As-Salt
- Artikel
- 06 maa 2022
- 4 minuten leestijd
Een kleine Jordaanse stad waar minaretten en kerktorens het uitzicht karakteriseren. As-Salt, dat op 35 kilometer afstand van de hoofdstad Amman ligt, is een onontdekt hoogtepunt van Jordanië. Gelegen op een strategische positie, tussen de Jordaanvallei, de oostelijke woestijn en drie bergen in, was het een belangrijke handelsverbinding tussen oost en west. Tijdens de Ottomaanse periode bloeide de stad door de komst van handel en vestigden rijke kooplieden uit Syrië en Libanon zich hier. Deze welvaart trok ambachtslieden aan die As-Salt tot een bloeiende en machtige plaats transformeerden.
In de welvarende Ottomaanse tijd werden de woningen in As-Salt gemaakt van traditioneel materiaal uit de omgeving: gele kalksteen. Nu nog zijn deze prachtige stenen gebouwen te bewonderen. Ze worden naast de sprekende kleur gekenmerkt door prachtige koepeldaken, binnenplaatsen en hoge boogramen.
Niet alleen zorgde de handelsroute die de stad doorkruiste voor prachtige architectuur, maar door de ligging werd het ook een smeltkroes van culturen. Hierdoor ontwikkelde zich in As-Salt een tolerante samenleving, rijk aan en met respect voor verschillende religies. Tot op de dag van vandaag heeft het deze geest behouden en is het in juli 2021 zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed vanwege de tolerantie en grote gastvrijheid van de bevolking. Onder de inwoners, en vooral tussen de christenen en moslims bestaat een bijzondere harmonie.
De stad bestaat uit een netwerk van onderling verbonden trappen, gedeelde binnenplaatsen en openbare pleinen. Zeshonderd van deze historische gebouwen zijn nog intact en worden goed onderhouden. De architectuur van de stad nodigt uit tot een hechte samenlevingsvorm. Tot op de dag van vandaag spelen bewoners hier in openbare ruimtes het bordspel backgammon en koken, eten en drinken ze vaak samen in de kleine steegjes. Zo leven de mensen bijna samen alsof ze deel uitmaken van een en dezelfde familie, ongekend hun religie of achtergrond. Maar niet alleen onderling is er veel gastvrijheid: ook als reiziger bestaat er een grote kans dat je wordt uitgenodigd voor een gezamenlijke koffie of ontbijt.
Verbazingwekkend genoeg is As-Salt, ook wel ‘klein Jeruzalem’ en ‘het zusje van Amman’ genoemd, nog niet bekend bij het grote publiek. Het is niet de meest typische toeristenstad waar je veel belangrijke bezienswaardigheden aantreft. Het zijn vooral de authenticiteit en de sfeer die deze plek tot iets magisch maken. Toch heeft het zeker meer dan genoeg te bieden om je goed te vermaken: dwaal door de kleine steegjes, bezichtig de kerken en moskeeën, bewonder de citadel of dompel jezelf onder in de kunst van keramiek, weven of zeefdrukken in de ambachtsschool. En voor de mensen die graag meer te weten komen over de geschiedenis van As-Salt: er is een archeologie en folklore museum.
Eten
In de meest levendige straat van de stad, Hammam street, vind je een bloeiende en kleurrijke markt. Hier vind je de belangrijkste winkels en kraampjes met groente, fruit en kruiden in overvloed. Niet alleen praktisch om hier je boodschappen te doen, maar ook een echte ervaring: dit is nog een authentieke markt en het bruist er van de mensen.
In As-Salt aan goede eetgelegenheden geen gebrek. Voor heerlijk eten met een fantastisch uitzicht moet je bij het Mountain Breeze-restaurant zijn. Heb je veel honger en zin in een grote portie falafel en hummus waar je je vingers bij aflikt? Ga dan naar het Al Alam-restaurant. Voor een kop koffie of thee is het Iskander-café een aanrader.
Vervoer
In vijf uur vlieg je vanuit Amsterdam naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. In veertig minuten rijd je met de auto door naar de UNESCO-stad As-Salt. Geen eigen vervoer? Dat is geen probleem, want met het openbaar vervoer is de plaats ook goed bereikbaar. Vanaf het noordelijke busstation en de University of Jordan vertrekken dagelijks bussen die je naar het historische centrum van As-Salt brengen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart tot en met juni
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Jordaanse Dinar
Taal: Arabisch
Kraanwater: Niet drinkbaar