Van dictatuur naar roadtripbestemming: het ontembare Albanië
- Artikel
- 24 nov 2023
- 5 minuten leestijd
Albanië, een land dat sommigen misschien nog zien als een onveilig land. Niets is minder waar. Dit prachtige land zit tjokvol reisschatten en is een van de meest onaangeroerde landen van Europa, al zal dat vast niet lang meer duren.
Ontvangst met een lach, zon en optimisme. Een roadtrip door Albanië doet Nienke zichtbaar goed en dat kan het jou ook doen. Het land wint langzamerhand aan populariteit en blijkt perfect te verkennen zijn met de auto. De reis leidt je over hobbelige wegen, langs haarspeldbochten en fotoklare uitzichten. Ga jij net als Nienke van de hoofdstad naar Spaç of kies je voor een van de andere verwonderende routes?
Gastvrij Albanië
Albanië wordt door steeds meer reizigers gevonden. Hoewel het land eerder bekend stond om haar communistische dictatuur en zelfs reizigers weerde, lijkt daar de laatste jaren toch verandering in te komen. Want nu Albanië, gelegen aan de Ionische en Adriatische zee, zich uit de as heeft herrezen en al dertig jaar een democratie is, staan de deuren juist wagenwijd open voor reizigers. En de entree? Die is goedkoop en veilig: de perfecte budgetbestemming dus.
Hobbelig begin
In Albanië achter het stuur kruipen? Dan heb je in ieder geval twee dingen nodig: een avontuurlijke geest én aardig wat rijervaring. Auto’s die te langzaam rijden worden zonder twijfel ingehaald, soms van links én van rechts. Fietsers, voetgangers, straatverkopers en wilde dieren maken ook gebruik van deze veelal enkele rijstroken. Oppassen geblazen dus. En als er één ding is waar weggebruikers in dit land het over eens zijn, dan zijn het de wegen. Die zijn behoorlijk berucht. Slechts een klein deel van het wegennetwerk is geasfalteerd, de rest van de wegen zijn allemaal zandpaden. Daar komt bij dat deze hobbelige routes ook nog eens zigzaggend door de heuvels van het bergachtige gebied lopen. Je reist dus niet in kilometers, maar in tijd. Iets wat op de kaart dichtbij lijkt, kan je zomaar uren kosten om te bereiken. En als je dan ook nog vast komt te zitten, sta je door de onherbergzaamheid in ieder geval een paar uur stil. Soms zelfs dagen. Gelukkig zijn de Albanezen bekend met hun eigen wegenkwaliteit en zijn toevallige voorbijgangers daarom zelden te beroerd om je een handje te helpen.
Huren van de buren
Natuurlijk kan je een auto huren in Albanië. Ga je liever met je eigen auto? Reken dan op een flinke reistijd: het is meer dan tweeduizend kilometer rijden naar dit Balkanland. Het voordeel: de reis wordt onderdeel van je vakantie. Niet erg moeilijk met prachtige uitzichten in Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Montenegro. Wie toch liever een auto huurt hoeft zich ook niet druk te maken. Via een vakantieaanbieder of lokaal verhuurbedrijf huur je makkelijk een auto in Albanië. Meestal kosten die tussen de 8 en 35 euro per dag. Inwoners waarschuwen wel: verwacht geen luxe auto’s met elektronica en gadgets, daar heb je in de bergen toch niets aan. Hou je enthousiasme in toom en verwacht niet te veel.
Helemaal uitgestippeld
Een goede roadtrip vraagt natuurlijk om een gepaste route. Om die route te bepalen is het goed om te weten wat er allemaal te zien is. Eén ding staat hierin voorop: je vindt nagenoeg overal in Albanië de meest adembenemende uitzichten. De natuur is er onaangeraakt en bijzonder divers. Het land heeft witte zandstranden met helderblauwe wateren, velden, bossen en levendige steden. Je kan bijvoorbeeld de plaatsen Tirana, Durres of Shkodra bezoeken. Of misschien de stad van duizend ramen: Berat. Bewonder een van de UNESCO erfgoed locaties of haal je hart op door te hiken in het Butrint National Park. Noord-Albanië in het bijzonder is geweldig voor natuurliefhebbers en bergbeklimmers, met de 'vervloekte bergen' als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Dit land heeft voor ieder wat wils. Vastgesteld waar je allemaal naartoe wil? Van noord naar zuid en terug is de meest gebruikelijke route. Afhankelijk van je gekozen bestemmingen plan je zo gemakkelijk een roadtrip van twee tot drie weken.
Wildkamperen? Dat kan!
Albanië heeft een mediterraan klimaat en heeft daarom zachte winters en hete zomers. Van juli tot september ligt de temperatuur gemiddeld rond de dertig graden. Al kan het in het binnenland een stuk heter worden, tot wel veertig graden. Hou hier rekening mee wanneer je het landinwaarts trekt. Nog iets om rekening mee te houden: het kraanwater is niet overal drinkbaar. Check dit dus voordat je de kraan leegslurpt na een dag hiken in de felle zon. Wat betreft accommodatie zit je in Albanië ook goed. Er zijn meer dan genoeg hotels en Homestays. Ook kan je apps gebruiken voor wildkamperen; dat is in Albanië namelijk gewoon toegestaan. Op telefoonbereik hoef je trouwens niet te rekenen. Hoewel je in de steden bijna overal gratis wifi kan krijgen is het bereik in de landelijke gebieden er meestal niet. Tot slot: in Albanië betaal je met de Albanese lek. Eén euro is ongeveer honderd lek. Kom maar op met die budgetvakantie!
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktoberVisum: Pas na 90 dagen
Inentingen: Nee
Valuta: Lek
Taal: Albanees & Servisch