Doorgewinterde natuurliefhebbers opgelet: Het grootste Nationaal Park ter wereld vind je in Groenland

- Artikel
- 11 maa 2025
- 5 minuten leestijd
Met een oppervlakte van bijna een miljoen vierkante kilometer is dit nationale park groter dan 166 van de 196 landen in de wereld. Je vindt het in de uiterst noordelijke regionen van de wereld, volledig gelegen in de poolcirkel. Welkom in het Nationaal Park Noordoost-Groenland.
Geen infrastructuur, accommodaties of dorpen. In dit gebied, groter dan Frankrijk en Spanje bij elkaar, wonen nog geen vijftig mensen – en een deel van hen woont er slechts tijdelijk voor onderzoeksdoeleinden. Wie dan wel? IJsberen, muskusossen, zeehonden, walvissen, poolvossen en sneeuwuilen. Met een oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer, is dit park pure wildernis. Het is een van de weinige écht ongerepte delen in de wereld. Reizigers die hier naartoe gaan, komen voor het avontuurlijke gevoel dat ze nergens anders ter wereld kunnen vinden.

De oorspronkelijke bewoners
Maar het park is niet altijd onbewoond geweest. Oorspronkelijke bewoners, de Inuit, zouden hier in grote getalen hebben geleefd en rondgetrokken. Door de koude temperaturen is veel hiervan goed bewaard gebleven en kan je prima oude turfhuizen, tentringen of gereedschappen tegenkomen van de eeuwenoude Dorset- en recentere Thulecultuur. Heel bijzonder als je iets tegenkomt, maar de overheid vraagt je wel om het te laten liggen. Er is namelijk nog veel onderzoek gaande naar deze oude, oorspronkelijke culturen en ieder voorwerp is veel waard. Het is dan ook verboden voorwerpen mee te nemen uit het park.
En niet alleen naar oude culturen wordt veel onderzoek gedaan. Ook het klimaat wordt hier nauwlettend in de gaten gehouden in het Summit Camp. 's Winters wonen hier vijf wetenschappers, in de zomer zijn dit er 38. Voor de wetenschappers die er in de winter blijven, is dit een straffe periode; vanwege de extreme weersomstandigheden moeten de wetenschappers hier de hele winter binnenblijven. Zo kan het ’s winters min vijftig graden worden en is het dan de hele dag donker.
© Steve Allen / Shutterstock.com

Maak je dus ook geen illusies als je gaat; een expeditie naar het grootste nationale park ter wereld is alleen voor reizigers die tegen een stootje kunnen. Plan je reis dan ook goed van tevoren en ga tussen juli en augustus, aangezien het dan ongeveer tien graden is en vierentwintig uur lang zon. Hou je van herfstkleuren? Ga dan in de tweede helft van augustus, dan liggen de fjorden er majestueus bij en zijn ze zelfs begaanbaar.
Van A naar B met de sneeuwscooter
Er zijn dus geen accommodaties in het gebied, dus waar overnacht je dan? De beste uitvalsbasis voor het nationale park is Ittoqqortoormiit. Hier regel je ook het beste de papieren die je nodig hebt om het park in te mogen, want die zijn verplicht van de overheid. Je mag ook wildkamperen in Noordoost-Groenland, al heb je dan een extra vergunning nodig van overheid. Ittoqqortoormiit is te bereiken via boot of het vliegveld Nerlerit Inaat.

En met de auto, vraag je je misschien af? Nee. Er zijn bijna geen wegen in Groenland. Sterker nog, het wegennetwerk van heel Groenland is slechts honderdvijftig kilometer lang. Ter vergelijking: het netwerk van alleen Nederland is al bijna honderdveertigduizend kilometer. Er is maar één weg in heel Groenland die twee steden met elkaar verbindt en dat is een weg van maar zo’n vier kilometer tussen Ivittuut en Kangilinnguit. Groenlanders reizen daarom het meeste via sneeuwscooters, hondensleeën en boten.
Met de boot door het grootste fjord ter wereld
De ruige kustlijn van het nationaal park is een van de grootste trekpleisters van het park. Hier vind je namelijk het grootste fjord ter wereld: Kangertittivaq. Het strekt zich driehonderdvijftig kilometer landinwaarts en is gemiddeld vijftienhonderd meter diep. Met de vele rivierarmen is dit ook gelijk het grootste fjordencomplex ter wereld. Ga daarom in juli of augustus, dan zijn de fjorden op z’n best. Ze zijn op dat moment van het jaar ijsvrij en op de meeste plekken begaanbaar. Ook wilde dieren laten zich dan vaker zien. Vanuit Ittoqqortoormiit gaat daarnaast geregeld een bootexcursie om de fjorden vanaf het water zien.

Voor hoe lang nog ongerept?
Noordoost-Groenland is een van de ongerepte gebieden waar de natuur de vrije gang kan gaan. Toch is het de vraag voor hoe lang dat nog het geval zal blijven. Klimaatverandering tast de leefomgeving voor de dieren aan.
Maar dat niet alleen. Groenland ligt vermoedelijk op een enorme hoeveelheid aan olie en gas. Volgens de US Geological Survey zou het gaan om dertien procent van alle olie in de wereld waar nog niet naar geboord is en dertig procent van al het onontdekte gas wereldwijd. Een deel daarvan ligt ook onder het Nationaal Park Noordoost-Groenland. Tot op de dag van vandaag is het nog erg lastig gebleken om bij de reserves te komen in het nationale park, maar met een Amerikaanse president die het land wil annexeren onder het motto “Drill baby drill” en op de proppen komt met de nieuwste boortechnologieën, is het de vraag hoe lang deze grondstoffen nog onder de grond blijven.

Nog een ijskoud nationaal park waar natuurschoonheid de boventoon voert? Lees meer over Los Glaciales in Argentinië.
