Deze Kosovaarse stad combineert een bruisend nachtleven moeiteloos met wonderschone natuur

- Artikel
- 06 maa 2025
- 5 minuten leestijd
Hou je van een stad waar ’s avonds wat te beleven valt en je de volgende dag onverstoord van natuur kan genieten? Dan is Prizren je op het lijf geschreven. Want met een nationaal park dichtbij en de bijnaam ‘culturele hoofdstad van Kosovo’ voel je je hier gelijk thuis.
Prizren is een stad gelegen in het zuiden van Kosovo dicht bij de grens van Albanië en Noord-Macedonië. De gemeente heeft zo’n tweehonderdvijftigduizend inwoners en bestaat naast de hoofdplaats uit nog 97 dorpen. Dwars door het midden van het centrum van de stad loopt de rivier de Drin, waar in de zestiende eeuw de karakteristieke, stenen brug overheen werd gelegd. Deze ‘stari most’ lijkt wel enorm op de iconische, stenen boogbrug in Mostar in Bosnië. Toeval? Niet echt, want ze stammen uit hetzelfde tijdperk en zijn allebei door de Ottomanen gebouwd. En helaas, net als die van Mostar is ook deze brug nog redelijk recent in zijn geheel ingestort. Niet door een bombardement, zoals dat in Bosnië het geval was, maar door een overstroming in 1979. De Kosovaren lieten er echter geen gras over groeien, want drie jaar later was de brug alweer gerestaureerd en klaar voor gebruik.

Grondlegger van Balkankunst
En hoewel de brug een plezier voor het oog is en culturele, historische waarde heeft, staat deze niet op de UNESCO-werelderfgoedlijst zoals haar grote zus in Mostar. Maar dat betekent niet dat Prizren niet vertegenwoordigd wordt op de lijst, al moet je er wel goed voor zoeken; de enige toevoeging aan de UNESCO-werelderfgoedlijst van Prizren is namelijk goed verstopt.
Toegegeven, dit bouwwerk lijkt van buiten niet zo imposant als de boogbrug in het centrum, maar het heeft toch een grote, culturele betekenis. De kerk Bogorodica Ljeviška werd gebouwd halverwege de veertiende eeuw. Het is daarmee een van de vier bouwwerken in Kosovo die tot de Byzantijns-Romaanse, kerkelijke, middeleeuwse monumenten in de lijst van UNESCO behoort. Zo zouden veertiende-eeuwse fresco’s op de muren in de kerk in Paleologische renaissancestijl zijn getekend.

Een Paleologische wat? Dit is een kunststroming waarin oosters-orthodoxe Byzantijnse en de West-Europese, Romaanse invloeden samenkwamen. Het is zo bijzonder, omdat deze stroming aan de basis staat van alle daaropvolgende kunst uit de hele Balkan. Veel van de kunst die je dus om je heen ziet als je door een Albanese, Bosnische of een Servische stad loopt, is uiteindelijk gebaseerd op deze stijl. Deze veertiende-eeuwse, Orthodox-Servische kerk vind je in de straat Sahat Kulla, ten noorden van de rivier.
En als je dan de orthodox-christelijke kerk bezocht hebt, mag je de Sinan Pashamoskee eigenlijk niet overslaan. Deze karakteristieke moskee in het midden van de stad kan je met zijn hoge minaret en bijzondere koepel niet missen. Het gebedshuis werd gebouwd door de Ottomanen in de zestiende eeuw en het gebouw vertelt veel over de islamitische cultuur en de aanwezigheid ervan in Kosovo. Voor wie nieuwsgierig is: ja, man, vrouw en ertussenin, iedereen mag naar binnen. Het enige wat de moskee van je vraagt is om met respect het gebouw te betreden. Tijdens het gebed is het gebouw dan ook gesloten voor bezoekers.

Culturele hoofdstad Kosovo?
Met het enorme aanbod aan historische cultuur is het niet vreemd dat Prizren zich nog altijd onderscheidt in het huidige Kosovo. Door de vele muziekbars, creatieve cafés en leuke nachtclubs wordt Prizren door Kosovaren de culturele hoofdstad van het land genoemd. De meeste reuring vind je aan de hoofdstraat, de Gazi Mehmet Pasha. De muziek die wordt gedraaid tijdens het uitgaan is een unieke mix tussen traditionele Balkanmuziek, pop en dance.
Ga je in het begin van augustus? Dan moet je hier het kortefilmfestival DokuFest meepakken. De hele dag worden op openbare plekken korte documentaires vertoond. In 2002 begon het festival als een hobbyproject van een aantal vrienden, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een groot cultureel evenement waar internationale gasten en artiesten op afkomen.

Tot rust komen net buiten Prizren
Even de drukte uit? Ga dan voor een panoramisch uitzicht naar het Kalajafort. Gelegen op een van de heuvels die om de stad liggen, biedt dit fort een perfect uitzicht over de stad en hele regio. Archeologische opgraven hebben aangetoond dat hier al sinds 2000 voor Christus mensen leven. Door de jaren heen zijn hier vanwege de strategische positie forten gebouwd, vernield en weer opgebouwd. Het meeste wat nu nog overeind staat dateert uit de achttiende eeuw. Het is een flinke klim, dus neem goede schoenen en voldoende water mee als je gaat.
En ben je de massa écht helemaal beu? We got you. Het belachelijk mooie Nationaal Park Sharr ligt op een uur rijden van de stad. De hoogste bergtop van dit gebied is met 2.658 meter de top van Rudoka. Geen klimmer? Niet getreurd, want je kan vanuit Brezovicë, ’s winters een skiresort, een makkelijkere wandeling doen. Je komt dan uit bij het kraakheldere meer van Livadh, waar je na flink wat zweten op een hete zomerdag even kan afkoelen. Kies je ervoor om vanuit het stadje te wandelen, dan is het heen en terug zo’n vijftien kilometer. Ga je vanaf het skioord, ben je heen en terug slechts een kilometer aan de wandel.

Meer wandelen in de Balkan? Deze Albanese ‘vervloekte bergen’ veroveren je wandelhart.
