Zwemmen tussen tanks en gevechtshelikopters
- Artikel
- 12 jul 2024
- 3 minuten leestijd
Is dat een giftige waterslang in de verte? Oh nee, het is een Cobra AH-1F gevechtshelikopter. Het klinkt misschien als een bizarre plek om je militair museum te beginnen, maar in Akaba, Jordanië vind je legermaterieel op de bodem van de zee. De perfecte plek voor een bommetje?
Met slechts zesentwintig kilometer aan kust is Jordanië een lange kuststrook niet gegund. En ook een grote kustplaats zit er met ruim 100.000 inwoners niet in. Maar het hoogtepunt is niet boven, maar onderwater. Want van wat hier onder het oppervlak verborgen ligt, gaat ieder duikershart sneller kloppen.
Hoe ziet het eruit?
Eenentwintig militaire voertuigen liggen hier op een diepte van vijftien tot achtentwintig meter op de bodem. Het zijn allemaal afgeschreven en verouderde voertuigen die behoorden tot het Jordaanse leger. Je vindt hier onder andere tanks in alle soorten en maten, een ambulance, luchtafweergeschut, jeeps en een helikopter. De meeste onderdelen zijn ooit in een ver verleden gemaakt door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. De voertuigen waren tot 2000 in gebruik door het Jordaanse leger.
Wat moet je je voorstellen? Zodra je afdaalt naar de diepte, valt als eerste op dat alle voertuigen in formatie ‘klaarstaan’ om het slagveld op te rijden. We beginnen bij de kleinste spullen helemaal vooraan op vijftien meter diepte. Na de kleine tanks, de FV701 Ferrets, en vijf verkenningsvoertuigen, vind je twee FV101 Scorpion tanks en een FV103 Spartan personeelsvoertuig, een wagen waar zo’n twaalf soldaten in pasten. Nadat je deze ‘kleintjes’ bent gepasseerd volgt het zware geschut: de imposante Chieftain tanks.
We zwemmen door en dalen steeds dieper. Hier vinden we de M42 Dusters, luchtafweergeschut met twee kanonnen op rupsbanden. Een schoolslag verder vind je de ambulance en een grote kraan, bedoeld om tanks te repareren. Wil je de twee gevechtshelikopters zien? Dan moet je als duiker van goeden huize komen en wat ervaring in je rugzak hebben, want deze liggen op maar liefst 28 meter diepte.
En het milieu?
Het is logisch om sceptisch te zijn over de impact op het milieu. Toch zou het onderwatermuseum het onderwaterleven niet in de weg zitten. De plek is zorgvuldig uitgekozen om ervoor te zorgen dat het niet voor verstoring zorgt van koraalriffen of belangrijke ecosystemen. Sommige voertuigen hebben zelfs nieuwe bewoners gekregen, zoals papegaaivissen en palingen. Deze zijn over komen zwemmen vanuit de koraalriffen verderop die je ook kan bezoeken.
Dus ben jij die waterrat(atatata!) en duik je graag op bijzondere bestemmingen? Dan is dit er eentje om aan je lijstje toe te voegen. En ben je nou toch niet zo’n duiker? Het is ook mogelijk om met een boot met een glazen vloer over de oorlogsvloot te varen, waardoor je het spektakel van bovenaf kan zien liggen.
Ga je liever dichter bij huis duiken naar scheepswrakken? Voor de kust van Denemarken ligt een van de grootste wrakkenkerkhoven ter wereld.