Zelf Camí de Cavalls lopen? Dit mag je niet missen
- Artikel
- 04 mei 2023
- 4 minuten leestijd
Hikers opgelet. Menorca is bij uitstek het eiland waar je geniet van azuurblauw water en parelwitte stranden, maar het eiland heeft natuurlijk nog zoveel meer te bieden. Zo wandel je hier de 185 kilometer lange wandelroute langs de kust.
Nee, Menorca is niet de meest bekende van de Balearen. Het eiland staat in de schaduw van het bekendere Ibiza of Mallorca. In 1993 werd dit eiland door Unesco uitgeroepen tot Biosphere Reserve, waardoor de natuur hier goed beschermd wordt. Dat is voor de feestgangers misschien een afknapper, maar voor de hikers onder ons betekent dit het ware wandelparadijs.
De Camí de Cavalls is een wandeling die vroeger werd gebruikt door de Menorcanen zelf om het eiland te bewaken en uit te kijken of er geen gevaar vanuit zee kwam. Die functie is een beetje verloren gegaan, maar de wandeling is en blijft schitterend. Deze is helemaal autovrij en bestaat uit twintig etappes, ieder variërend van vijf tot twintig kilometer. Wil je de hele route lopen? Trek daar dan ongeveer tien dagen voor uit. Maar niet getreurd: je kan natuurlijk ook een stukje van het pad bewandelen.
Start bij hoofdstad Mahón
Hoewel de route geen vast startpunt heeft en je kan beginnen waar je maar wil, starten we voor het gemak in Mahón. Vanaf de stad lopen we naar het noorden waar je het natuurreservaat Albufeira del Grau vindt. Ruige rotsen, gave zandstranden en moerassen wisselen elkaar hier moeiteloos af. De vogelspotter kan z’n geluk niet op met de vele arenden, gieren, valken en haviken die in het gebied voorkomen. Een verrekijker is dus zeker geen overbodige luxe. Ook in dit gebied? Far de Favàritx, een vuurtoren waar je kan overnachten.
Beklim Mordor
We wandelen verder in westelijke richting langs de noordkust. Deze kust is nog een stukje ruiger dan de kust bij Albufeira del Grau. Hier vind je het deel wat ze in de volksmond ‘Mordor’ noemen, vernoemd naar de plek waar de Orks leven in de Lord of the Rings. Een duistere plek en daarmee een uitdagende klim dus. Orks zal je hier waarschijnlijk niet vinden, wel wilde koeien.
Midden op het eiland vind je het sfeervolle dorpje Es Mercadal, een plaats die je zeker niet mag overslaan. Veel Spanjaarden hebben hier een tweede huis. Wat je ook niet mag missen? De zoete broodjes, een lokale lekkernij waarvoor mensen in het hoogseizoen makkelijk uren in de rij staan.
Overnacht bij de finca’s van Menorca
Camí de Cavalls brengt je niet alleen langs schattige dorpjes en mooie uitzichten, maar ook langs talloze boerderijen. Dit zijn de zogenaamde finca’s en ja, je kan hier overnachten. Goed, het is wat aan de prijzige kant, maar je leert hier wel de Menorcaanse cultuur het beste kennen. Hier planten de Menorcaanse boeren vooral veel olijfbomen. Van massaveeteelt is geen sprake; koeien en paarden hebben hier genoeg ruimte om rond te rennen en te grazen.
Ciutadella de Menorca
Aan het westen vind je de veelzijdigheid van Menorca. Naast ruige krijtrotsen bezoek je hier ook het Ciutadella de Menorca, de voormalige hoofdstad van het eiland. De stad Ciutadella staat bekend als broedplaats voor creatieve duizendpoten. Zij komen hier samen om ideeën uit te wisselen, samen te werken en elkaar dingen te leren. Dus wil je onderweg een tweede taal leren, een instrument leren bespelen of een stilleven schilderen? Dan ben je hier op het juiste adres.
En dan de keuken. Als Gastronomic European Destination 2022 mag je ervanuit gaan dat je hier de lekkerste recepten scoort, met meest verse ingrediënten van het eiland. In de stad bevinden zich dan ook al drie restaurants met een Michelinster.
Idyllische stranden en oude beschavingen
Uitgegeten? Dan wandelen we verder langs de zuidkust, waar je langs nog heel wat bijzondere, verstopte plekjes wandelt. Bijvoorbeeld het strand Cala Macarelleta, een idyllisch strand die op iedere brochure staat. Of wat te denken van de Cova des Coloms, waar je even ontsnapt aan de steden en stranden en bloedmooie natuur ontdekt. Grotten, rotsen, duinen, heuvels en grasvelden; wederom komt alles voorbij op dit diverse eiland. En als je van geschiedenis houdt, is Torre de Galme zeker de moeite waard om even langs te gaan. Hier vind je overblijfselen uit de Bronstijd van de Talaiotbevolking. Deze oude beschaving leefde hier tussen tweeduizend en duizend jaar voor Christus. Een beetje de hunebedden van Menorca dus.
Goed om te weten
Beste reistijd: maart tot en met oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans/Catalaans