Gefrituurde vogelspin tot larvenkaas: 10 bizarre buitenlandse gerechten
- Artikel
- 16 jan 2024
- 7 minuten leestijd
Kreeg je dit jaar tijdens de feestdagen weer hetzelfde gerecht opgediend als vorig jaar en het jaar daarvoor? Breng wat variatie in die monotone, Hollandse keuken en zet volgend jaar de smaakpapillen van je (schoon)familie op scherp met deze bijzondere buitenlandse gerechten!
© Peter Stuckings / Shutterstock.com
Gefrituurde Tarantula, Cambodja
Bang voor spinnen? Dan kan je deze beter overslaan. In Cambodja is het namelijk geen uitzondering om gefrituurde vogelspinnen te eten. De beestjes worden gefrituurd in knoflookolie tot ze knapperig aan de buitenkant en kleverig aan de binnenkant zijn. Ze bevatten veel eiwitten en volgens sommigen zou het af en toe eten van een gefrituurd spinnetje je zelfs knapper maken.
Het gerecht ontstond overigens tijdens een pijnlijk deel van de Cambodjaanse geschiedenis. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren ’70, toen er een hongersnood in het land heerste onder het wrede bewind van de Rode Khmer. Waar het eten van tarantula’s eerst dus als absolute noodzaak werd gezien, is het nu een delicatesse in het hele land.
Duizendjarig ei, China
Even koken of bakken en dan nog lekker warm naar binnen werken. Het bereiden van een eitje is letterlijk… een eitje. Zolang je het binnen onze landsgrenzen doet tenminste. In China doet men namelijk iets meer moeite voor het bereiden van een eendenei. Daar wordt het ei bewaard in een mengsel van houtskool en klei, waarna het enkele maanden blijft liggen. Na een tijdje wordt de dooier groen en het eiwit doorzichtig bruin.
Het gerecht zou een penetrante geur hebben en een zoute smaak. De textuur van het eiwit is dan weer een beetje zoals gelei. Smakelijk eten.
Larvenkaas, Italië
Casu martzu komt oorspronkelijk uit Sardinië en staat daar bekend als ‘rotte kaas’. En dat is geen onterechte naam. Hoe deze rotte kaas tot stand komt? Het begint allemaal met een pecorino, een kaas gemaakt van schapenmelk. Deze wordt beschimmeld en vervolgens enkele maanden in een donkere kamer gelegd, zodat vliegen hun eitjes erin kunnen leggen. Die larven graven zich vervolgens in de kaas en laten hun uitwerpselen erin achter. Pas dan is de kaas klaar om opgegeten te worden. Want die scherpe smaak wil je natuurlijk niet missen.
De kaas is zacht en kan met of zonder maden gegeten worden. Toch kan je het gerecht beter overslaan als je op het Zuid-Italiaanse eiland bent. Ondanks dat het al lang bestaat, is het in de EU verboden vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. De larven kunnen het maagzuur van een mens namelijk overleven en dus achterblijven in de darmen. Prima voor als je niet zo kieskeurig bent in je gezelschap, maar minder fijn voor je organen.
Maisbrand, Mexico
Het doet je misschien denken aan grote akkervelden die in de fik staan, maar dat is gelukkig niet het geval. Wat dan wel? Een schimmel die ervoor zorgt dat maiskolven zwarte en witte gezwellen krijgen. En waar het in veel landen als gewasschade wordt gezien, is het in Mexico een lekkernij.
Het gerecht heet huitlacoche en wordt in de volksmond ook wel Mexicaanse truffel genoemd. Het heeft een zoete en gerookte smaak en bevat gezonde vitaminen. Twee tot drie weken na infectie worden de kolven geoogst en gekookt. Pas wel op: voor zwangere vrouwen wordt het gerecht ten strengste afgeraden.
Hallucinatiehoning, Nepal
Lepeltje honing bij de thee? Check in Nepal wel even wat voor honing het is. Diep in het Himalaya-gebergte wordt namelijk al eeuwenlang honing geoogst die voor hallucinaties zorgt. Eén kleine theelepel is daarvoor al genoeg. Pak je er meer van? Dan kan het zorgen voor diarree, een hele dag braken, tijdelijke verlamming of zelfs bewusteloosheid. Sterk spul dus.
Waarom Nepalezen dit eten? Het wordt al eeuwen gebruikt als medicijn tegen een hoge bloeddruk, darmproblemen en als lustopwekker. De hallucinerende werking van de honing komt van de rododendronbloem, die oorspronkelijk alleen op grote hoogte groeit. Bijen vliegen rond en verzamelen nectar bij meer dan dertig verschillende planten en bloemen in de omgeving. Waaronder dus deze, die de gifstof grayanotoxine bevat. Dit komt vervolgens in de honing terecht, et voilà: eet smakelijk.
Het oogsten van dit product is overigens een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld. Daarover lees je meer in dit artikel.
Gestoomde bijenkorf, Indonesië
Over bijen gesproken: ze produceren niet alleen heerlijke honing. De honinggraten blijken ook een heuse lekkernij te zijn. Botok tawon, oftewel: gestoomde bijenkorf, is een traditioneel gerecht afkomstig uit Oost-Java. De honinggraat wordt hierbij in kleine stukjes gesneden, in bananenbladeren gewikkeld en op smaak gebracht met kruiden en kokosnootresten.
In de bijenkorf zitten vaak ook nog larven die aan het nest vast blijven plakken. Het zou ervoor zorgen dat het gerecht een smaakcombinatie van zuur, zoet, zout en kruidig krijgt. Vaak eten mensen het gerecht met rijst en velen geloven dat het eten hiervan goed zou zijn voor je uithoudingsvermogen.
Vissensperma, Japan
Het lijkt misschien meer op een flinke klodder mayonaise, maar niets is minder waar. Bestel je shirako op een Japanse menukaart? Dan krijg je de spermazakjes van een vis op je bord. Waar kaviaar gemaakt is van de onbevruchte eitjes van de vrouwtjessteur, kan je deze specialiteit zien als de mannelijke variant ervan. Vaak komen de doorzichtige, met sperma gevulde zakjes van kabeljauw af, maar ook inktvis, kogelvis, zalm en zeeduivel zijn ervoor geschikt.
Probeer je het goedje rauw? Dan is de textuur boter- of crème-achtig. Kook je het? Dan is het wat steviger en moet je je tanden er net iets meer inzetten. Meer weten over deze Japanse lekkernij? We schreven er al eerder een artikel over.
Rocky Mountain Oesters, VS
Waarschijnlijk vermoed je al dat dit niet zomaar oesters zijn. En dat gevoel klopt. Bij Rocky Mountain oesters hebben we het namelijk over de testikels van stieren of zwijnen. Klinkt niet al te smakelijk, maar in de VS en Canada worden ze volop gegeten. De ballen worden geschild, gekookt, gerold in bloem en uiteindelijk gefrituurd. Het resultaat is iets dat er meer uitziet als gefrituurde kip.
Het wordt gegeten als voorgerecht of als snack op cowboyfestivals en rodeo’s. Vaak wordt het geserveerd met cocktailsaus als dip. Even goed kijken op de menukaart dus, voordat je denkt dat je een chicken tender in je mond stopt.
Japanse kogelvis, Japan
Er zijn meer gegadigden, maar toch is fugu waarschijnlijk de gevaarlijkste maaltijd op deze lijst. De Japanse kogelvis bevat namelijk voldoende gif om tientallen mensen te doden. Voordat een kok dit dure Japanse gerecht mag bereiden, moet-ie daarom een jarenlange opleiding volgen en een officiële test doorstaan. Niet gek natuurlijk, aangezien elke fout fataal kan zijn.
Of het dodelijke gif koks ervan weerhoudt te experimenteren? Allesbehalve. Zo zouden sommige koks een kleine hoeveelheid gif achterlaten in de vis, om zo een tintelend gevoel op de tong te veroorzaken. De smaak van deze weduw-makende vis zou namelijk nogal saai zijn. Schrikt dat je niet af? Je kan deze dodelijke lekkernij gestoofd, gegrild of als sashimi eten. Daarvoor moet je tussen oktober en maart in Japan zijn.
Ossenpenis, China
Weer een delicatesse afkomstig van de edele delen. In China wordt ossenpenis namelijk niet geschuwd op de menukaart. Deze kan gestoomd, gefrituurd of — voor de durvers — rauw gegeten worden. In China gelooft men dat het gerecht ervoor zorgt dat je een stralende huid krijgt. En ook atleten zouden het gerecht eten, met de hoop er beter door te presteren.
Dat dit niet zomaar een plaatselijk gerecht is, blijkt wel in Beijing. Daar vind je namelijk een restaurant dat beroemd is vanwege de vele penis- en testikelgerechten.
Is voor jou de sfeer belangrijker dan het gerecht? In dit Indiase restaurant dineer je met de doden.