Hoe het werkt? Stel je een langwerpig bad voor van zevenhonderd meter lang en zo’n honderdvijftig meter breed. Aan de zijkant staat een grote machine in een soort goot. Deze machine gaat met een enorme kracht en snelheid van links naar rechts en gebruikt daarbij dezelfde technologie als een hydrofoil, een soort catamaran ter grootte van een jacht. Daardoor ‘breekt’ de hoofdgolf zonder kracht te verliezen en biedt het surfers volgens Slater die perfecte, consistente golf waar ze al hun hele leven op hebben gewacht.
Het bad produceert grote golven die wel tweeënhalve meter hoog kunnen worden en hun grootte behouden gedurende de hele rit. Dat maakt ze zelfs geschikt voor officiële wedstrijden van de WSL, de World Surf League. Professionele surfers van over de hele wereld komen hierop af. Het systeem levert dan ook de langste, door mensen gemaakte golf ter wereld. Je kan soms wel een hele minuut over een golf doen, wat in surftermen een flinke tijd is.
Surfen in een Golfstaat
Dat klinkt natuurlijk allemaal heel aardig. Wel een nadeel? Het prijskaartje en de toegankelijkheid. Je komt hier namelijk niet zomaar binnen. Je moet een ingewijde zijn van Kelly Slaters team zijn, professioneel surfer of gewoon stinkend rijk. Zo kan je het park in Zuid-Californië afhuren voor zo’n €85.000,- per dag. Omgerekend betaal je dan zo’n €500,- per golf. Dus als je nog eens zo’n video ziet van een surfer op een van Slater’s golfsystemen, bedenk je dan dus dat daar in een minuutje ongeveer een maand huur van een gemiddelde student doorheen wordt gebrast – behalve als de student in kwestie een kamer huurt van tien vierkante meter in de Amsterdamse Jordaan, dan heeft de surfer misschien twee minuten extra nodig.
Begin dit jaar ging de surflegende een stap verder. In Abu Dhabi opende zijn tweede surfpark, volgens hem voorzien van nóg betere technologie. De machine is volgens hem nog meer dan die in Californië ingesteld op het creëren van de beste barrels, oftewel tunnelvorming in de golven. Sta er dus niet van te kijken als in deze Golfstaat (pun intended) binnenkort ook surfwedstrijden worden gehouden door de WSL.
Goedkoper alternatief
Mooi verhaal, maar dus voor veel mensen onbetaalbaar en onhaalbaar. Waar kan de gewone sterveling terecht als die een lekker kunstmatig golfje wil pakken dat niet per minuut de kosten bedraagt van een gloednieuwe gameconsole? Hoewel je dus niet zoveel moet verwachten als Kelly Slaters golfbaden, wordt er in Europa hard aan de weg getimmerd. In Bristol in het Verenigd Koninkrijk vind je bijvoorbeeld een redelijk goed alternatief. Het bad ziet er vanboven uit als een soort waaier, met in het midden een machine die aan beide kanten golven kan creëren. Dit type bad vind je al op veel andere plekken in de wereld. Bijvoorbeeld in de Alpen in Sion in Zwitserland, in een attractiepark op Tenerife en in Melbourne in Australië.
Op de planning
En dan zijn er nog de parken waar je nu nog niet terechtkan, maar waarvoor je wel alvast een kringeltje in je agenda kan zetten. Zo komt er deze zomer in München ook een surfbad wat meer lijkt op de uitvinding van Kelly Slater. De golven komen wel iets anders tot stand. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gebruikgemaakt van de hydrofoiltechnologie, maar heeft het wel dezelfde vorm met een lange zijkant waar machines de golf op simuleren. Geen waaiervorm zoals de meeste alternatieven, dus.
Maar ook in Nederland staat er dit jaar veel te gebeuren op dit gebied. Zo opent in Den Haag’s werelds eerste surfpool die volledig indoor is en in Rotterdam zou het vanaf juni mogelijk moeten zijn om in de grachten te kunnen surfen. Tot slot zijn onze zuiderburen bezig met een golfbad in Knokke-Heist aan de kust van België, al zal deze volgens VRT helaas niet voor het grote publiek opengaan.
Maar of surfen in een golfbad het surfen in de natuur zal vervangen? Dat valt nog te bezien, want een deel van de surfervaring is natuurlijk ook om samen met je vrienden soms uren op een plank in het water te chillen, wachtend op die ene golf. En als-ie dan eindelijk komt, om ‘m dan helemaal uit te surfen, terwijl je pelikanen langs de golven ziet scheren en palmbomen op je af ziet komen. Geen vervanging dus, wel een aanvulling om je surfskills te oefenen op een stabiele, perfecte golf.
Reis je toch liever bijzondere strandbestemmingen af om te surfen? Dit zijn de beste surfspots van Europa.