Van Zuid-Korea tot Antarctica: De origineelste nieuwjaarsduiken ter wereld
- Artikel
- 20 dec 2023
- 5 minuten leestijd
Wim Hof zet met zijn ijsbaden Nederland al jaren op de kaart als een volk dat geen angst voor de kou kent. Toch is de nieuwjaarsduik niet iets wat alleen hier plaatsvindt. Van de ijzige diepten in Antarctica tot de drukke stranden van het Koreaanse Busan: iedereen doet mee.
Sommigen zweren erbij, voor anderen is het een raadsel waarom je het zou doen: een ijskoude zee inlopen midden in de winter. Toch doen wereldwijd tienduizenden, zo niet miljoenen mensen mee aan de nieuwjsaarsduik op 1 januari. Het zou goed zijn voor je lichaam en nog beter werken dan een ijsbad of een koude douche thuis. Dat komt doordat je je in de koude buitenlucht begeeft die zich extra om je heen slaat. Een winterduik in open water voelt radicaler en geeft daarmee des te meer voldoening, aldus de enthousiastelingen. Hoe ziet dat er dan uit in de rest van de wereld?
Voor het goede doel in de Verenigde Staten
Als Amerikanen iets doen, dan doen ze het meteen met overgave. Massaal duikt men aan de stranden van het noordoosten iedere 1 januari de diepte in. De grootste hier vind je in Maryland bij Sandy Point State Park, tussen Washington D.C. en Baltimore. En behalve dat het de grootste is in de Verenigde Staten, is het ook een fondsenwerver voor de Special Olympics.
Het duiken voor het goede doel zie je vaker in de Verenigde Staten. Zo halen duizenden duikers bij Long Beach in New York, met de skyline van de Big Apple als achtergrond, ieder jaar geld op voor de Make-A-Wish Foundation. En de faculteit gezondheidswetenschappen van Dartmouth College haalt tijdens de duik geld op voor gelijke behandeling binnen de zorg, iets wat in de Verenigde Staten niet vanzelfsprekend is.
Tip: wil je zelf meedoen? Vraag dan niet in je steenkolenengels naar de New Year’s Dive; dat snappen ze hier niet. De nieuwjaarsduik wordt namelijk in het Engels een Polar Plunge of een Polar Bear Plunge genoemd. Dit geldt overigens niet alleen voor de Verenigde Staten, maar voor alle Engelstalige landen die in dit artikel aan bod komen.
Een parade vol rancune in Engeland en Schotland
Bij de oevers van South Queensferry dicht bij Edinburgh in Schotland betreden jaarlijks honderden mensen het koude water in de uitmonding van de rivier Forth. Het is hier gebruikelijk om met je meest bizarre kostuum het water in te rennen. Maar dat doen ze natuurlijk niet voordat ze hun pak eerst trots aan de inwoners van Queensferry laten zien. In de rest van het Verenigd Koninkrijk doen ze ook mee met deze traditie, alleen valt-ie daar doorgaans op een andere datum dan op 1 januari, namelijk op 25 december tijdens kerst.
De midzomerduik van Antarctica
Dit is er eentje die alleen is weggelegd voor de echte waaghalzen. Hoewel het ‘hartje zomer’ is in december in Antarctica, kan je hier zeker niet uitgaan van Spaanse temperaturen. Het wordt hier namelijk nooit warmer dan nul graden. In december en januari is het ongeveer min één. Dat is de uitgelezen kans om het erop te wagen, aangezien het tussen mei en september hier gemiddeld min twintig graden is Dan kan je die frisse duik maar beter laten; dat is heus gevaarlijk te noemen.
Waar je dit kan doen? Bij Scott Base, een onderzoekscentrum van Nieuw-Zeeland. Doe dit alleen nooit zonder begeleiding; het koude water kan alsnog te gevaarlijk zijn. Boek daarom van tevoren bij een tour. Je gaat dan met een groep aan boord van een schip en je wordt gezekerd voordat je het water induikt. Ook niet geheel onprettig hieraan? De warme jacuzzi waar je naderhand in mag zitten om bij te komen.
Canada de trendsetter?
De oudste nieuwjaarsduik ter wereld wordt gehouden in Vancouver, de grootste stad aan de westkust van Canada. Komende editie wordt het de 104e keer op rij dat duizenden mensen zich hier onderdompelen in het ijskoude water. Daarnaast is er een zwemwedstrijd met een afstand van meer dan negentig meter. Hier moet je je alleen wel van tevoren voor opgeven. Je hoeft je niet aan te melden bij de organisator als je alleen komt voor een snelle duik, maar wil je toch een officieel certificaat ontvangen? Dan kan je je gratis aanmelden tot een half uur voordat de duikers het water ingaan.
Nieuwkomer Zuid-Korea
Het strand Haeundae in de stad Busan is waar de meeste Zuid-Koreanen zich verzamelen op 1 januari voor de nieuwjaarsduik. Hoewel nog wat kleiner in omvang vergeleken met de andere locaties, komen hier ieder jaar toch steeds meer mensen op af. Van tevoren schminken mensen hun gezicht, vaak als een ijsbeer. Waarom? Omdat het in de internationale gemeenschap een Polar Bear Plunge genoemd wordt, natuurlijk.
Terwijl het noordelijk halfrond de kou trotseert, gaat de nieuwjaarsduik op het zuidelijk halfrond en andere warme bestemmingen wel een beetje anders. Bekijk hier hoe kerst en nieuwjaar er in de zomer uitziet.