Deze man woonde vijf jaar gratis in iconisch hotel hartje New York
- Artikel
- 26 feb 2024
- 4 minuten leestijd
Het is voor de meeste New Yorkers niet weggelegd om voor een prikkie in het hart van deze wereldstad te wonen. Toch zijn er uitzonderingen. Een van die uitzonderingen gaat bij de naam Mickey Barreto (48) die een maas in de wet vond. Maar hoogmoed komt voor de val.
Het New Yorker Hotel is deel van het straatbeeld van New York in de Verenigde Staten. Zij het niet moeders mooiste, torent het hotel al sinds 1930 hoog uit boven de andere gebouwen. Het iconische, rode bord met daarop “The New Yorker” is deel van de identiteit van The City That Never Sleeps. Behalve Micky dan; die sliep er de afgelopen vijf jaar geheel zonder zorgen over de welbekende, torenhoge huurprijzen van de stad. Hoe flikte hij dat? En waarom raakt hij alles uiteindelijk toch kwijt?
In juni 2018 betalen hij en zijn partner voor een overnachting in het iconische hotel. Mickey is dan van Los Angeles naar New York verhuisd. Een vriend van hem vertelt hem over een bijzondere loophole, een maas in de wet. Wat dit inhoudt? Bewoners van eenpersoonskamers kunnen in New York in gebouwen die zijn gebouwd voor 1969 een huurcontract van zes maanden eisen. Omdat Mickey één nacht ‘huur’ betaalt in het hotel, beargumenteert hij dat hij in feite huurder is. Hij laat al zijn spullen achter in zijn kamer en vraagt het hotel om een huurcontract. Dat krijgt hij niet en het hotel overhandigt hem de spullen die hij had laten liggen. De volgende dag ligt zijn aanvraag al bij de rechtbank. Hij vindt nu niet alleen dat hij recht heeft op de kamer, maar ook dat hij ten onrechte uit zijn ‘eigen woning’ is gezet. De rechter neemt zijn vraag echter niet serieus.
Mickey zoekt het hogerop
Waar kan je dan nog heen? Juist, het allerhoogste juridische orgaan: het Hooggerechtshof. Hier wint hij wel. Hij gaat in hoger beroep en simpelweg omdat de eigenaars van het gebouw niet komen opdagen tijdens een belangrijke zitting in de rechtszaak, krijgt hij de sleutel. En niet voor zes maanden, maar voor onbepaalde tijd.
Zou hij het daarbij gelaten hebben, had hij een zorgeloos bestaan kunnen leiden in het hartje van New York. Maar hij wordt te gulzig en wil meer. In mei 2019 dient hij valse papieren in bij de autoriteiten, waarmee hij beweert het eigendom van het hele gebouw in handen te hebben. In die papieren staat dat de organisatie die het gebouw beheert, de religieuze Holy Spirit Association for the Unification of World Christianity (HSA), het pand aan Mickey overdraagt. Hij zou zelfs geld hebben geëist van huurders binnen het pand op basis van diezelfde nepdocumenten. Mickey begint zich vervolgens voor te doen als de eigenaar van het hotel. Naast dus het eisen van huur, doet hij zelfs een poging de HSA uit het gebouw te zetten en eist hij dat huurbetalingen naar hem worden overgemaakt. Mickey gaat zelfs zo ver dat hij de hele franchise van het hotel probeert over te nemen.
De hoteleigenaar en de franchise zijn hier niet van gediend en dienen gelijk na het horen van zijn eisen een rechtszaak in tegen Mickey bij het Hooggerechtshof van de staat New York. Dit keer wint het hotel. Ze verkrijgen met succes een bevel dat Mickey verbiedt verdere valse aangiften te doen of zich voor te doen als de hoteleigenaar. Mickey gaat tevergeefs in beroep tegen de beslissing.
Niet te stoppen
De beste man blijft tot eind 2023 beweren dat hij het gebouw bezit en in april en september 2023 dient Mickey weer aanvullende valse documenten in bij de website van het Automated City Register Information System (ACRIS). En dat mocht dus helemaal niet van de rechtbank. Hij dient ook nog een nepdocument in waarin hij beweert het eigendom van het hotel aan zichzelf over te dragen.
Op Valentijnsdag in 2024 valt dan echt het doek. Hij wordt dan aangeklaagd voor fraude en het indienen van valse eigendomsgegevens. Gewapende agenten staan die ochtend bij hem op de stoep. Mickey zegt zelf dat het ‘nooit zijn bedoeling was om fraude te plegen’. Toch wordt hij officieel beschuldigd door het Hooggerechtshof in New York van het veertien keer indienen van nepdocumenten bij de overheid en tien keer voor het negeren van uitspraken van de rechter. De strafzaak loopt nog, dus wat uiteindelijk het vonnis gaat zijn, zal de tijd leren. Maar één ding is zeker: The Big Apples voor citroenen verkopen kent zo zijn grenzen.
Appartement huren in New York? Lees hier waarom dat niet zomaar meer gaat.