Van sinaasappelgevechten tot babywerpen: de opmerkelijkste tradities ter wereld
- Artikel
- 31 jan 2024
- 6 minuten leestijd
Oude tradities komen in ieder land en bij elke cultuur voor. Neem bijvoorbeeld Nederland: onder de rivieren lopen ze in februari in een belachelijk kostuum achter fanfarebands aan en Friezen fierljeppen zich een ongeluk. Toch zijn deze tradities wel een tikkeltje extremer.
Van bizarre tomatengevechten tot waanzinnige apenfeesten, onze planeet barst van de gekke tradities die je stoutste dromen overtreffen. Voor de avontuurlijke ziel, de globetrotter die smacht naar het onbekende, zetten we een aantal waanzinnige, culturele praktijken onder elkaar die je bucketlist verrijken. Mocht je geïnspireerd raken door deze lijst, vergeet dan niet je reisverzekering te checken voordat je in het diepe duikt. Want geloof ons, je wil volledig gedekt zijn als je je in deze waanzin bevindt.
Ben je jarig? Taart in je boca!
Verjaardagen in Mexico hebben een extra verrassing: een gezicht vol taart. La Mordida is een smakelijke traditie waarbij de jarige, met vastgebonden handen gebonden, een eerste hap taart probeert te nemen. Dit lukt natuurlijk nooit, want voor de jarige het weet wordt-ie getrakteerd op een flinke faceplant in de taart. Helemaal verrast is de jarige dan ook meestal niet, maar iedereen doet maar al te graag mee met het spelletje. Ga jij ooit je verjaardag dus vieren met Mexicanen? Wees je dan voorbereid op een zoete, romige ervaring die je tot in je neusgaten zal voelen.
Het grootste voedselgevecht van Italië: De slag van de sinaasappels
Het Italiaanse Ivrea verandert een keer per jaar in een wilde sinaasappeloorlog. Deelnemers, verdeeld in teams, bekogelen elkaar met sinaasappels. Waarom? Het zou de bestorming van het kasteel van de tiran Willem VII van Monferrato symboliseren. Deze man poogde de prinses Violetta een nacht voor haar trouwdag te verkrachten. Dat ging voor hem akelig mis, want Violetta had daar, op z’n zachtst gezegd, niet zoveel zin in en onthoofde hem in een gevecht. De bestorming van het kasteel, waar de strijd van de sinaasappels naar verwijst, vond na zijn dood die nacht plaats. Violetta wordt in het verhaal vereerd en daarom, als een soort missverkiezing, wordt ieder jaar een jonge vrouw verkozen die Violetta mag spelen. Het is alles wat je van Italië verwacht: drama, chaos, kleurrijk, en onvergetelijk - een ervaring die bewijst dat voedselgevechten niet alleen voor kinderen zijn.
Een apenbuffet in Thailand
In het Thaise Lopburi krijgen de makaken één dag per jaar, op de laatste zondag van november, een koninklijke behandeling met een gigantisch fruit- en groentefeest. Flinke piramides en torens vol met lekkernijen worden opgebouwd en neergezet tussen de tempels. Het Monkey Buffet Festival is daarmee een bizar eerbetoon aan deze geliefde wezens en een onvergetelijke ervaring die je gegarandeerd verhalen oplevert voor thuis.
Geliefde gestorven? Vinger eraf
In Indonesië drukt de Dani-gemeenschap rouw uit op een manier die voor buitenstaanders schokkend kan zijn: door het bovenste kootje van een vinger af te snijden. Deze traditie zou de diepe pijn van verlies moeten symboliseren. Wel is het zo dat alleen de vrouwen van deze gemeenschap de dupe zijn van deze traditie. Hoe dit in zijn werk gaat? Een touw wordt strak om de vinger gebonden totdat deze gevoelloos wordt en vervolgens snijdt een familielid, vaak een broer of ouder, het bovenste deel van de vinger af. De wond wordt daarna gebrand om het bloeden te stoppen en infectie te voorkomen.
Neem een kaneeldouche in Denemarken
25 en nog steeds single? In Nederland kom je er misschien mee weg, maar in Denemarken betekent dit een regen van kaneel. Want als je dacht dat de Cinnamon Challenge al taai was, dan zal je dit al helemaal een pittige vinden. Het tafereel is bedoel als een verwelkoming tot het volwassen leven, met een komische knipoog. Bereid je voor op een dag vol stikken van het lachen (en in de kaneel). Wie weet hou je er een mooie, nieuwe profielfoto aan over voor op je favoriete dating-app.
Breek een kokosnoot op je hoofd
In sommige delen van India is het breken van kokosnoten op iemands schedel een teken van toewijding. Dat lijkt een understatement, want een kokosnoot op je hoofd is behoorlijk pijnlijk. Maar hier bedoelen ze het toch op een andere manier, namelijk gelovig. Het breken van een kokosnoot zou je vrij moeten maken van fouten in het verleden en succes en gezondheid in de toekomst garanderen. Hoewel, de mogelijke hersenschudding die je hieraan overhoudt is niet bepaald gezond.
Smijten met tomaten
Waar ze in Ivrea met sinaasappels gooien, doen ze dat in het Spaanse Buñol met tomaten. En dat gaat er serieus aan toe. Het is een epische veldslag waarbij wapens worden vervangen door tomaten. Het heet La Tomatina en hoe het tomatenbloedbad is ontstaan is nog altijd gehuld in mysterie. Maar één ding is zeker: op de laatste woensdag van augustus verandert Buñol in een rode zee van tomatenpuree. Een absolute must-do voor tomatenliefhebbers – of haters.
Meer weten over La Tomatina? Lees hier uitgebreid over de Spaanse traditie.
...En gooien met baby’s
Ja, je leest het goed. In India bestaat de traditie waarbij pasgeborenen van een tempel worden geworpen, gevangen door een gespreid doek beneden. Het geloof van de Baba Umer Dargah, een islamitische vertakking in Solapur, is dat dit gebruik de kinderen kracht en geluk brengt. Hartverzakkend? Zeker. Maar ook een heerlijke adrenalinerush om je leven mee te beginnen – misschien wel vooral voor moeders. Wonder boven wonder gaat het eigenlijk nooit fout Wel een nadeel voor de baby? Alles zal na deze extreme ervaring alleen nog maar tegenvallen of enorm saai zijn voor het kind.
Appeltje-(roer)eitje in Bosnië-Herzegovina
En dan een iets rustigere afsluiter voor dit artikel: eitjes bakken. Vergeet de lenteschoonmaak. In Zenica, Bosnië-Herzegovina, verwelkomen ze de lente met een stadspark vol met mensen die roereieren bakken. Het Čimburijada-festival is de ultieme ode aan de eenvoud van samen zijn en natuurlijk aan eieren. Het mooie hieraan: je hoeft geen vijfsterrenchef te zijn om aan dit culinaire feest mee te doen, want hoe moeilijk kan een eitje bakken nou zijn?
Zo zie je maar weer: de wereld zit vol met oude gebruiken en tradities die je wereld doen verbreden. Het is een van de vele facetten die reizen zo bijzonder maken. Dus wil je uit je comfortzone stappen? Breng dan een bezoek aan een van deze tradities. En wie weet vind je er wel een om mee naar huis te nemen.
Smaakt dit naar meer? Lees dan over de tien meest bizarre gerechten ter wereld.