Nairobi: een stad waar verschillende contrasten zichtbaar zijn

- Artikel
- 03 apr 2025
- 7 minuten leestijd
Wat ooit een spoorwegencomplex tussen Kampala en Mombasa was, is nu uitgegroeid tot de grootste stad van Oost-Afrika en een zintuiglijke ervaring op zichzelf. Of je nu komt voor de ruige natuur, een drukke stad of artistieke inspiratie, Nairobi heeft het allemaal.
Wanneer je over straat loopt, zie je een regenboog van levendige graffiti op de stadsmuren. Je hoort mensen, muziek en het geraas van het verkeer. Langaam voel je de zweetdruppels over je lichaam rollen en wanneer je je neus ophaalt, word je verleid door de geuren van chapati. Ben je klaar om meegenomen te worden naar de hoofdstad van Kenia? Dit moet je weten over Nairobi.

Een huisje feestje op wielen
First things first: hoe beweeg je je het beste door deze gigantische stad? Simpeler kan bijna niet. Je gaat langs de weg staan, steekt je hand uit en daar komt al een bus op je af. Tenminste, is het een bus? Het is in ieder geval een feestje dat je tegemoet rijdt. Geen Europese stadsbus, maar een matatu. Met keiharde bas, flitsende lichten, een lichte zweetlucht en unieke graffiti dansen ze over de straten (en jij kan mee). Je stapt in, geeft aan waar je naartoe wil, doet een dansje op de muziek en de chauffeur dropt je voor minder dan vijf euro zo dichtbij mogelijk. Wil je liever zonder dansvloer en discolampen van A naar B? Dan is de piki piki misschien meer iets voor jou: razendsnelle brommers die als mieren door het drukke verkeer slalommen. Iets te spannend voor sommigen, maar voor de avonturiers onder ons zeker het proberen waard. Een pluspunt: de bestuurder krijgt het het hele bedrag, wel zo eerlijk. Zie je nog niet de optie ertussen staan die bij je past, dan is er gelukkig ook nog een laatste optie. Sinds eind 2024 rijden er vijfendertig elektrische bussen door de stad. Ze zijn een stuk comfortabeler, sneller en ook nog eens goed voor het milieu. Dus, welk vervoersmiddel kies jij?

Van alle markten thuis
Nu je weet waarmee je de stad kan doorkruisen, is het tijd voor een bestemming. Boven aan je lijstje moet dan toch echt een van de Masaimarkten staan, vernoemd naar een van de grootste etnische groepen van Kenia. Je vindt er van alles; van een nieuwe magneet voor op de koelkast van je oma tot handgemaakte traditionele kunst en kleurrijke sieraden die de Masai zelf ook dragen. De markt is niet alleen feest voor je ogen, maar ook een essentieel onderdeel van de cultuur en economie van Kenia? Kleine tip: kijk ook eens voorbij de toeristische kraampjes. Rond de markten zijn vaak ondernemers te vinden en verkopen vaak vergelijkbare handgemaakte producten. Soms wat duurder, maar je steunt wel mensen die het misschien harder nodig hebben.

Een minder bekend, maar alomtegenwoordig type markt is die van tweedehandskleding. Beter bekend als mitumba. Bekende adressen zijn de Gikomba- en Toi-markt, waar je tussen de stapels kleding kan zoeken naar vintage parels. Het is chaotisch, druk en kan dus overweldigend aanvoelen, maar de kleding is betaalbaar en geliefd bij de inwoners van Nairobi. Daarnaast heeft mitumba een belangrijke rol gespeeld in het creëren van werkgelegenheid. Volgens het National Bureau of Statistics (KNBS) is de sector van tweedehands kleding en schoenen zelfs goed voor tien procent van de totale werkgelegenheid in Kenia.
Toch roept deze kledinghandel ook vragen op. Het merendeel van de kleding is afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa. Volgens een rapport van Greenpeace ondermijnt deze import de lokale textielindustrie, doordat lokale kledingproducenten niet kunnen concurreren met de lage prijzen. Daarnaast belandt een groot deel van de kleding alsnog op de vuilnisbelt, met grote gevolgen voor de omgeving. Hoewel de discussie over de ecologische en economische impact voortduurt, staat één ding vast: de mitumba sector is diep verweven met het dagelijks leven in Nairobi. Het is voor nu een economische motor die dient als een bron van inkomsten en van belang is voor veel inwoners van de stad.

Meer dan markten en matatu’s
De stad barst namelijk van de creativiteit: van lokale kunstgalerijen als de Kuona Artists Collective tot hippe cafés in wijken als Westlands. Ondanks de economische uitdagingen en het politieke geweld waar de stad soms nog steeds slachtoffer van is, zetten jongeren zich in voor een betere toekomst door te protesteren tegen het huidige overheidsbeleid. Ze willen hun wensen over de toekomst kenbaar maken en die energie is te voelen door de hele stad: jonge ondernemers, artiesten en designers geven Nairobi kleur. ’s Avonds vind je die energie terug in clubs en uitgaansplekken in Westlands of Kilimani, waar afrobeats je moeiteloos de nacht in trekken. Overdag is er op verschillende plekken muziek te vinden in de vorm van Sofar-optredens. Deze intieme mini concerten worden door de hele stad georganiseerd. Meld je via Instagram aan en laat je verrassen door jonge muzikale talenten op de unieke locaties.
Groen in de chaos
Tijd voor frisse lucht? Nairobi is ook verrassend groen. Tussen de hoge gebouwen en het getoeter door vind je plekken waar de natuur de stad even stilzet. Zoals Karura Forest: een prachtig stadsbos waar je tussen de bomen en apen naar de Kakura-watervallen kan wandelen. Niet veel verderop ligt het Nairobi National Park. Hét bewijs dat deze stad de bijnaam wildlife-hoofdstad verdient. Hoewel veel bezoekers liever meteen doorrijden naar de Serengeti, zie je hier met de skyline van Nairobi op de achtergrond ook zebra’s, leeuwen, en neushoorns. Stiekem veel vetter toch?

Als je nog wat dagen over hebt, is Lake Naivasha ook een ontsnapping aan de stadsdrukte, op nog geen twee uur rijden van Nairobi. Het meer is makkelijk te bereiken met de matatu of de auto en perfect voor een boottocht, terwijl je omringd wordt door dopperende nijlpaarden. Zelf ook lekker in het water chillen, net als een nijlpaard? Dat kan helaas niet, maar je kan wel door het nabijgelegen park Hells Gate Park op fietssafari. Geen cheeta’s die je achternazitten of leeuwen op de loer. Omdat hier geen groot gevaarlijk wild leeft, mag je zelfs rondlopen in dit waanzinnige park.
Een eerlijke toekomst
Nairobi zet grote stappen richting de toekomst, maar die vooruitgang kent ook een keerzijde. Sociaal-economische ongelijkheid blijft zichtbaar in de stad en wordt deels in stand gehouden door een corrupte overheid. Volgens Transparency International staat Kenia op plek 121 van de 180 landen op de corruptie-index. Door het gebrek aan sociale controle en vertrouwen in de overheid zijn er veiligheidsuitdagingen waar ook jij rekening mee moet houden. Overdag reis je het beste met het openbaar vervoer en ’s avonds is een taxi veiliger. In het donker over straat lopen wordt namelijk sterk afgeraden. Laat dat je alleen niet afschrikken: reizigers spelen een belangrijke rol in de groei van Kenia. Toerisme is een van de grootste bronnen van inkomsten voor het land en dus een kans om mee te bouwen aan een eerlijke toekomst. Hoe? Dat is niet zo moeilijk. Kies voor duurzame accommodaties en steun zo veel mogelijk lokale initiatieven en tours. En misschien wel het belangrijkste: blijf kritisch, nieuwsgierig en laat Nairobi je verrassen met al zijn chaos en eigenheid.
Is het drukke stadsleven toch niks voor jou en wil je meer de natuur opzoeken? Ga dan naar de stad die de 'groene parel' van Afrika wordt genoemd. Benieuwd waar dit is? Je leest het hier:
Lees ook
