Deze 6 bizarre wegen zijn het omrijden waard
- Artikel
- 19 sep 2023
- 8 minuten leestijd
Zonnebril op, handige kleding aan en de radio op maximaal volume. Tijd voor een roadtrip. En niet zomaar een. Deze wegen geven je autoreis gegarandeerd een gekke wending. Dus, handen aan je stuur en je voet op het gaspedaal.
Guoliang Tunnel in China
We beginnen in China, ver van de gigantische steden die het land kent. Hier vind je een tunnel met enorme gaten aan de zijkant. Het uitzicht? Een gigantische afgrond.
Toen bewoners in een afgelegen dorp genaamd Guo Liang eindelijk aansluiting met de bewoonde wereld wilden, vroegen ze de autoriteiten om een weg aan te leggen. Dit werd geweigerd, waarna dertien dappere dorpelingen zelf begonnen met de bouw van een tunnel. En wel dwars door het ruige berggebied.
Het kostte ze vijf jaar om de tunnel met hamers en beitels uit te hakken. Daarbij maakten ze gaten aan de zijkant om alle uitgehakte stenen naar beneden te dumpen. De tunnel wordt vandaag de dag nog gebruikt en staat bekend als “de tunnel met ramen”. Deze ramen dienen voor licht in de tunnel en voor een bijzonder, maar prachtig beeld.
De tunnel staat overigens ook bekend als “De weg zonder fouten”. Elke fout kan hier namelijk fataal zijn. Handen aan het stuur en ogen op de weg dus, ondanks het prachtige uitzicht dat de tunnel biedt.
Winston Churchill Avenue in Gibraltar
Het blijft bijzonder: Gibraltar is een klein Brits aanhangsel aan de zuidkust van Spanje. En dat brengt logistieke uitdagingen met zich mee, aangezien dit hele kleine stukje land uiteraard ook een vliegveld nodig heeft.
“Ik stond in de file”, “de brug stond open”, of “ik moest wachten voor de trein”. Smoesjes die je kan gebruiken als je te laat komt op je werk. Maar “ik moest wachten op een landend vliegtuig” is er niet een waar je mee weg zal komen. Toch kon het jarenlang in Gibraltar. Hier vond je namelijk een weg die kruiste met de enige landingsbaan van het vliegveld. Moest een vliegtuig landen of opstijgen? Dan ging er simpelweg een hefboom dicht alsof de trein langs kwam. Zodra het vliegtuig weg was, gingen de hefbomen weer open en hervatte het verkeer alsof het de normaalste zaak van de wereld was.
Sinds 31 maart 2023 geldt de bovenstaande beschrijving alleen nog maar voor fietsers, scooterrijders en wandelaars. Na veertien jaar bouwen ligt er eindelijk een tunnel onder het vliegveld. Auto's hoeven dus niet meer voor een hefboom te wachten op opstijgende en landende vliegtuigen. Handig voor bestuurders die de plek dagelijks moeten passeren, maar daarmee wel het einde van een van de bijzonderste kruispunten ter wereld.
Hanshin Expressway in Japan
The Hanshin Expressway is een snelweg tussen drie Japanse megasteden: Osaka, Kobe en Kyoto. Dit gebied en deze steden zijn enorm dichtbevolkt en soms moet men dan met creatieve oplossingen komen. Zo ook in Osaka, waar een afrit van deze snelweg recht door een gebouw gaat. Ja, je hoort het goed. De Japanse stad is zo dichtbevolkt, dat er geen ruimte was voor een afrit. Drie van de zestien verdiepingen van de Gate Tower Building worden ingenomen door de afrit van de snelweg.
Deze bijzondere constructie is het resultaat van een jarenlang conflict tussen de eigenaar van de grond waar het gebouw op staat en het bedrijf die de opdracht kreeg om de snelweg aan te leggen. Toen de twee kemphanen er niet uitkwamen en een andere oplossing niet werd gevonden, gingen ze er allebei mee akkoord dat de weg maar door het gebouw moest lopen.
Houd er overigens rekening mee dat de weg behoorlijk druk is: file is hier geen uitzondering. Maar goed, dat geeft je natuurlijk wel extra tijd om dit rare verschijnsel te bewonderen.
Magnetic Hill in India
Op een Indiase heuvel aan de rand van het Himalaya-gebergte vind je een weg die lijkt te sollen met de wetten van de zwaartekracht. Zet je auto op neutraal, haal je voet van het gaspedaal en je wordt een berg opgetrokken met zo’n vijf kilometer per uur. Klinkt als een magische plek, maar toch is de werkelijkheid helaas iets minder spannend.
De weg is namelijk niet echt magnetisch, maar zo voelt het wel. Door optische illusie lijkt het alsof je omhoog rijdt met je auto, terwijl je in werkelijkheid naar beneden gaat. Dit komt met name door de omliggende hellingen. Toch is het wel degelijk een bizar verschijnsel, aangezien je hersenen er heilig van overtuigd zijn dat je een heuvel oprijdt.
En je hersenen zijn niet de enigen die denken dat er sprake is van magie op de 'heuvel'. Bewoners dachten voorheen namelijk dat deze weg naar de hemel leidde. Degenen die het verdienden zouden omhooggetrokken worden, terwijl zondaren stil bleven staan. Dit optische bedrogverschijnsel vind je overigens zeker niet alleen in India. Zo zijn er wegen in onder andere Australië, Polen en Canada die dezelfde magie afleveren.
Baldwin Street in Nieuw-Zeeland
De doorgewinterde roadtrippers onder ons kennen het wel. Die rit door de bergen waarbij je stijgingen en dalingen van wel tien of vijftien procent tegenkomt. Handen aan je wiel, terugschakelen en je voet vol op het gaspedaal lijkt de enige oplossing als je omhoog wil. Toch is dit niets vergeleken met de helling van Baldwin Street in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. Het percentage? Zo’n 35 procent.
Deze steilste straat ter wereld is hierdoor een beroemd Insta-fenomeen geworden. Verschillende reizigers kunnen het niet laten om even een foto te maken op deze bizarre straat. En niet alleen reizigers: ook bewoners zijn behoorlijk trots op hun imposante helling.
Zo wordt er regelmatig een race georganiseerd wie het snelst op en neer kan lopen over de steile weg. Ook wordt er tijdens het jaarlijkse chocoladefestival een wedstrijd gehouden wie het snelst ronde chocoladesnoepjes naar beneden kan rollen. De straat is zo steil, dat het verticaalste gedeelte zelfs van beton is gemaakt. Asfalt zou namelijk kunnen smelten en vervolgens naar beneden stromen op een hete zomerdag.
Heel even leek de straat het record van steilste weg ter wereld te verliezen aan een straat in Fford Pen Llech in Wales. Maar niet voor lang. Een nieuwe meting vond plaats en Guiness World Records bepaalde opnieuw dat Baldwin Street de steilste straat ter wereld is. Tot vreugde van de trotse bewoners.
Lombard Street in de Verenigde Staten
Nog zo’n fotogenieke maar onhandige weg. In San Francisco vind je veel steile kronkelwegen. In combinatie met de typische architectuur van de stad geeft dat een prachtig beeld. Maar sommige van die straten zijn wel heel onhandig. Zo ook Lombard Street. Rij je hier met je auto doorheen, dan zal het nummer van Snollebollekes (Links Rechts) wellicht door je hoofd gaan.
In de lengte van slechts een huizenblok telt de straat maar liefst acht scherpe haarspeldbochten. Lombard Street staat dan ook niet geheel verrassend bekend als de kromste straat ter wereld. Hoe dat gekomen is? De ontwerper van de straat wilde een nieuwe Baldwin Street voorkomen en wilde de steilheid van de weg verminderen door een aantal bochten aan het stuk toe te voegen.
Net als Baldwin Street is deze straat behoorlijk populair geworden. Vooral in de lente. Dan kronkel je tussen bloeiende bloemen over dit bijzondere stukje asfalt. Dit geeft zo’n mooi en verzorgd beeld, dat het bijna lijkt alsof je door iemands voortuin rijdt. Kleine tip: misschien kan je de auto bij een bezoekje aan deze straat dus beter thuislaten en gewoon de benenwagen nemen. Dan hoef je niet urenlang in de file te staan voor elke bocht. Want San Francisco heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen deze kronkelende straat.
Liever wat dichter bij huis op roadtrip? Deze Europese wegen komen rechtstreeks uit de dromen van elke roadtripliefhebber.