Pangeos Floating City: binnenkort het grootste jacht ooit?
- Artikel
- 30 nov 2022
- 4 minuten leestijd
Vijftig keer zo groot als een voetbalveld en twee keer het Colosseum. Het is de grootte van het ‘drijvende stad-project’: Pangeos Floating City. Hoeveel het totale plaatje gaat kosten? Ongeveer acht miljard dollar.
Alhoewel het nu nog behoorlijk in de kinderschoenen staat, hoopt de Italiaanse ontwerper Pierpaolo Lazzarini dat het binnen de kortste keren werkelijkheid wordt. Want wat nu slechts een computeranimatie is, moet ooit het grootste jachtschip ooit worden. Het ‘Terajacht’, zoals Pierpaolo het zelf graag noemt, dankt de naam aan het supercontinent Pangea. Dit gigantische stuk land bestond zo’n 200- tot 335 miljoen jaar geleden en was de basis van alle huidige continenten. En de naam van het megavlot is niet zonder reden, want met een lengte van 550 meter en maximale breedte van 610 meter vallen zelfs de grootste jachtschepen in het niet. Een voorbeeld: de Titanic was 269 meter lang en had een breedte van 28 meter.
Schildpad
Met alleen al een begane grondoppervlakte van driehonderdduizend meter, is het logisch dat er goed moet worden nagedacht over de vorm. Dat heeft Pierpaolo dan ook op een creatieve manier gedaan: de romp van het schip zou worden gebouwd van staal en het zou de ovale vorm krijgen van een schildpad. Het woord ‘schip’ is dan ook achterhaald wanneer je het hebt over de Pangeos. Want wat er uiteindelijk aan boord te vinden is? Ruimte voor zestigduizend mensen, meerdere hotels, koophuizen, zwembaden, winkelcentra, havens voor schepen en vliegtuigen, groene parken, luxe villa’s en clubs. Oftewel: een drijvende stad met alles erop en eraan. En dat midden in de oceaan.
Want één specifieke aanleg- en vertreklocatie heeft het schip niet. Het jacht behoort niet tot een bepaalde haven en volgt ook geen vaste route. Een thuisland heeft het dus ook niet: de drijvende stad vaart gewoon rond en maakt van de reis de bestemming.
HTS-motoren
De omvang van het project heeft een behoorlijk sterke aandrijving nodig. Zo zou de Pangeos in de toekomst voorzien worden van negen moderne HTS-motoren. Wat dit inhoudt? De drijvende stad zou geleid worden door synchrone motoren bij hoge temperatuur. Allemaal elektrisch en volgens plannen zou het jacht met deze constructie een snelheid moeten halen van negen kilometer per uur.
Maar er is ook stroom nodig. En waar je je bij veel schepen kan afvragen hoe milieuvriendelijk ze eigenlijk zijn, hoeft dat vooralsnog niet bij de Pangeos. De stroom voor de toekomstige stad zou afkomstig zijn van zonnepanelen op het dak en elektriciteit moet worden aangewakkerd met behulp van flipperachtige vormen op de boot. Deze halen energie uit de zee waardoor het project onbeperkt kan varen. Wonen op deze flippers kan overigens ook. Ja, echt. De energie-aanwakkers moeten plaats bieden voor 19 villa’s en 69 appartementen.
Bouwplaats
Toch is nog niet alles uitgestippeld. Zo is er een speciale plek nodig om het project te realiseren. Een plek die op dit moment nog niet bestaat. Voor de bouw moet namelijk één vierkante kilometer aan zee worden leeggehaald en daaromheen moet een grote ronde dam worden geplaatst. Wat de voorgestelde locatie is? Niet geheel verrassend: Saudi-Arabië. Een land dat wel raad weet met ambiteuze projecten, aangezien het eerder al plannen aankondigde voor futuristische steden als The Line en Qiddiya.
Haken en ogen
Pierpaolo hoopt dat de bouw in 2033 dan eindelijk kan beginnen. Hoelang het vanaf dan zou duren voordat het jacht de eerste vaart maakt? Acht jaar. Maar alhoewel het idee volgens de ontwerper zeker mogelijk is, zijn er op dit moment nog veel struikelblokken en potentiële valkuilen. Waarvan de daadwerkelijke milieuvriendelijkheid en bouwplaats slechts twee van de velen.
Voor nu moeten we het project dan ook maar met een grote korrel zout nemen. Maar voor degenen die niet kunnen wachten: online kan via een NFT al van alles gekocht worden. Van virtueel toegangskaartje tot virtueel VIP-appartement. Wil je later een echte koopwoning benutten op Pangeos? Ondanks dat de prijs van de huizen nog niet is vrijgegeven, is het verstandig om nu alvast te beginnen met sparen.
In de ban van futuristische projecten? Lees hier alles over de plannen voor megastad The Line in Saoedi-Arabië.