Hoe gaat het nu met ‘zeilmeisje’ Laura Dekker?
- Artikel
- 13 sep 2023
- 5 minuten leestijd
In 2012 werd ze wereldnieuws toen ze als jongste persoon ter wereld een rondje om de wereld voer. Ze was slechts zestien lentes jong toen ze na zo’n 27.000 zeemijl weer voet aan wal zette. Inmiddels is ze druk met allerlei andere zaken. Hoe gaat het nu met haar?
Toen de crew van 3 op Reis de Azoren bezocht afgelopen mei, had het niet veel gescheeld of onze wegen hadden elkaar al gekruist. Een dag voordat Chris Zegers aankwam in Horta was Laura namelijk nét vertrokken met haar zeilschip. “De boot gemist” dus, vrij letterlijk. Gelukkig spreken we haar een aantal maanden na deze bijna-ontmoeting alsnog via de telefoon.
Was je bijna Chris Zegers tegen het lijf gelopen, moet je het nu doen met de online redacteur!
“Tja ach, het zij zo. Hopelijk is-ie net zo leuk als Chris Zegers.”
We gaan het meemaken. Waarom was je in Horta?
“Daar kwamen we langs met de zeilreis “Atlantic Roundtrip” die ik samen met mijn man organiseer voor de Laura Dekker World Sailing Foundation. Dat is een reis van zes maanden die ik onderneem met een groep tieners van tussen de twaalf en zestien jaar oud.”
Dat is behoorlijk lang. Hoe ziet zo’n reis eruit?
“Voor grote reizen nemen we maximaal acht studenten mee, samen met onze eigen twee kinderen. We proberen het zo als een grote familie te houden. De een houdt van koken, de ander van het repareren van de boot. Iedereen groeit uiteindelijk vrij natuurlijk in een soort rol die diegene het beste ligt.”
“Onderweg mogen de studenten dan ook vooral zelf zoveel mogelijk beslissen wat ze op dat moment willen doen. We vinden het belangrijk om ze te laten bepalen hoe onze reizen eruitzien, omdat ze hun identiteit in die levensfase echt beginnen te vormen. Leraren, ouders: iedereen vindt dan ergens wat van, maar wat is nou hun eigen mening? Daar worstelen ze vaak mee. Reizend per zeilschip, waarbij je jezelf best weleens tegenkomt, kan je soms sneller achter die antwoorden komen dan in de schoolbankjes. Ze moeten het zelf leren, dingen uitproberen en veel uitzoeken. Wij zijn er vooral om ze te begeleiden en te helpen als het echt niet anders kan.”
Reizend per zeilschip kan je soms meer leren dan in de schoolbankjes.Laura Dekker
Zes maanden zeilen heeft vast een grote indruk op het leven van een tiener. Is er een specifieke student die je is bijgebleven?
“Ja absoluut. We doen dit nu drie jaar en hebben al een paar keer meegemaakt dat iemand ons erg bijbleef. Dit seizoen hadden we bijvoorbeeld een superslim, lief meisje aan boord die een alternatieve opvoeding had gehad. Ze was niet naar school geweest en moest enorm wennen aan alle regels. Eerst dacht ik dat het gewoon weer zo’n opstandige tiener was, maar dat bleek anders te zitten: ze had simpelweg nooit geleerd om aandachtig te luisteren. Het duurde echt wel anderhalve maand voordat we elkaar begrepen, maar na de ruige start was ze zo gegroeid en deed ze zo goed mee. Ik heb met haar ook echt de beste nachtwachtgesprekken gehad. Na zes maanden met haar op een schip vond ik het dan ook ontzettend moeilijk om afscheid van haar te moeten nemen.”
Hou je nog contact met haar en andere studenten?
“Jazeker! Zelfs de studenten uit het eerste jaar spreek ik nog steeds. Veel van hen zijn al volwassen, maar houden ons nog altijd op de hoogte van waar ze mee bezig zijn. Dat is erg leuk om te zien. En zo is dat met haar net zo min.”
Zijn er lessen die je zelf leert van de jongeren tijdens deze reizen?
“Ja, het stukje communiceren. Toen ik alleen voer, was ik vooral bezig met mijn eigen reis. Nu moet ik juist zorgen dat die hele groep functioneert. Dat is een hele andere tak van sport.”
Op je website zien we de Guppy World Tour 2025. Wat is het plan?
“Het plan is om eind dat jaar terug te varen naar Nieuw-Zeeland. Dat is wel echt mijn thuis en waar ik naartoe terug wil. Dat willen we graag kriskras over de wereld doen. We steken eerst de Atlantische Oceaan over en gaan dan richting het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika (Chili en Patagonië). Daarna varen we helemaal naar het uiterste noorden via Alaska naar Hawaï om tenslotte uit te komen in Nieuw-Zeeland. Voor nu staat daar ruim een jaar voor op de planning. Er moet alleen nog veel gebeuren aan de boot voordat we dat kunnen doen, dus moeten we eerst zorgen dat-ie de juiste uitrusting heeft.”
Verveel je je niet tot het zover is?
“Totaal niet! Ik kan absoluut niet stilzitten, dus ik ben altijd wel met iets bezig. Of ik nou moet spreken op een evenement – iets wat ik vaak doe – of andere reisplannen. We zeilen bijvoorbeeld volgend jaar in mei en het jaar daarop nog een keer naar Noorwegen en Schotland, een tocht van zo’n drie maanden.”
We houden je avonturen in de gaten. Behouden vaart!
“Dankjewel.”
Bekijk hier een compilatievideo van haar hele reis toen ze dit jaar de Atlantische Oceaan overstak:
Zelf op wereldzeilreis en benieuwd naar de beste tips van Laura Dekker? Lees dan dit artikel waarin ze de handigste feitjes en weetjes geeft.