Post-corona: nieuwe initiatieven in eigen land
- Artikel
- 28 apr 2023
- 5 minuten leestijd
‘Never waste a good crisis,’ aldus Winston Churchill. De pandemie was een wereldcrisis, maar de gebeurtenis bracht ook een nieuwe manier van kijken naar ons eigen land. Veel nieuwe reisinitiatieven gaven ons een herwaardering voor ons kleine kikkerlandje.
We gingen van de ene in de andere lockdown tussen 2020 en 2022. Omdat niet iedereen zich zo goed kon vermaken thuis, zochten we naarstig naar alternatieven die ons reishart konden vullen. Maar wel: coronaproof. Iedereen begon spontaan eigen campers op te pimpen, het normaal zo suffe ommetje wandelen werd ineens razend populair en pop-up campings schoten als paddenstoelen uit de grond.
Al deze nieuwe reisinitiatieven hebben ons doen inzien hoe prachtig ons eigen land eigenlijk is. En we hebben geluk; niet alleen de crisis is voorbij, ook bestaan veel van deze reisinitiatieven nog steeds. Hoe staat het er nu mee? En wat kan je allemaal doen in Nederland?
Wildkamperen op het water
Nee, je mag in Nederland nog steeds niet zomaar je tentje opzetten in iemands weiland en onder de sterrenhemel slapen. Dat is natuurlijk jammer, maar gelukkig is hier iets op bedacht: mare liberum! Ja, het water is vrij toegankelijk in Nederland – en daar mag je dus wél wildkamperen.
Het is een trend die is overgewaaid uit Scandinavië. Apostolis Noutsis, oprichter van Flötten, bracht het concept naar Nederland nadat hij het al tientallen keren tegenkwam in Zweden had gezien. “Daar is het de normaalste zaak van de wereld,” zegt Noutsis.
De vlotten worden aangedreven met een motor en je bestuurt het vlot zoals je een motorbootje zou besturen. Heb je een lekker plekkie te pakken? Dan gooi je je anker uit en zet je je tentje heel eenvoudig op. Gasstel en pannen zijn inbegrepen, je hebt alleen je eigen boodschappen nodig om een heerlijke maaltijd te maken in de open lucht. De vlotverhuurder heeft vlotten liggen in Waterland in Noord-Holland en in het Sneekermeer in Friesland.
Elektrisch crossen door de polder
Wie kent er niet inmiddels een neef, achternicht of een of ander cool stel dat zelf een bestelbusje in heeft gericht als campervan? Zo niet, dan volg je vast wel een influencer die het heeft gedaan. Verhuurbedrijven speelden in op deze trend en begonnen meer te verhuren dan ooit tevoren.
Maar waar de meeste verhuurbedrijven redelijk traditioneel ingesteld zijn, met oude bakken die op ouderwetse brandstof werken, zijn een aantal verhuurbedrijven echt vernieuwend. Zo begonnen meerdere bedrijven aan hun eigen elektrische campervan te sleutelen en ze ook te verhuren.
Wil je zelf elektrisch door de polders crossen? Dat kan. Hou er wel rekening mee dat de campers vaak slechts een krappe tweehonderd kilometer kunnen afleggen voordat ze aan de laadpaal moeten. Gelukkig zijn er meerdere routeplanners die er speciaal op zijn gericht dat je elektrische busje nooit ineens stil komt te vallen. A Better Routeplanner wordt vaak als de beste getipt, maar ook Electric Routes, ANWB EV Routeplanner, Smoov, PlugShare, Fastned, Chargemap en Zap Map zijn veel gebruikte apps die precies aangeven waar je kan opladen en welke route het meest voordelig is voor je verbruik.
Aan de wandel in Rotterdam
Het is een van de gaafste, ruwere steden van Nederland. De havenstad Rotterdam heeft enorm veel te bieden, maar als wandelstad staat het nog niet zo bekend. Daar brengt Tassie verandering in. Samen met een vriend of vriendin wandel je door de stad en stel je elkaar vragen die het gesprek op gang brengen op de aangegeven punten op de route. Ook leuk voor een date!
En daar houdt Rotterdam wandelstad niet op. De Groene Connectie is een stadsroute in Rotterdam-West die je langs verschillende, groene plekken door de stad brengt. Meer in de stemming voor kunst? Loop dan de Street Art route.
Pop-up campings
De coronacrisis gooide ook voor alle grote muziekfestivals roet in het eten. Daar bedachten de innovatieve festivalorganisatoren wat op. Om de al ingekochte festivalmaterialen toch in te kunnen zetten, legden ze contact met campingeigenaren. De pop-up camping ontstond en een nieuwe kampeertrend werd hiermee in het leven geroepen.
Het bleek meer dan een trend, want veel van deze campings zijn nog altijd drukbezocht. Een goed voorbeeld is Camping Kallumaan bij Netl De Wildste Tuinen. Op steenworp afstand van Giethoorn is een stuk polder volledig omgebouwd tot een stukje ‘natuur voor mensen’. En dat zie je aan alles: een bamboebos, een obstacle run die over het terrein loopt en jamsessies in de avonden.
’s Avonds gaat het dan ook tot in de late uurtjes door en komen de campinggasten samen bij de vuurkorven op het strand. Ben je toch meer gesteld op je nachtrust? Dan hoef je niet bang te zijn voor geluidsoverlast, want het campinggedeelte is afgescheiden van de strandbar. Kortom: genoeg te doen voor alle leeftijden. Je kan hier je eigen tentje opzetten of luxueus ‘glampen’. De tuinen zijn bezaaid met bijzondere kunstwerken en verschillende, vervallen voertuigen, zoals een straaljager (de ‘MiG’), een helikopter en een tramcoupé.