Prespameer
- Artikel
- 03 feb 2022
- 5 minuten leestijd
Een weerspiegelend helderblauw, diep tektonisch meer met aan de kust pittoreske, slapende dorpjes en stranden. Je vindt het aan het Prespameer, midden op het drielandenpunt van Noord-Macedonië, Griekenland en Albanië. Het meer ligt achterhonderdvijftig meter boven zeeniveau, wordt omgeven door hoge bergpieken van wel tweeduizend meter en ligt tussen drie nationale parken in. Hier kijk je niet alleen je ogen uit, want ook je neus wordt er geprikkeld door de kruidengeur vanuit de bergweiden.
Het Prespameer heeft niet alleen letterlijk een grensoverschrijdend karakter door de ligging op het drielandenpunt, maar ook figuurlijk. Griekenland en Noord-Macedonië hadden lange tijd een naamconflict over ‘Macedonië’, dat zowel de naam is van een Griekse provincie als dat van het land was. In 2018 kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen samen bij het meer om de ‘Prespa overeenkomst’ te tekenen en zo de langlopende ruzie op te lossen. Maar niet alleen op politiek niveau staat deze plek symbool voor verbinding: ook de bewoners uit de drie landen rondom het meer zijn hier gezamenlijk verschillende toeristische initiatieven gestart.
Maar het symbolische belang is niet het enige dat het Prespameer zo uniek maakt Er is een rijke biodiversiteit: in totaal leven er bijna tweeduizend plantensoorten en vele diersoorten tussen de rotsachtige formaties, struikgewassen en graslandschappen in en rondom het meer. Zo is het een van de laatste leefgebieden in Europa van bruine beren, gemzen en wilde zwijnen. Maar niet alleen op ecologisch vlak barst deze plek uit zijn voegen: loop je door het gebied, dan struikel je over de overblijfselen van Byzantijnse kerken, kasteelruïnes en traditionele stenen huizen.
Het gebied rondom het Prespameer heeft de eigen schoonheid behouden door het relatief geïsoleerde karakter. Buitenlandse reizigers clusteren zich vooral rondom de zeventig kilometer verderop gelegen zuster: het meer van Ohrid. Dus ben je op zoek naar een plek die nog relatief ongerept en rustig is? Aan het Prespameer vind je nog geen overvloed aan hotels en restaurants en zelfs in de zomermaanden hangt er een vredige, kalme sfeer in de dorpen. Hier is juist aandacht voor een bewustere vorm van reizen, waarbij de impact op het milieu zo laag mogelijk blijft. Reizen in een lager tempo, dat lijkt het motto. Zo kan je sinds kort via nieuw aangelegde wandel- en fietsroutes de verschillende schilderachtige dorpen rondom het meer verkennen.
Maar de grootste bezienswaardigheid vind je midden in het meer, het onbewoonde en tevens enige eiland in heel Noord-Macedonië: Golem Grad. Het eiland wordt niet bewoond door mensen en dat is niet zo gek. De bijnaam van Golem Grad is namelijk Snake Island, vanwege de vele slangen die er leven. Naast deze griezelige dieren vind je hier, vanwege de strategische ligging van het eiland veel oude ruïnes uit Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tijden.
Voor kunstliefhebbers zijn het dorpje Kurbinovo en het eiland Agios Achilleios echte aanraders. Hier vind je een kerk uit de twaalfde eeuw en een kapel uit de vijftiende eeuw waarbij je in beiden prachtige fresco’s kan bewonderen. Verder is het vooral een ideale plek om tot rust te komen en te genieten van alle natuurlijke schoonheid. Dit doe je bijvoorbeeld door de fietsen over een van de vele paden of door te hiken naar de hoogste piek in de regio: Magaro. En bereid je voor, want deze ligt op meer dan tweeduizend meter hoogte. Blijf je liever dicht bij het blauwe water van het meer? Huur een kayak, ga roeien, laat vissers je meenemen op een tour of neem zelf een verfrissende duik in het water. Meer een strandmens? Op Dupeni beach kan je de hele dag met je voeten door het zand wroeten, terwijl je uitkijkt op de imposante berg Magaro.
Eten en drinken
In de pittoreske dorpjes rondom het Prespameer vind je, niet geheel verrassend, veel visrestaurants. Een typerende vis die veel gegeten wordt in dit gebied is de Cironki. Dit is een gedroogde, kleine, zoute vis. De vis wordt gedroogd en de organen en huid worden niet verwijderd. Uniek aan de bereiding ervan is dat voordat de vis gedroogd wordt, de organen en huid niet worden verwijderd. Maar de regio staat niet alleen bekend om de bijzondere visgerechten. Eet je een appel in de Balkan? Dan is de kans groot dat die uit het gebied rondom het Prespameer komt. De omgeving van dit heldere meer is namelijk de grootste appelproducent van de Balkan en wordt dan ook niet voor niets de Lake of Apples genoemd.
Vervoer
Vanuit Nederland vlieg je naar de luchthaven in Ohrid, vlakbij het gelijknamige meer. Vlieg je liever niet of maak je rondreis door het gebied? Vanuit Skopje en Thessaloniki zijn er goede busverbindingen naar het plaatsje Ohrid. Vanuit daar reis je in anderhalf uur naar het meer. De beste manier om er vanuit Ohrid te komen is met de taxi, die in Noord-Macedonië vaak relatief goedkoop is.
Eenmaal bij het Prespameer kan je fietsen huren in een van de dorpen. Een goed idee, want rondom het meer barst het van de fietspaden. Wil je ook iets verder van het meer de omgeving bewonderen? In Skopje of Thessaloniki huur je een auto en kan je al roadtrippend het omliggende gebied in alle vrijheid verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Denar
Taal: Macedonisch
Kraanwater: Drinkbaar