Een scooter huren in Zuidoost-Azië: de belangrijkste tips op een rij
- Artikel
- 31 jul 2023
- 7 minuten leestijd
Steeds vaker springen reizigers op de scooter of motor in het verre oosten om te genieten van totale vrijheid. Helaas kan het soms nog moeilijk zijn om in een onbekend land op de gemotoriseerde tweewieler te stappen. Hoe bereid je je het beste voor?
Wind in de haren, een tasje met wat eten en je drinkfles erin op je rug en je reismaatje naast je of achterop: het is dé droom van iedere backpacker. Zuidoost-Azië staat dan ook bekend als een regio waar alles kan en alles mag op dit gebied. Al die vrijheid is natuurlijk hartstikke mooi om volop te kunnen beleven - zeker vergeleken met veel landen in Europa waar alles iets meer is dichtgetimmerd. Toch is die vrijheid niet altijd een garantie voor meer geluk. Veiligheid op de weg is nou niet altijd prioriteit nummer één in Laos of Cambodja en het is handig om te weten hoe je voorkomt dat je wordt omgekocht. Daarom bij deze de belangrijkste tips voor jou als je dit ware droomreisplaatje een keer wil beleven.
Lees je goed in
Reizigers stappen vaak zonder rijbewijs op een scooter. Hoewel dit eigenlijk illegaal is, raken de meeste reizigers niet in de problemen. Streng zijn de meeste verhuurbedrijven namelijk niet. Weet wel dat als je hier en scooter huurt, je vaak wat meer motorkracht kan verwachten (110 cc) dan een Nederlandse scooter (50 cc).
Rijden zonder rijbewijs brengt daarnaast andere risico's met zich mee, namelijk de verzekering; die dekt niets als je brokken maakt. Raak je dus in een ongeluk zonder papiertje? Wees bereid om honderden, soms wel duizenden euro's te betalen. Je kan je namelijk niet laten verzekeren voor illegale activiteiten. Lees je daarom altijd goed in voordat je aan een leven op de weg begint.
Denk aan je veiligheid
Ja, stoplichten en zebrapaden bestaan ook hier, maar ga er niet vanuit dat iedereen braaf op zijn beurt wacht. Ook al ben je in Nederland een koning(in) van een chauffeur, in Zuidoost-Azië hoeft dat niets te betekenen. Dus: hoe warm het ook is, draag geen slippers of korte broek terwijl je over de weg scheurt. Eén val, en je kan steentjes uit je benen peuteren. En om voor te bereiden voor een erger ongeluk draag je altijd een helm, ook als dit niet verplicht is.
Maar zelfs als je niet valt, kan een motortocht geen pretje zijn. Met snelheden boven de zestig kilometer per uur komen insecten namelijk aan als kogels. Onthoud bovendien dat jij als reiziger vaak de schuldige bent als je in een ongeluk terecht komt. Genoeg reden om extra voorzichtig te zijn.
Wees niet naïef: maak foto's
We willen allemaal geloven in het goede van de mens, maar dit vertrouwen wordt helaas nog wel eens uitgebuit. Zo kan het voorkomen dat verhuurders onterecht extra kosten in rekening brengen voor beschadigingen die er al waren. Maak daarom altijd foto's van je gehuurde voertuig voordat je wegrijdt. Zo kan je bewijzen dat bestaande beschadigingen niet door jou zijn veroorzaakt. Huur alleen bij gevestigde bedrijven en betaal nooit voor iemands persoonlijke voertuig. In de meeste gevallen is dit oplichterij: zij volgen je en stelen vervolgens zo snel mogelijk hun scooter terug met een extra sleutel.
Daarnaast vragen veel verhuurders vaak je paspoort als borg voor de scooter. Doe dit nooit. Je paspoort is veel meer waard dan honderd scooters bij elkaar. Mocht dit toch gevraagd worden, doe dan een tegenbod en bied een geldsom aan als borg. Ook heel belangrijk? Een huurcontract dat in het Engels is opgesteld en niet alleen in de taal van het desbetreffende land.
Leer van je omgeving
Dit geldt voor elke vorm van transport: imiteer de weggebruikers om je heen. Je beste kans tot veilig oversteken of inhalen is kuddegedrag. Als stoet krijg je eerder voorrang dan als enkeling. Kijk dus goed naar omliggende bestuurders.
Toeter alsof je leven ervan af hangt
Waar toeteren in Nederland voornamelijk wordt gedaan door opgefokte bestuurders of als je écht iets fout hebt gedaan, is de toeter in Zuidoost-Azië je beste vriend. Wanneer je iemand inhaalt, een zijstraat uitrijdt, een bocht neemt: toeter op elk moment dat mogelijke tegenliggers je niet kunnen zien. In alle chaos is de claxon het geheim tot je veiligheid op de weg. Dat is even wennen, maar binnen de kortste keren toeter jij vrolijk met alle locals mee.
Het grootste voertuig met de luidste toeter heeft vrijwel altijd voorrang. Dit plaatst jou en je tweewieler laag op de voedselketen. Schrik dus niet wanneer een personenbus keihard langs je raast op een smal bergweggetje. Dan is het de bedoeling dat jij aan de kant gaat.
Houd rekening met corrupte politie
In veel Zuidoost-Aziatische landen is de politie corrupt. Zij worden door de overheid slecht betaald en verdienen hun centen daarom op een andere manier. Voor scooterrijders heeft dit voor- en nadelen. Zo kan je zelfs mét een internationaal rijbewijs nog aangehouden worden. Zeker westerlingen zijn hier vaak de dupe van, omdat ze vaak met relatief veel geld in hun zak rondreizen. Meestal kan je een aanhouding voorkomen door zo min mogelijk te lijken op iemand die niet uit het desbetreffende land komt. Dus: zoveel mogelijk bedekkende kleding en geen overdreven blingbling.
Aan de andere kant betekent deze corruptie dat de meeste agenten vooral een bedreiging zijn voor je portemonnee. Het kan handig zijn om altijd een aparte portemonnee bij je te hebben, waar je een acceptabel bedrag in wegstopt. Word je aangehouden, haal dan direct je sleutel uit het slot zodat ze deze niet kunnen afpakken. Laten ze blijken dat ze geld willen? Haal dan je aparte portemonnee tevoorschijn en maak duidelijk dat dit het enige geld is dat je hebt. Vaak zorgt het gebaar dat je al je geld weggeeft ervoor dat je ongestoord weer verder kan rijden. Check wel eerst of dit in het land waarin je rijdt gebruikelijk is, want het verschilt per land.
Een tandje harder? Huur een motor
Laat je niet afschrikken door horrorverhalen
De vrijheid op een motor of scooter maakt het mogelijk om unieke locaties te bezoeken en uitzonderlijke mensen te ontmoeten. Als je je gezond verstand gebruikt en de tips uit dit artikel ten harte neemt, kan er weinig fout gaan. De intieme belevenis van een land wanneer je de drukke steden op eigen houtje achter je laat, is een bevrijdend gevoel dat je niet wil missen.
Ben je minder van de tweewielers en wil je weten hoe je het beste een bolide huurt in het buitenland? Lees hier hoe je dat het beste regelt.