De twee gezichten van Schotland: vriendelijk Glasgow en adembenemend Edinburgh
- Artikel
- 24 feb 2022
- 9 minuten leestijd
Schotland wist zich regelmatig op de kaart te zetten als het mooiste land ter wereld. In het noorden vind je er prachtig natuurschoon met wilde stranden, diepe lochs en kastelen. Maar de Schotse steden zijn een bezoek meer dan waard en moeten onderdeel zijn van je route.
Glasgow en Edinburgh zijn de twee grootste Schotse steden en trekken jaarlijks beiden veel toeristen aan. In het meest ideale scenario verken je tijdens een trip natuurlijk beide steden. Prima te combineren, want ze liggen maar tachtig kilometer bij elkaar vandaan. Heb je toch tijdgebrek en moet je noodgedwongen een keuze maken? Wij helpen je (hopelijk) met deze zware opgave.
Rivaliteit en clichés
Hoewel ze slechts een uur met de trein van elkaar zijn verwijderd, voelt de afstand tussen deze twee plekken een stuk groter. Niet alleen het stadsbeeld, maar ook de mensen zelf en het accent van de inwoners zijn er compleet verschillend. Zelfs de hoeveelheid neerslag verschilt er sterk. Garantie op zonnestralen heb je sowieso niet in Schotland, maar die kans is wel een stuk groter In Edinburgh, richting de oostkust.
Er zijn clichés in overvloed en onderling heerst er een gezonde rivaliteit tussen de twee grootste Schotse steden. Zo grappen de Glaswegians dat “het beste in Edinburgh de trein naar Glasgow is,” en dat je “meer zal lachen op een begrafenis in Glasgow dan op een bruiloft in Edinburgh.” Vraag willekeurige inwoners van beide steden en zij delen hun uitgesproken mening over wat de beste woonplaats en reisbestemming is. Bij de Schotten zelf is een onbevooroordeelde mening dus lastig los te krijgen. Maar geen zorgen, wij zochten voor je uit met welke reden je naar welke stad moet.
Picture perfect Edinburgh
Geschiedenis vind je overal om je heen in de hoofdstad van Schotland. Naast het feit dat de stad al duizenden jaren bewoond is, speelde het een cruciale rol in de kronieken van het land. Lopend door de verborgen steegjes en de kleurrijke straten is het alsof je in een tijdmachine stapt of voet zet in de set van een Harry Potter-film. Veel van J.K. Rowlings inspiratie voor de boekenreeks kwam uit, jawel, de Schotse hoofdstad. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de stad jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers trekt.
People Make Glasgow
Misschien heeft het niet de charme van de perfecte ansichtkaartstad. Maar wat Glasgow mist op het gebied van sprookjesachtige kastelen en gepolijste straten, maakt het meer dan goed op sfeer. De grootste stad in Schotland had lange tijd een industrieel imago en stond ook bekend als een problematische stad. Doordat in het verleden veel van de industrie in de stad verdween en er verkeerde beleidsbeslissingen werden genomen, trok in de jaren zestig en zeventig veel van de jonge en opgeleide bevolking weg naar omliggende plaatsen. Hierdoor ontstonden problemen zoals armoede en alcohol en drugsproblematiek. Tot op de dag van vandaag is dit nog altijd zichtbaar. Zo haalt een kwart van de mannen in Glasgow devijfenzestigste verjaardag niet en ligt de gemiddelde leeftijdsverwachting hier stukken lager dan in andere steden in het Verenigd Koninkrijk.
In de afgelopen jaren maakte de stad grote stappen. Inmiddels heeft Glasgow zichzelf neergezet als een culturele metropool. Het is de thuisbasis van beroemde musea, concertzalen en goede universiteiten en staat het bekend om het bruisende uitgaansleven. Waar Schotten in het algemeen al worden gezien als bijzonder vriendelijkheid, doen de inwoners van Glasgow hier nog een schepje bovenop. De slogan van Glasgow is niet voor niks “People Make Glasgow”. Spreekt een Glaswegian je aan? Aan vriendelijkheid geen gebrek, maar er bestaat een grote kans dat je moeite hebt om dit beruchte, sterke accent te verstaan.
Bezienswaardigheden of atmosfeer
Een bezoek aan de steden Edinburgh en Glasgow vereisen beiden een verschillende reis-strategie. In Edinburgh is er een overvloed aan prachtige toeristische plekken, zoals het kasteel van Edinburgh, het Schotse parlement en de oude binnenstad. Wil je juist meer van de gebaande paden af, voorbij de populaire plekken? Geheimzinnige en onontdekte plekjes zijn er meer dan genoeg. Sla een steegje in en kijk waar het je brengt, wandel naar Dean Village en ontdek daar de plekken die voor J.K. Rowling een inspiratie waren voor De Harry Potter-boekenreeks. Wil je zien waar dit verhaal exact begon? J.K. Rowling schreef veel van haar transcripten in het café the Elephant House, dat je in de binnenstad van de Schotse hoofdstad vindt.
Waar de charmes van Edinburgh duidelijk zichtbaar zijn, kost het meer tijd om de schoonheid van Glasgow te zien. Maar als je die eenmaal ziet, gaat de liefde diep. Bij de meeste stedentrips is een goed startpunt voor je reis om een lijst op te stellen met plekken die een bezichtiging waard zijn. Niet in Glasgow. Hier beleef je de stad het beste door dingen te doen en de sfeer te voelen bij de vele musea, galerieën en straatconcerten. En het beste deel: de toegang voor veel van Schotland's musea is gratis.
Culturele hoofdstad
Ben je liever buiten? Door de hele stad heen vind je straatkunst en standbeelden. Voor het Nationale Museum van Moderne kunst vind je een standbeeld van Hertog Wellington. Die moet je zéker niet overslaan. Hier voel je de humor van de inwoners van de stad: het belangrijke politieke en militaire figuur heeft een verkeerspylon op zijn hoofd. Ondanks de vele pogingen van de gemeente om de pylon te verwijderen, keert de oranje verkeerskegel keer op keer terug en heeft het stadsbestuur zich er maar bij neergelegd.
Maar niet alleen door deze kunstvormen wordt Glasgow de cultuurstad genoemd. Ook op het gebied van muziek, dans en theater is dit de pérfecte plek. Het National Theatre of Scotland, BBC Scottish Symphony Orchestra, Scottish Opera and Scottish Ballet zijn allemaal gevestigd in Glasgow. Daarnaast hoef je er met de hoeveelheid aan bars, clubs en dagelijkse shows geen moment te vervelen en is er voor iedereen wel wat wils.
In de top tien van Europese stedentrips
Edinburgh is de meest populaire Schotse stad en trekt elk jaar verreweg de meeste bezoekers. Niet alleen in het land zelf, maar ook daarbuiten heeft de adembenemende hoofdstad zich op de kaart weten te zetten als een van de beste reisbestemming voor stedentrips in Europa. In de musea en kastelen leer je hier veel over de rijke historie en gevechten die hier plaats hebben gevonden.
Ondanks het feit dat Glasgow de culturele hoofdstad wordt genoemd is het juist Edinburgh waar je zonder twijfel de meeste festivals vindt. Een wetenschaps, kunst, jazz, film of boekenfestival? Je vindt het hier allemaal. Op het gebied van literatuur wint Edinburgh het overduidelijk. Het is de geboorteplaats van de wereldberoemde schrijvers van Sherlock Holmes, Harry Potter en Waverley. Met ’s wereld grootste boekenfestival en boekenhandels in overvloed is het de titel UNESCO stad van de literatuur die het in 2004 kreeg absoluut waardig.
De hoogtes opzoeken
Geen tijd om de hooglanden in te gaan, maar wil je toch graag wat hiken? Dan ben je in Edinburgh op de perfecte plek. Hoewel er in de oude stad zelf meer dan genoeg te zien en te doen is, heeft Edinburgh voor de sportievelingen wellicht nog iets extra’s te bieden. Aan de rand van de hoofdstad vind je Arthur’s Seat, het hoogste punt van een uitgestorven vulkaan. In een uur klim je naar boven en staat je een driehonderdzestig graden uitzicht te wachten over de stad en zelfs daar voorbij. Een kortere wandeling met een minstens net zo panoramisch uitzicht vind je op Calton hill, een veel geschilderde en gefotografeerde plek. Met vijf minuten bereik je deze berg vol monumenten. Het beste moment voor een bezichtiging is in de avond. Een onvergetelijke zonsondergang is gegarandeerd.
De Schotse keuken
Schotland staat niet zo zeer bekend om de verfijnde keuken, maar vooral om de haggis en whiskey. Eigenaardige, niet zeer culinare gerechten die vind je er zeker. Eet jij normaal een portie friet of frikandel speciaal na het uitgaan? In Schotland eet je dan een mars uit de frituur. Of als je zin hebt in een hartige snack uit de frituur, eet je een deep fried pizza.
Naast deze uitzonderlijke gerechten die je door heel Schotland vindt, is Glasgow specifiek uitgeroepen tot meest veganistisch vriendelijke stad in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels vind je ook in Edinburgh steeds meer restaurants met veel vegetarische en veganistische opties. Zo bieden beiden steden een indrukwekkend scala aan mogelijkheden voor de liefhebbers: van sterrenrestaurants tot de meest eigenzinnige en creatieve portemonneevriendelijke eet- en drinkgelegenheden. Hoewel, de prijzen voor alles liggen net een stukje hoger in Edinburgh in vergelijking tot Glasgow.
Wikken en wegen
Welke keuze je ook maakt: in beiden steden zal je je eindeloos kunnen vermaken. Wil je jezelf onderdompelen in traditionele Schotse cultuur, een middeleeuwse stad zien en ben je groot fan van Harry Potter? Dan is Edinburgh de ideale plek voor jou. Houd je van een drukke, bruisende stad met een geweldig nachtleven? Wil je liever culturele activiteiten ondernemen en een wat meer off the grid city-trip maken? Ga dan naar Glasgow: de stad die nooit slaapt.
Een ander oord met grote tegenstelling tussen oost en west? Op de Dominicaanse Republiek en Haïti tref je twee verschillende werelden aan.