Bikepacking: hoe pak je zo'n avontuur aan?
- Artikel
- 10 jul 2022
- 4 minuten leestijd
Waar staat Nederland om bekend? Juist, ja: tulpen, kaas en natuurlijk fietsen. Niet gek dus dat fietsvakanties steeds populairder worden. Zo ook bikepacking: het is goedkoop, avontuurlijk én klimaatvriendelijk. Meer weten over dit fenomeen? We fietsen je erdoorheen.
Bikepacking is een klassieke fietsvakantie on speed. Je slaat vaak de verharde wegen over en fietst meestal over smallere, hobbelige wegen. Het fenomeen bestaat in vele soorten en maten: je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Kies voor vlakke veilige fietspaden of ruige mountainbikeroutes: jij en je tweewieler zijn vrij om te gaan en staan waar jullie willen.
Wil je het een keer uitproberen? Kies dan voor een micro-avontuur dicht bij huis: je bepaalt zelf waar je heen gaat en voor hoe lang. In zo’n geval kan je prima je eigen vertrouwde ros meenemen met wat fietstassen erop. Zorg er wel voor dat de banden in orde zijn, want de weg kan nog wel eens hobbelig worden. Een mini-cursus 'zelf bandenplakken' is dus geen overbodige luxe. Wil je het jezelf wat makkelijker maken tijdens de tocht? Schaf dan een gravelbike aan. Deze fiets gaat net wat lekkerder over alle hobbels heen dan een standaard oma-fiets.
Competitief ingesteld? Neem dan deel aan de heuse bikepackingwedstrijd: Race Around the Netherlands. Een rondje Nederland binnen 9 dagen van 1890 kilometer. Zowel de start als finish van de wedstrijd ligt in Amerongen bij wielercafé De Proloog. Dat bikepacking steeds populairder wordt, is te zien in de aanmeldingen van deze tocht. In 2018 waren het nog maar 35 deelnemers, afgelopen jaar waren het er al 140. Misschien ben jij er volgend jaar wel één van?
Routes
Er zijn enorm veel bestaande bikepackingroutes in Nederland te vinden. Je kan er dus een uitkiezen die precies bij jou past. Zo heb je bijvoorbeeld de LF4 Midden-Nederlandroute. Een bikepackingroute van 312 kilometer en de naam zegt het al: een fietstocht door het midden van Nederland. Deze route neemt je mee van het oosten naar het westen (of andersom) en laat je verschillende Nederlandse landschappen zien: van Arnhem tot de Zoetermeerse plas.
Dol op de natuur? Dan is de Green Divide iets voor jou: de langste natuurfietsroute van Nederland. Een route van zo’n driehonderd kilometer langs de groenste plekken. Je fietst door de Utrechtse Heuvelrug om vervolgens de volledige Veluwe te doorkruisen. Of neem de route van Ede naar Doesburg: een bikepackingroute van zo’n negentig kilometer over de mooiste paden van de Zuid-Veluwe.
Je kan er ook voor kiezen om zelf je route samen te stellen. Daar zijn handige apps voor, zoals Route.nl, RouteYou of Strava. Ook zijn er Facebookgroepen, zoals Wereldfietsen en BikePackers NL, die handige tips en geslaagde routes met elkaar uitwisselen.
Overnachten
Je kan natuurlijk je tent inpakken, op je fiets binden en van kampeerplek naar kampeerplek hoppen. Liever iets meer comfort? Word dan lid van een platform waar je een fietsvriendelijk verblijf kan vinden, zoals Vrienden op de Fiets of Warm Showers. Je slaapt dan voor een klein bedrag bij mensen thuis – mét fietsenstalling – om de volgende ochtend weer fris op pad te gaan.
Wat neem je mee?
Er zijn een paar musthaves die je niet mag vergeten. Zo is het handig om een bandenplaksetje en een fietspomp bij je te hebben. Je wilt natuurlijk niet ergens op een bospad met een platte band staan. Ook is een multi-tool fijn om bij te hebben. Staat je zadel nét niet op een lekkere hoogte? Je fixt het daar gemakkelijk zelf mee. Scheelt je een bezoek aan de fietsenmaker.
Ook raden we aan om comfortabele (sport)kleding aan te trekken. Voorkomt geschuur op plekken waar je niet wilt dat het schuurt. En omdat je zelf alles meesjouwt, maak je het jezelf makkelijk om zo licht mogelijk in te pakken. Oh, en vergeet je fietshelm natuurlijk niet: veiligheid voorop.
Goed om te weten
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Beste reistijd: April t/m september, maar vermijd de hete zomerdagen