In Marais Poitevin vaar je in een gondel tussen dichte bossen en wilde dieren
- Artikel
- 08 jun 2023
- 6 minuten leestijd
Een doolhof van kanalen, omringd door vogels, vissen en andere wilde diersoorten. Deze Franse streek wordt het groene Venetië genoemd, maar is in alles anders dan zijn Italiaanse voorloper.
Terwijl je tevreden op je kont zit en je weerspiegeling in het water bekijkt, werkt de gondelier achter je hard om jou, je gezelschap en het bootje vooruit te krijgen. Je kijkt om je heen: zover je kan kijken zie je een wirwar van kanalen met prachtige oevers. Maar voordat je je vergist: je bent niet in Venetië.
Waar het water in Venetië zich omringt door eeuwenoude gebouwen, vind je hier een groen kleurenpalet naast de kant. Hier geen duizenden over elkaar vallende toeristen, maar honderden wilde diersoorten, oneindig veel bomen en zo nu en dan een nieuwsgierige, grazende koe. En het oorverdovende geluid van de oude Venetiaanse klokkentorens? Dat wordt vervangen door een oneindig vogelgezang dat tot na zonsondergang hoorbaar is. Je bevindt je in Marais Poitevin, oftewel: La Venise Verte.
Gegraven door monniken
Marais Poitevin is, zoals de naam al doet vermoeden, een moeras. En een flinke ook. Want met een oppervlakte van bijna duizend vierkante kilometer is het na Camargue het grootste moerasgebied van Frankrijk. Ooit was deze streek, die tussen de stad Niort en de Atlantische Oceaan ligt, een flinke baai vol eilandjes genaamd Golfe des Pictons.
Tot de dertiende eeuw, toen bewoners het gebied begonnen in te polderen. Grote delen werden drooggelegd en daar tussenin werden kanalen gegraven door monniken uit de regio. In de jaren die volgden werd de baai door het slib vanuit de oceaan en de aanleg van dijken verder drooggelegd en ontstond er een heus moerasgebied.
Verschillende gebieden
Acht eeuwen later bestaat Marais Poitevin uit honderden kanalen die allemaal met elkaar verbonden zijn. Ze vervoeren het water van de rivier Sèvre Niortaise in langzaam tempo naar de Atlantische oceaan. De combinatie van water en polder bleek een spons voor wildlife. Zo vind je in het gebied meer dan tweehonderd vogelsoorten en tientallen andere diersoorten. Van vissen tot otters en van libellen tot beverratten. En ondanks dat het moeras uitpuilt van leven, is één diersoort opvallend afwezig: de mug. Door het snelstromende water en de enorme hoeveelheid libellen, die de zoemende beestjes eten, hoef je niet bang te zijn om lek gestoken te worden.
Marais Poitevin is eigenlijk onder te verdelen in drie delen. Baie de l’Aguillon is het kustgebied en laatst overgebleven stukje van de originele baai. Bij eb kan je hier rondlopen, maar bij vloed staat vrijwel alles onder water. Marais Desséché is dan juist weer het droge gedeelte, gelegen tussen het dorpje Damvix en de Atlantische oceaan. Hier vind je veel graslanden en weinig bossen. Ideaal voor een fietstocht.
De échte trekpleister is Marais Mouillés. Dit gedeelte is waar de naam La Venise Verte vandaan komt en waarom veel Franssen dit gebied in de zomer opzoeken. Hier, meteen ten westen van Niort, vaar je in een bootje of kano door een doolhof van kanalen onder een gigantisch groen bladerendek. En als je dacht dat groen één kleur was, zorgt dit stuk moeras er ongetwijfeld voor dat je je voor eens en voor altijd zal bedenken.
Moerasbrand
Wil je de volledige ‘Venetië-in-het-wild’ ervaring? Huur dan een bootje met een gondelier. Deze brengt je in een paar uur langs de mooiste plekken en vertelt je ondertussen alles over de natuur en de geschiedenis van de drooggelegde baai. Voor de echte beleving adviseren we om vroeg in de ochtend of nét voor zonsondergang te gaan. Dan is de natuur op z’n mooist en heb je de grootste kans om wilde dieren te spotten.
Extra voordeel van varen met een gids? Ze kunnen je een heuse ‘moerasbrand’ laten zien. Door de enorm dichte begroeiing boven het water, zorgen de vele vallende bladeren voor verrotting op de bodem. Het gevolg? Er ontstaan allerlei gassen. Door met een stok in de grond te prikken en draaien, komen deze gassen omhoog en kan de gondelier voor een steekvlam op het water zorgen.
Ga je liever zelf op pad? In verschillende dorpen huur je een bootje of kano. Groot voordeel van de kano is dat je op smalle plekken kan komen waar je met een normaal bootje niet komt. Waar je het best kan starten? Coulon is de meest logische, maar daardoor ook meest toeristische beginhalte. Wil je niet voor een bootje hoeven vechten en je toch direct in het moeras bevinden? Overweeg dan om te starten in een kleiner dorpje zoals La Garette of Arçais.
Geen waterrat?
Heb je na al dat varen wel genoeg van het water? Neem de fiets. Door Marais Poitevin vind je honderden kilometers aan fietspaden langs dorpjes, nieuwsgierige koeien en uitgestrekte graslanden. De mooiste? Vélo Francette, die je langs rivier Sévre Niortaise van Niort naar de Atlantische Oceaan brengt. Of neem je wandelschoenen mee en loop over eindeloze wandelpaden langs water, natuur en Franse maisons.
Behoefte aan wat roering? Havenstad La Rochelle ligt om de hoek van het natuurgebied. Deze stad telt een kleine tachtigduizend inwoners, maar is daarmee wel de hoofdstad van departement Charente-Maritime. En ondanks het kleine formaat, is dit een van de mooiste Franse steden aan de Atlantische Oceaan. La Rochelle stamt uit de tiende eeuw en veel van de oude pracht en praal bleef bewaard. Hier vind je leuke strandjes, een eeuwenoude overdekte markt dat lijkt op een filmisch treinstation en een idyllische haven vol leuke cafés en restaurants.
Kortom: voor varen in een gondel hoef je niet persé in Venetië te zijn. Zolang je bereid bent om de eeuwenoude Venetiaanse gebouwen in te ruilen voor de serene Franse natuur tenminste.
Meer een fietser dan een schipper? Deze fietsroute is nog ouder dan de Tour de France.