Hoe Rainbow Grandpa zijn volledige dorp in kunst veranderde
- Artikel
- 09 dec 2022
- 4 minuten leestijd
Volgens inwoners van Rainbow Village in Taichung is het dé meest kleurrijke plek ter wereld. Overal waar je kijkt, staat straatkunst in vele vormen op je netvlies gebrand. Wie daar verantwoordelijk voor is? Slechts één persoon: de gepensioneerde soldaat Huang Yung-Fu.
Maar wie is deze man? Huang, oftewel Rainbow Grandpa, werd geboren in 1924. De nu 98-jarige Chinees was de oudste van het nest en sloot zich in 1946 aan bij het Nationaal Revolutionair Leger (NRA). Hij vocht vervolgens tijdens de Chinese burgeroorlog mee, waarna veel NRA-troepen naar Taiwan vluchtten. De soldaten, waaronder Huang, kregen tijdelijke woonplaatsen aangewezen in het land. In veel gevallen werden deze woonplekken uiteindelijk permanent. Zo ook voor Huang, die sinds zijn 55e uiteindelijk zou wonen in district Nantun, gelegen in de Taiwanese stad Taichung.
Last man standing
Maar in diezelfde buurt raakten de huizen na enige tijd in verval. De aangewezen dorpen bleven namelijk eigendom van de regering en die hield de handen af van het onderhoud. In de jaren negentig waren het dan ook projectontwikkelaars die grootse plannen hadden. Zij kochten de grond op en inwoners kregen compensatie of nieuwe huisvesting. Het gevolg? Slechts enkele huizen konden blijven staan. Dorpelingen verlieten het gebied en Huang bleef als een van de weinigen over. Waar ooit meer dan duizend huizen onderdak boden, stonden er nu nog maar elf. En toen als klap op de vuurpijl ook zijn buren verdwenen, begon hij zich te vervelen. Als enige in zijn dorp begon hij daarom een vogel te schilderen in zijn huis. Het was het begin van een meesterlijk kunstwerk.
Meer en meer
Dag in, dag uit, schilderde de eenzame bewoner een stukje meer. Totdat een groot deel van het overgebleven dorp uit zijn voegen barstte van kleur. Een poos later werden de tekeningen van Huang ontdekt door nabijgelegen universiteitsstudenten. Zij hadden veel respect voor de manier waarop de oud-militair duidelijk maakte nog niet weg te willen uit het dorp. Wat er gebeurde? De studenten startten campagnes om het dorp in Taichung te redden. En die hadden nut: de overheid besloot dat de plek bewaard zou blijven. Sterker nog, het dorp werd een aangewezen cultuurgebied.
Vroege vogel
Maar het doel van Rainbow Grandpa was nog niet bereikt. Want schilderen, dat bleef hij doen. In de loop der jaren verspreidden de kunstwerken (voornamelijk surrealistische vogels, dieren en mensen) zich over de overige huizen en straten van het dorp. En dat geeft een humoristisch, kinderlijk en liefdadig gevoel. Maar of dat vanzelf gaat? Zeker niet. Naar verluidt staat de gepensioneerde militair nog altijd dagelijks om 04:00 uur op om zijn creatie te onderhouden.
En dat is niet voor niets: een gebied dat eerst nog op het punt stond gesloopt te worden, is nu een behoorlijk populaire attractie in Taiwan. Jaarlijks bezoeken miljoenen reizigers het eigenzinnige regenboogdorp. Voor de kunst, maar ook in de hoop Huang tegen het lijf te lopen. Want die kans is groot. En mocht je het geluk hebben Rainbow Grandpa tegen te komen? Dan zal hij bij het maken van een foto ongetwijfeld het overwinningsteken maken met zijn duim en wijsvinger (zoals hieronder).
Instagram-hotspot
Dus voor iedereen die het leuk vindt om wat mee te krijgen van de cultuur én nog wat mooie plaatjes wil schieten voor social media: neem dan vooral even een kijkje in Rainbow Village. Er staan eetkraampjes, een café, souvenirwinkels en zelfs de koffie to-go-bekers zijn het nemen van een foto waard. Een tip: ondanks dat het dorpje gratis te bezichtigen is, zijn kleine donaties altijd welkom. Dat kan in de vorm van kleingeld, maar ook door het kopen van onder andere souvenirs en eten. Er zijn dus geen specifieke openings- en sluitingstijden. Al raden we je wel aan het excentrieke gebied in de ochtend of middag te bezoeken. Want hoe kleurrijk ze ook zijn, lichtgeven doen ze niet.
In de ban van kleurrijke plekken? Dit opvallende dorp is de geboorteplaats van Dracula.