Rotterdam
- Artikel
- 23 okt 2020
- 4 minuten leestijd
Van de verwoeste stad naar de arbeidersstad, maar voor altijd onder het motto: niet lullen, maar poetsen. Door het bombardement op 14 mei 1940 is Rotterdam nagenoeg volledig opnieuw opgebouwd. Tegenwoordig staat deze stad bekend om zijn vernieuwingsdrang en de eigentijdse architectuur.
Een voorbeeld van deze vernieuwing kan je goed terugzien bij Tropicana. Vroeger was dit een tropisch zwemparadijs, maar tegenwoordig heet het Blue City. Een plek waar meer dan dertig innovatieve bedrijven zich huisvesten om zich te richten op een economie waarbij afval niet bestaat.
Rotterdam wordt ook wel de koningin van de Maas genoemd. De Maas is de levensader van de stad en dankzij deze rivier groeide Rotterdam uit tot de grootste havenstad van Europa. In de haven ligt de SS Rotterdam, het grootste Nederlandse passagiersschip ooit. Vroeger voer deze in de zomermaanden heen en weer richting Noord-Amerika. Tegenwoordig wordt het voor allerlei doeleinden gebruikt. Je kan hier bijvoorbeeld overnachten in de authentieke hotelkamers en er zijn gedeeltes van het schip beschikbaar gesteld om vrij te bezoeken.
De havenstad vanuit een ander perspectief bekijken? Dan kan je het best het dak op. Rotterdam kent een scala aan platte daken die ruimte bieden voor nieuwe initiatieven, vergroening en zonnepanelen. Op het dak van het voormalige station Hofplein, met 1,9 kilometer het langste dak van Nederland, vind je Luchtpark Hofbogen. Het eerste stuk van het dak is ontworpen als park. Maak onder het genot van een magnifiek stedelijk uitzicht een wandeling in de tuin met fruitbomen en moestuinbedden. Leg je kleed uit voor een picknick of geniet van de zon op een van de kunstschapen.
Op het dak van het Schieblock in Rotterdam vind je de DakAkker, de grootste openlucht dakboerderij in Nederland. Op deze boerderij worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. Vanwege de ligging zijn de omstandigheden op de DakAkker vergelijkbaar met een mediterraan klimaat: droge rotsachtige bodem, veel wind met hoge temperaturen. Hierdoor kunnen op het dak kruiden als munt en lavendel, maar ook sterke planten als framboos en rabarber worden gekweekt. De dakboerderij heeft meerdere bijenkasten. Deze bijen zorgen voor de bestuiving van planten op het dak.
Op zoek naar rust in de drukke havenstad? Middenin in de Maas vind je de groene oase Quarantainestation Heijplaat. Het terrein dat in de jaren ’30 bedoeld was als inrichting voor zeelieden die een tropische ziekte hadden opgelopen, werd in de jaren ’80 gekraakt door studenten van de Kunstacademie. Het voormalige zusterhuis, badhuis en het mortuarium dient vandaag de dag als woon- en werkgebied voor creatievelingen. ’s Zomers waan je je op het bijbehorende strand met de wind door je haren en je tenen in het zand in Frankrijk, maar dan aan de Maas.
Midden in Rotterdam heeft de havenindustrie plaats gemaakt voor een duurzame stadscamping. Op de zogenaamde Culture Campsite zijn twaalf verschillende kunstobjecten te vinden waar je een nacht in kan bivakkeren. Deze slaapplekken zijn stuk voor stuk gemaakt door jonge kunstenaars met een fascinatie voor gerecyclede materialen.
Eten
Waar je in Tropicana vroeger van de wildwaterbaan afgleed, sla je er nu cocktail achterover. In Blue City vind je vandaag de dag namelijk restaurant Aloha, waar het voornamelijk draait om het fabriceren van culinaire hoogstanden waarbij er zo min mogelijk afval wordt geproduceerd.
Gevestigd in de DakAkker vind je restaurant Op Het Dak. Met uitzicht over de tuin proef je gerechten die van lokale ingrediënten zijn gemaakt. De eetbare bloemen komen van de DakAkker zelf. Het brood wordt gemaakt door Das Brot en heeft tot wel 48 uur gerezen. Manenwolf’s rokerij & foodlab zorgt voor de limonade. Met een frisse blik op de vaak eeuwenoude technieken als roken, drogen en fermenteren, ontwikkelt deze jonge Rotterdamse onderneming hedendaagse producten.
Vervoer
Rotterdam heeft een groot centraal station, waardoor de stad vrijwel vanuit alle andere Nederlandse steden en dorpen goed bereikbaar is. Vanaf Utrecht is het ongeveer drie kwartier rijden, zowel met de trein als met de auto. Eenmaal in Rotterdam zelf kan je gebruik maken van het metro- en tramnetwerk. Wil je eens wat anders? Verken dan de stad met een (elektrische) deelfiets of stap op een watertaxi.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands