De gevaarlijkste kust ter wereld: Skeleton Coast
- Artikel
- 06 apr 2023
- 5 minuten leestijd
Voor de kust bij Namibië ligt het grootste scheepswrakkenkerkhof ter wereld. Duizenden stukgevaren schepen liggen aan de vijfhonderd kilometer lange kuststrook te vergaan. En hoewel bizar om te zien, is ook het betreden van dit gebied niet geheel zonder risico’s.
Plekken waar de woestijn de oceaan kust zijn altijd een bijzonder gezicht. Zo ook de ongerepte kuststrook van Namibië, waar het golfachtige landschap van de zandbanken naadloos overgaat in de golven van de oceaan. Van een afstand een schitterend beeld, maar van dichtbij een plek waar het bijna onmogelijk is om in je eentje te overleven.
Een ruig welkomstcomité
Beeld je in: je leeft ergens in de achttiende eeuw en hebt net een schipbreuk overleefd. Al zwemmend naar de kust, moet je de haaien ontwijken. Eenmaal op het strand aangekomen, spring je uit euforie eerst een gat in de lucht. Je hebt het overleefd. Maar wanneer je goed om je heen kijkt, zie je de scheepswrakken en walvisbotten. Gestrand op Skeleton Coast.
Normaal gesproken ben je blij als je kan ontsnappen van een zinkend schip, maar hier is dat maar de vraag. Want hoewel je de verdrinkingsdood bent ontsprongen, moet je in dit gebied zorgen dat je niet ten prooi valt aan de hongerige leeuwen, cheeta’s, luipaarden en hyena’s in het gebied. En dan is er ook nog het risico op uitdroging. Allesbehalve een warm welkom dus.
Berucht
De Portugese ontdekkingsreizigers noemden dit stuk oceaan ‘de poorten van de hel’. Het gebied wordt daarnaast de twijfelachtige eer aangedaan met namen zoals ‘het einde van de wereld’ of door de Namibische San-bevolking zelfs ‘het land dat God in woede maakte’. Niet voor niets, want het water voor de kust van Namibië jaagt al honderden jaren lang de stuipen op het lijf bij menig schipper.
Skeleton Coast is nog altijd een van de moeilijkst te navigeren stukken zee ter wereld. Onder het wateroppervlak liggen onverwachte hopen zand en ondiepe stukken tot ver van de kust af. Daarnaast vormen hier regelmatig uit het niets dikke mistbanken en is de branding, waar de golven op het water breken, heel heftig. Veel scheepvaarders zijn hier dan ook gedegradeerd tot schipbreukeling. Duidelijk dus dat je het vroeger als schipbreukeling op Skeleton Coast wel kon vergeten.
Bekende schipbreuken
Gelukkig leven we in een tijd waarin we betere communicatiemiddelen hebben op zee en kunnen schepen het beter laten weten als er iets misgaat. Schipbreuken bij Skeleton Coast met dodelijke afloop komen dan ook eigenlijk niet meer voor. Toch worden de meeste vaarroutes met een grote boog om de kust heen gepland. Maar er zijn nog steeds weleens schepen die de golven niet goed inschatten. Zo strandde in 2018 het Japanse vissersschip MV Fukuseki Maru 7 op de zandbanken voor Namibië. Met man en macht is geprobeerd om de boot terug in de zee te trekken, maar tevergeefs. Het schip werd pas drie jaar later geruimd. Dat was noodzakelijk, omdat toen een milieuramp dreigde te gebeuren vanwege lekkende olie uit het vissersschip.
Maar dit Japanse schip is niet de enige schipbreuk die het nieuws haalde. Zo vonden archeologen in 2016 een enorme lading goud in het wrak van een Portugees schip uit de zestiende eeuw. De opbrengst van het oudste wrak dat hier is gevonden? Een ‘schrale’ dertien miljoen euro.
Het meest imposante wrak aan de Skeleton Coast is het wrak van de Eduard Bohlen, net ten zuiden van Walvis Bay. Het schip is in 1909 gestrand in de duinen van deze ruige kust en is sindsdien niet meer bewogen. Het merkwaardige? Het mysterieuze wrak lijkt midden in de woestijn te liggen, zo’n driehonderd meter landinwaarts. Onderzoekers denken dat het schip eerst is gezonken en dat daarna de natuurlijke kustlijn is verplaatst richting de oceaan.
Slapen tussen de wrakken
Goed, vanuit zee de Skeleton Coast bezoeken is dus niet zo’n strak plan. De kust is wel goed bereikbaar vanaf land met een jeep met vierwielaandrijving. En waar je vroeger geen dag wilde doorbrengen op Skeleton Beach, kan je nu in alle luxe slapen in verschillende vakantieparken op deze kust.
Jazeker, op de graven van de schipbreukelingen vind je nu hele vakantieparken waar je kan overnachten. De meest in het oog springende plek is de Shipwreck Lodge, waar je in een chalet in de vorm van een wrak kan slapen. Gelukkig wordt de avonturier niet helemaal in de steek gelaten; hier zijn genoeg plekken in de buurt waar je je eigen tent op kan zetten tussen de scheepswrakken. Hou er dus wel rekening mee dat er wilde leeuwen en hyena's in dit gebied leven.
Hoewel begaanbaar blijft de kust zeker niet ongevaarlijk. De woeste kust is een bijzonder stukje aarde. En hoewel de mens z’n best doet, zal het misschien nooit helemaal getemd worden.
Zoek jij graag de spannende reiservaringen op? Dan mag de Darvaza krater in Turkmenistan zeker niet missen op je bucket list.