Giethoorn
- Artikel
- 10 sep 2020
- 2 minuten leestijd
Gijthorn, Geithoorn, Geytenhorn, Giethoorn: de populaire trekpleister in het noorden van ons land kent meerdere bijnamen. In de dertiende eeuw vestigden kruisvaarders – ook wel Flagellanten genoemd – zich in Giethoorn als eerste bewoners van het dorp. Hier troffen ze talrijke horens van geiten aan in de veengronden die de plaats kent. Vandaar de plaatsnaam. Door het dialect van de regio noemen we de plaats vandaag de dag Giethoorn. Op het wapen van Giethoorn zijn overigens nog steeds geiten terug te zien. Het Overijsselse dorp staat bekend om zijn bruggen, waterwegen en Hollandse huizen. In Giethoorn vind je meer dan 167 bruggen die de huizen met elkaar verbinden. Giethoorn is als het ware een archipel van allerlei karakteristieke huizen en boerderijen die zijn omgeven door bomen en grassen, zoals de Bultrugboerderij.
De oer-Hollandse uitstraling van het dorp is niet onbekend gebleven bij de Aziatische toerist. Giethoorn trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen waarbij de Chinese reiziger het voortouw neemt. De coronacrisis biedt dan ook de gelegenheid om het dorp zonder internationale toeristenstroom in haar rust te beproeven. Hoe? Dat doe je in Giethoorn met een punter. Dit is het typerende vervoermiddel van de plaats waarmee je de befaamde waterstraten bevaart. In de puntige boten verken je het dorp op de perfecte manier. Je vaart zo midden door de natuur langs de pittoreske huizen en boerderijen. Pas wel op, want de woningen zijn privé-eigendom van de Gieters. Het dorp is dus geen attractiepark waar je de panden zomaar kan betreden.
Tip: De film Fanfare van Bert Haanstra uit 1958 heeft Giethoorn op de kaart gezet bij de Nederlanders en is hier gratis te zien.
Vervoer
Vanaf Utrecht ben je twee tot tweeënhalf uur bezig om met het openbaar vervoer in Giethoorn te komen. Een rechtstreekse trein brengt je vanuit Utrecht naar het station van Zwolle of Steenwijk, vanaf waar een goede busverbinding je naar Giethoorn brengt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands