De route van Chris’ roadtrip richting het oosten
- Artikel
- 14 jan 2021
- 7 minuten leestijd
Afgelopen zomer reisden onze vier presentatoren in vier windrichtingen Europa in. Chris trapte zijn roadtrip dit seizoen af in Zwolle en eindigde in het Tsjechische Reuzengebergte. Dit was de route van zijn roadtrip richting het oosten.
Route: Zwolle en Salland – Nijmegen – Dessau – Berlijn – Lausitzer Seenland – Boheems Zwitserland – Theresienstadt – Het Reuzengebergte
Zwolle en Salland
Chris begon zijn roadtrip in Zwolle. Deze Overijsselse stad heeft net als Utrecht of Amsterdam een historisch stadscentrum, maar dan zonder heisa en drukke menigtes. De gezellige binnenstad vertoont nog altijd middeleeuwse karakteristieken, zoals de zeshonderd jaar oude Sassenpoort of indrukwekkende koopmanshuizen. Maar Zwolle voldoet ook aan alle kenmerken van een moderne en zelfs natuurrijke stad. Bewonder Zwolle vanuit een boot op het water en vaar langs de vele vlierbloesembomen waar de stad rijk aan is. Zwolle uitgespeeld en behoefte aan natuur? Trek dan iets verder de provincie in en waag je aan een wandel- of mountainbiketocht over de Sallandse Heuvelrug. Dit prachtige heuvellandschap behoort tot een van de grootste heidegebieden van Europa en heeft door alle hoogteverschillen bijna een on-Nederlandse uitstraling.
Nijmegen
Nijmegen: de stad waar vrijheid, activisme en historie samensmelten. In de jaren tachtig vonden hier de zogeheten Piersonrellen plaats die ontstonden tijdens de economische crisis. Door de grote aanwezigheid van linkse activisten kreeg Nijmegen de bijnaam ‘Havana aan de Waal’. Er zijn nog steeds sporen terug te vinden van het krakersverleden, bijvoorbeeld in café de Plak. De combinatie van het krakersverleden, links activisme en grote aantal studenten maakt Nijmegen een vrije en alternatieve stad met een rauw randje. Zo tref je verspreid over de stad meerdere creatieve broedplaatsen met eigenzinnige Nijmegenaren. Zin om een nacht dobberend op het water door te brengen? Ook dat kan in Nijmegen. Terras de Kaaij, nog zo’n culturele broedplaats, ligt aan het water. Je kan hier in een schip – genaamd Opoe Sientje– overnachten in een originele scheepscabine met uitzicht op een ondergaande of opkomende zon.
Dessau
Tijd om de Nederlandse grens over te gaan. Op twee uur rijden ten zuidwesten van Berlijn ligt Dessau, bekend vanwege de Bauhaus-geschiedenis. Bauhaus is een Duitse architectuurstroming uit de jaren twintig. Het schoolgebouw in Dessau is functioneel, licht, simpel, transparant, industrieel, rechtlijnig en vooral heel modern. Hier konden studenten erop los konden experimenteren op het gebied van architectuur, fotografie en theater. De school is vandaag de dag een museum waar je onder andere het theater, de studentenkamers en de kantine kan bezichtigen. In de studentenkamers kan je normaal gesproken zelfs overnachten (nu niet vanwege de coronacrisis). De studentenkamers zijn dan geheel in hun originele staat toegankelijk voor bezoekers.
Berlijn
In 1999 werd Berlijn de hoofdstad van Duitsland. Hoewel de stad haar historische waarde niet is verloren, is deze ook trendsettend voor de rest van het land. De bewoners maken van de stad een platform voor nieuwe initiatieven en afwijkende ideeën. Als je de Brandenburger Tör en Alexanderplatz hebt uitgespeeld is het Mauerpark een plek waar je de hoofdstad in geuren en kleuren ervaart. Het park dankt zijn naam aan de restanten van de Berlijnse Muur die er staan en is een bruisende plaats in het noorden van Berlijn waar je rauwe stadse randjes en hippe Berlijners aantreft. Zo vind je er bij mooi weer vaak allerlei spelende muzikanten en karaoke in de buitenlucht. Op zondag vindt er een vlooienmarkt plaats die je kan afstruinen op zoek naar snuisterijen. Ook een echte Berlijnse bierpul en currywurst bij een van de foodtrucks mag niet ontbreken aan een middag in het Mauerpark.
Lausitzer Seenland
Hoe verandert een kerngebied van de Oost-Duitse kolenindustrie in een natuurrijk vakantieoord? Dat gebeurde in Lausitzer Seenland bij toeval. In 1973 overstroomde een van de meren in het gebied. Dit bracht landschapsarchitecten op het idee om ermee door te gaan en de mijnen te transformeren tot recreatiemeren. Welzow-Süd is een van de weinige mijnen die nog in werking is. Hier is een speciaal bezoekerscentrum waar je rondleidingen kan volgen. Om de meren te bewonderen kan je op de fiets stappen. Verschillende fietspaden leiden je rond door het natuurrijke gebied. In voor een ruigere ervaring? Huur dan een quad onder leiding van een gids. Een van de meest ontwikkelde meren is het Senftenberger meer, het eerste meer dat overliep. Je vindt er stranden, restaurants en je kan er aan verschillende watersporten doen. Op het Senftenberger meer kan je zelfs overnachten. Er zijn vlotten van waaraf je een duik kan nemen, waarop je ’s avonds de barbecue kan aansteken en ‘s nachts de nacht op kan doorbrengen.
Boheems Zwitserland
Anders dan de naam doet vermoeden ligt Boheems Zwitserland niet in de Alpen, maar wordt het natuurgebied gedeeld door Duitsland en Tsjechië. De naam stamt uit de achttiende eeuw toen het natuurgebied veel Zwitserse schilders aan thuis deed denken. De regio wordt gekenmerkt door de ruige natuur. De rivier de Elbe stroomt hier door een landschap van zandsteenrotsen, donkere naaldwouden en diepe kloven. Dwalend tussen de rotskloven tref je kleine boten die over de Kamenice-rivier varen. Lokale schippers nemen je mee terug in de tijd en vertellen over de unieke flora en fauna van dit natuurgebied. Zo’n zeventien kilometer richting het zuiden van Děčín tref je Pravčická brána, oftewel de Pavcická-poort. De grootste zandsteenbrug van Europa vormt de natuurlijke grens tussen Tsjechië en Duitsland en is tevens hét symbool van dit natuurgebied. Een wandeling richting de uitkijkpunten beloont je met spectaculair uitzicht op de omgeving. Ook de Duitse kant van Boheems Zwitserland is schitterend. Rotsformatie de Bastei is met een hoogte van 305 meter, de vele wandelpaden en verschillende uitzichtpunten zeer geliefd onder reizigers. En wordt dan ook gezien als een van de meest fotogenieke plekken van Duitsland.
Theresienstadt
Eenmaal de grens met Tsjechië over, bereikt Chris Theresienstadt. Theresienstadt – Terezín in het Tsjechisch – was het grootste concentratiekamp in Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joden uit Tsjecho-Slowakije, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland werden naar het doorgangskamp getransporteerd. Theresienstadt speelde een belangrijke rol in de propaganda van de nazi’s. Om het Rode Kruis voor de gek te houden richtten de nazi’s nepcafés en winkels op in het kamp waardoor het leek alsof het een normale woonplaats was. Bezoekers kunnen onder andere de begraafplaats en het kleine fort bezichtigen. Het kleine fort was de plek waar het ghetto zich uitvouwde. De verschrikkelijke leefomstandigheden waarin de gevangenen zich verkeerden zijn hier nog goed te zien. Zo zie je de ontvangstruimte, kamers met stapelbedden en toiletruimtes. Daarnaast is het Ghetto Museum open voor bezoekers. Het museum heeft een permanente tentoonstelling over het dagelijks leven toentertijd in Theresienstadt.
Het Reuzengebergte
Op de grens van Tsjechië met Polen doemt een gigantisch gebergte op: Krkonoše. Oftewel het Reuzengebergte, de plaats waar de rivier de Elbe ontspringt. Het Reuzengebergte ligt in een van de grootste nationale natuurparken in Europa dat bekend staat om de hoogste bergen van Tsjechië. Het park is daarnaast beroemd om het variërende landschap dat uiteenloopt van alpenweide tot toendra. De hoogste piek van het Reuzengebergte is de Sněžka-top die reikt tot 1602 meter boven zeeniveau. Om de top te bereiken kan je verschillende wandelroutes volgen. De Sněžka ligt op de Pools-Tsjechische grens en biedt een prachtig uitzicht over de twee landen. Bij helder weer kan je aan beide kanten wel tweehonderd kilometer ver kijken. Voor degenen die behoefte hebben aan een adrenalinekick is in het Reuzengebergte genoeg te beleven. Zo kan je er paragliden vanaf de bergtoppen. Ook mountainbiken is een geliefde activiteit. Meer in voor een ontspannen middag? In het Reuzengebergte is zelfs een spa en tevens bierbrouwerij te vinden, genaamd Luční Bouda, waar je tot rust kan komen op honderden meters hoogte. En dat gebeurt hier op z’n Tsjechisch: namelijk in een bierspa bestaande uit bier uit de omgeving.
Ook benieuwd naar Nienkes roadtrip richting het noorden? Ze volgde deze route.