Het leger van terracotta komt naar Europa
- Artikel
- 08 jun 2023
- 4 minuten leestijd
Stel je voor. Je bent een arme boer in de buitenwijken van Xi’an in het China van de jaren ’70. Je staat een put te graven en dan stuit je op de grootste archeologische schat van de eeuw. Vijftig jaar later komt een deel hiervan voor het eerst sinds de pandemie naar Spanje.
In een grote, lelijke loods – iets wat lijkt op een hangaar – zijn ze opgesteld. Meer dan achtduizend soldaten staan in kaarsrechte rijen achter elkaar, alsof ze op het punt staan om het slagveld te betreden.
Hoewel er niet veel beweging in dit ‘leger’ zal komen, is het een van de meest imponerende grafschatten die ooit is opgegraven. De details van de meer dan tweeduizend jaar oude beelden zijn ongelooflijk, want ieder gezicht is uniek en iedere soldaat heeft een andere houding, haardracht of kleren. De reden van deze bouw? Een bezeten keizer met een wens voor onsterfelijkheid.
Een keizer met grote ambities
De kleine Ying Zhen werd in 246 voor Christus al op dertienjarige leeftijd keizer. Hij begon als keizer van slechts het Qin-district en eindigde als Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China. Hoewel zijn manier van regeren omstreden zou moeten zijn geweest, had hij aan het einde van zijn heerschappij wel alles bereikt wat er te bereiken viel. Zo standaardiseerde hij één meetsysteem en voerde hij het Chinese schrift in. Hij zou ook nog aan de basis hebben gestaan van de bouw van de Chinese Muur. Dus wat moet je dan nog verslaan? Het onhaalbare natuurlijk: de dood.
Hij deed er alles aan om het onvermijdelijke te ontlopen. Zo liet hij zijn onderdanen alle windrichtingen gaan om te zoeken naar toverdrankjes en andere manieren om onsterfelijk te worden. Toch moest hij op een gegeven moment zijn conclusies trekken. Dood gaan we allemaal, maar hoe het hiernamaals eruit zou zien is nog een groot vraagteken. De keizer besloot daarom het zekere voor het onzekere te nemen. Hij liet een enorm leger bouwen in zijn mausoleum in de toenmalige hoofdstad van China Xi’an, vandaag de dag ‘slechts’ nog een miljoenenstad.
En hoewel zijn manier van regeren berucht was, brak hij hiermee een traditie die hem toch iets meer vergevensgezind maakte. Het was namelijk gebruikelijk dat er in sommige districten bij de dood van een staatshoofd een menselijk offer gebracht werd. Mensen werden opgesloten in een de tombe van de keizer en vermoord om mee te gaan met de keizer in het hiernamaals. De eerste keizer van China zette zijn vraagtekens bij deze brute traditie en besloot dat dit nooit meer zou gebeuren. En zo geschiedde.
Topje van de ijsberg
Over de kunstenaars die de beelden hebben gemaakt is niet heel veel bekend, behalve dat het er een krappe honderd waren met ieder nog een team ondersteunende knechten die ze hielpen. Die bouwteams zouden geen kleine groepjes zijn geweest: onderzoekers schatten dat er in totaal zo’n zevenhonderdduizend mensen aan hebben gewerkt.
Ook weten we dat de archeologische schat waarschijnlijk nog veel groter is dan wat er nu opgegraven is. De graftombe van de keizer zelf ligt onder een grafheuvel een stukje verderop van de opgravingen. Waarom hier nog geen opgravingen zijn gedaan? De verwachting is dat de archeologische schat erg goed bewaard is gebleven en de technieken van vandaag de dag nog niet goed genoeg zijn en de beelden zullen beschadigen. Dit is namelijk wel al gebeurd bij de huidige terracottabeelden; door overbelichting en de lucht is de verf vaal en kleurloos geworden.
Archeologen zijn daarom van mening dat de schat ondergronds moet blijven totdat ze zeker zijn dat de artefacten geen schade kan worden aangedaan. De beelden liggen er immers al langer dan tweeduizend jaar, dus waarom zouden we uitgerekend nu de beelden moeten opgraven? Ook gaan er spannende verhalen de rondte dat de ondergrondse tempel vol zou liggen met nog actieve, levensgevaarlijke boobytraps.
Voor het eerst in Europa
Wil je de beelden aanschouwen maar heb je geen zin, tijd of geld om de verre reis naar China te maken? Niet getreurd, Want voor het eerst sinds de pandemie is er dit jaar weer een deel van de collectie in Europa te vinden. In het Spaanse Alicante staat namelijk een exclusieve tentoonstelling, bestaande uit zo’n negen krijgers en paarden, in het archeologisch museum van de stad.
Kan je maar niet genoeg krijgen van de meest bijzondere archeologische vondsten ter wereld? Lees dan over Aten, de “Lost Golden City” in Egypte.