Gevormd door muziek en graffiti: dit is Marseille
- Artikel
- 12 apr 2024
- 4 minuten leestijd
Wie door Marseille wandelt kan niet om de diepgewortelde relatie met hiphop van de stad heen. De Zuid-Franse stad is een verzameling van verschillende culturen en achtergronden die via de Middellandse Zee zijn aangekomen. Hoe is de stad zo verstrengeld geraakt met hiphop?
Hippity Hop
Dj’ en, rappen, graffiti en breakdancen: hiphop is razend populair. De subcultuur is voornamelijk bekend van het muziekgenre: Rappen. Maar het is veel meer dan dat. Hiphop is ontstaan in de jaren zeventig in de Bronx, New York. Vooral onder jongeren in armere multiculturele buurten was het erg populair, maar ondertussen is het genre een van de grootste over de hele wereld. Straten vol graffiti, rapnummers bovenaan hitlijsten en dj’s zijn niet meer uit de club weg te denken. Zo ook in migrantenstad Marseille.
Franse hiphop
Frankrijk is op Amerika na het grootste hiphop land, en naast Parijs is Marseille de grootste hiphop stad van Frankrijk. Hiphop vond eind jaren zeventig zijn weg in de Franse cultuur. Vooral de gangsta rap en andere Amerikaanse invloeden waren belangrijke inspiratie voor Frankrijk. Onder de grote gemeenschap van Franssen met een migratieachtergrond werd hiphop al snel populair. De politiek en sociale staat van de armere wijken inspireerden de opkomst van het genre enorm.
Begin jaren tachtig kreeg het genre een steeds groter podium, vanuit bijvoorbeeld radiostations. Met artiesten als IAM en Fonky Family werd er een unieke stijl gecreëerd: Marseille rap. Deze muziek vult de straten van de stad en uit zich nog altijd in stiekeme feestjes die in nachtwinkels georganiseerd worden. Tot het laatste moment is de locatie onbekend, om interventie van de autoriteiten te voorkomen. In clubs draaien dj’s hun eigen twist aan het genre. Grote artiesten organiseren er hun eigen feestjes en ook jongeren proberen hier door te breken Een echte plek waar jongeren en muzikanten samenkomen en hun identiteit vieren. De muziek dient als een subtiele stem tegen de overheid, armoede en geweld: hier komt Marseille tot zijn recht. Een hybride van Amerikaanse, Franse en Arabische hiphop.
Kunst op straat en op de muur
Naast de unieke muziek worden de straten van Marseille ook gevuld met graffiti. Er zijn weinig plekken die nog niet gevuld zijn met de kleurrijke straatkunst. In de ene straat vind je kunstzinnige ontwerpen van bekende kunstenaars met een emotionele of politieke betekenis. In de andere straat tags van artiesten. In de binnenstad van Marseille, zoals bij Le Cours Jullien, kom je beide vormen tegen. Bij de Escaliers du Cours Julien kom je langs de mooiste ontwerpen van grote namen, maar ook de onbekende jongeren gaan hier aan de slag. Er zijn Graffiti tours die je de bekendste de beste spots kunnen laten zien. Toch is het het allerleukst om de straten gewoon zelf te verkennen terwijl je door de stad struint. Het bijzonderste aan de street art in Marseille is dat het allesbehalve statisch is. De kunstwerken die je vandaag ziet, kunnen morgen weer verdwenen zijn. Er komt steeds meer bij en alles is vervangbaar.
Rapfestival
In Marseille worden regelmatig evenementen en festivals gehouden die volledig in het thema staan van Franse en vooral Marseille rap. Hier wordt hiphop groots gevierd. De bekendste muzikanten zoals, Akhenation die in IAM zat, Freeman, DJ Djel en nog veel meer, zijn regelmatig op dit soort evenementen op het podium te zien. Op dit soort feesten staat niet alleen muziek in de spotlight, maar ook dans. Kijk dan ook niet gek op van een wedstrijd breakdancen, zowel op festivals als gewoon in de stad. Kom je voor kunst? Ook op het gebied van graffiti en street art is altijd wel een tentoonstelling te bezoeken in de stad. Marseille is trots op de hiphopcultuur en als reiziger kan je daar dan ook niet omheen.
Meer over multiculturele muziek? Lees hier over de beste Black Culture festivals van Europa.