• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Culturele broedplaats Dakar als wereldpodium voor makers van het hele Afrikaanse continent
    Terug naar 3 op Reis

    In dit Indiase restaurant dineer je met de doden

    • Artikel
    • 16 jun 2022
    • 4 minuten leestijd

    Eten naast een graf? Waarschijnlijk zeg je: ‘nee, dank je’. Maar heroverweeg dat toch maar eens! Want met een menu met voor ieder wat wils, vriendelijke bediening en een zachte prijs is dit misschien wel een onmisbare ervaring voor je zelf de pijp uit gaat.

    Dit restaurant lijkt in het eerste opzicht vanaf de buitenkant niet al te bijzonder. Op de bruine gevel lees je in neon gele letters Lucky Restaurant. Daaronder blinkt een felverlichte ruimte, met veel eetposters en menukaarten aan de wand en tafels met ruime zitplaatsen. Jong en oud slurpen er een kopje chai-thee weg en genieten van een dosa, een Zuid-Indiase hartige pannenkoek.

    Dosa India 2
    © StockImageFactory.com / Shutterstock.com

    Maar verslik je niet in die hartige lekkernij. Want als je goed kijkt, zie je de objecten die deze plek zo’n unieke, maar ook macabere uitstraling geven: doodskisten. Je vindt het in New Lucky Restaurant in de oude regio Khamasha in Ahmedabad, een stad in het westen van India.

    View this post on Instagram

    A post shared by Amdavadis (@amdavadis_speaks)

    Hongerige zielen

    Hoe kon er überhaupt op deze plek een restaurant gestart worden? Vlak na de onafhankelijkheid van India in 1947 kochten twee jonge mannen een oude begraafplaats. Hier startten ze onder een tropische boom een kraampje, waar thee en romige broodjes werden verkocht. De thee werd snel bekend en vanwege de toenemende klanten werd rond de boom een grotere tent gebouwd.

    India Neemboom tropische boom
    © Art of Kosi / Shutterstock.com

    Een grafsfeer

    Dat kraampje groeide dus uiteindelijk uit tot een groter gebouw. Het huidige Indiase restaurant op deze plek is er trots op dat het boven op een kabristan, een soort begraafplaats, is gebouwd. Daarom wordt het in de volksmond ook wel eens het Kabristan Restaurant genoemd. En dat het zo’n dooie boel binnen is, is allemaal te danken aan Krishnan Kutti.

    De eigenaar besloot zestig jaar geleden om de graven niet weg te halen en van het dilemma te profiteren. Hij wilde de doden niet te storen en bouwde er simpelweg op voort. Want het gezegde luidt niet voor niets: de één zijn dood is de ander zijn brood. Volgens de eigenaar brengt het kerkhof geluk. En dat verklaart dan gelijk ook de naam van de tent.

    Té dicht bij de dood?

    Het resultaat? De 26 kisten dienen daarmee als belangrijkste attractie en de tafels en stoelen staan daar netjes tussenin. Rond de graven zie je witmetalen hekken. Dit voorkomt dat mensen per ongeluk op een graf stappen. Want je wil niet nu al met één been in het graf staan.

    John en Jane Doe

    Leuk en aardig al die graven. Maar meestal is het toch fijn om te weten met wie je nou aan tafel zit, voor je met geestige grapjes gaat strooien. Dat gaat hier wat lastig. Niemand weet namelijk zeker van wie al die graven zijn. Een theorie die veel aanhangers heeft stelt dat ze toebehoren aan moslimaanhangers van een zestiende-eeuwse soefi-heilige.

    View this post on Instagram

    A post shared by ATOK DEAN (@atokdean)

    Ongeacht aan wie de lijkkisten toebehoren, wordt er met respect met ze omgegaan: elke dag worden de graven geboend en de doden geëerd met een bosje bloemen. Gevalletje: de dood én de gladiolen?

    Levendig interieur

    En de doodskisten zijn niet het enige bijzondere dat je hier ziet. Er komt namelijk ook een flinke boomstronk uit de grond zetten, die via het plafond ook het restaurant weer verlaat. En het leuke: dat is nou precies dé boom waar het allemaal begon met een klein theekraampje.

    View this post on Instagram

    A post shared by Bucket Handle (@buckethandle054)

    De dood recht in de ogen kijken? Op Sicilië staan 8000 lijken als museumstukken opgesteld.

    • india
    • azië
    • eten & drinken
    • Cultuur
    • Deel

    Nieuwste artikelen

    Meer

    De onzichtbare, humanitaire ramp op de Canarische Eilanden

    Grieks, groen en goed voor het milieu: welkom op Tilos

    Het koraal van Bonaire snakt naar adem: “Er zijn nog weinig beloftes voor de eilandbewoners”

    Strand, safari en sociale druk: waarom reizen niet per se altijd gelukkig maakt

    Van ultieme vrijheid naar gevangenschap op de Filipijnen: Hoe een halve joint voor Tim eindigde in een nachtmerrie

    Specials

    Meer

    Slow travel: verrijk je reiservaring door het rustig aan te doen

    Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips

    Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

    Dit zijn de mooiste treinroutes van Europa

    De Maashorst: Nederlands toekomstige oergebied

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord