Je noorderlichtervaring wordt nóg specialer op deze slaapplekken
- Artikel
- 04 okt 2022
- 6 minuten leestijd
Het noorderlicht: één van de meest bijzondere verschijningen die Moeder Natuur voor ons in petto heeft. Prachtig om naar te kijken, maar eronder slapen maakt je belevenis al helemaal compleet. Dus ook voor de geluksvogels die het al eens hebben gezien: het kan dus nóg gaver!
Maar voordat we jullie alle tips toe-eigenen, eerst even een aardrijkskundelesje. Als je het noorderlicht wil spotten, maakt het eigenlijk weinig uit waar je bent. Zolang je je maar ten noorden van de poolcirkel bevindt. Populaire plekken zijn Lapland en IJsland, maar ook in Canada, Rusland, Groenland en Alaska heb je kans het licht te zien. Let wel op: binnenlands heb je vaak meer kans op droog weer en een heldere lucht dan aan de kust. Toch is de weersverwachting niet de enige vereiste. Voor een noorderlichtervaring moet het tussen 18.00 en 01.00 uur donker zijn. Feitelijk heb je van 21 september tot en met 21 maart kans het poollicht te zien.
Zekerheid heb je dus nooit, maar moet je dan de hele nacht naar boven staren voor een glimp van het licht? Gelukkig niet. Er zijn namelijk verschillende apps die de kansen en intensiteit van het poollicht voorspellen. En ook deze site geeft je een inschatting van het noorderlicht bij bepaalde weersomstandigheden.
Hoe lang het licht te bewonderen is, verschilt ook enorm. Soms kan je maar een kwartiertje genieten van het groenblauwe luchtspektakel en andere keren duurt het urenlang. In principe heb je alleen je ogen nodig voor deze onvergetelijke belevenis. Toch is de combinatie met overnachten misschien wel de meest intense manieren om te genieten van het licht. Hoe je dat precies voor je moet zien, leggen we hieronder uit.
Boomhut
Je leest het goed. In IJsland en Lapland zijn er verschillende boomhutten waar je kan overnachten. In het Finse Rovaniemi kan je zelfs een boomhuthotel beklimmen. Ook staan hier tientallen houten kubussen op palen met één groot glasvenster richting de natuur. Hierdoor is de sterrenhemel, en met een beetje geluk het noorderlicht, goed zichtbaar. Op hetzelfde park kan je ook dineren bij een culinair restaurant waar vooral arctische gerechten worden voorgeschoteld. Kruip daarna onder je warme lakens terwijl je je ogen uitkijkt naar de groene naaldbomen én lucht.
Glazen iglo
Nog niet overtuigd van een slaapplek onder het noorderlicht? In dezelfde stad Rovaniemi kan je de nacht ook doorbrengen in een glazen iglo. Het is daar een stuk kouder dan in de boomhutten, maar gelukkig zijn er genoeg dekens aanwezig. Het grote voordeel van deze plek? Door het glazen dak slaap je recht onder de sterrenhemel. Daardoor kan je het noorderlicht letterlijk vanuit je bed spotten. Slapen met het licht aan was nog nooit zo leuk.
Aurora huisje
In het Finse Saariselkä kan je zogeheten Aurora huizen huren. In deze accommodaties kan je met twee tot vier man overnachten en de naam zegt het al: een zonsopgang zal je niet snel zó intens meemaken. Wat de zonsopgang zo mooi maakt? De huizen staan midden in de natuur en hebben grote ramen met een gedeeltelijk glazen plafond. Of je nou naar links, rechts of boven kijkt: overal geniet je van de natuur. En dat leent zich natuurlijk ook perfect voor het noorderlicht, dat zich in deze regio regelmatig laat zien. Ben je nogal een koukleum? Een openhaard en sauna komen er ook bij kijken. Voordat je té enthousiast wordt: trek je portemonnee open, want er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. Eén nacht in een Aurora huisje kost je al snel vijfhonderd euro.
IJshotel
In onder andere Finland, Canada, Zweden en Noorwegen vind je ijshotels. Vaak zijn hier alle kamers bevroren en slaap je zelfs op een bed van ijs. Bang om een stijve nek te krijgen hoeft niet: je slaapt namelijk op een zacht rendiervel en het matras is wel vijftig centimeter dik. De hotels zijn seizoensgebonden aangezien de temperatuur wel een beetje mee moet werken. De meeste kamers worden namelijk met ijsblokken en sneeuw gemaakt. Toch zijn faciliteiten als douches en toiletten vaak te vinden in gewone ruimtes. Mooi, want plaatsnemen op een wc van ijs is niet voor iedereen weggelegd.
Tentenkamp
Bovenstaande verblijven zijn natuurlijk ge-wel-dig. Maar wie écht op de meest pure manier het noorderlicht wil ervaren, heeft niet veel meer nodig dan een lapje stof en een paar haringen. Zo kan je in Lapland verblijven in tipi’s op wilderness camps. Deze zijn verwarmd en voorzien van alle luxe. Heb je niet al te veel geld op zak? Als je het ons vraagt is een eigen tent opzetten minstens zo gaaf. Daarnaast bespaart het een hoop geld. Kleine disclaimer: zorg voor voldoende kleding en slaapzakken. Zo is de gemiddelde temperatuur in het noorden van Noorwegen zo’n zeven graden onder nul. Ga je naar Canada? Dan kan je zomaar te maken krijgen met temperaturen van dertig graden onder het vriespunt.
Een comfortabele nachtrust gehad? Fijn! Vaak is er namelijk veel te beleven rondom de verblijven. Zo kan je in de buurt van verschillende accommodaties ijsvissen, opwarmen in de sauna of husky- en rendiertours maken. Dit laatste is een mooie activiteit om zowel je kennis over natuur én cultuur op te krikken. Heb je liever zelf de controle over het stuur? Dan is de sneeuwscooter dé manier om jezelf te vervoeren. Deze vorm van reizen is overigens niet weggelegd voor angsthazen. Sneeuwscooters razen soms met een snelheid van tachtig kilometer per uur over het gladde ijs.
Koffers al gepakt? Lees hier de ervaringen van onze fans met het noorderlicht.