Taiwan is niet in een hokje te plaatsen en dat bewijst deze route wel
- Artikel
- 09 feb 2020
- 4 minuten leestijd
Glimmende gebouwen, eeuwenoude tempels en onontdekte surfstranden.
Het beeld van ‘elektronicaproducent’ voert de boventoon bij Taiwan. Onterecht. Want dat beeld ondermijnt de verrassende en veelomvattende kant van deze Aziatische bestemming. Een kant die je tijdens deze route gegarandeerd gaat verkennen. Klaar ervoor?
Meer dan 'Made in Taiwan'
Weinig Aziatische bestemmingen zijn nog niet overgenomen door de duivel die massatoerisme heet. Taiwan hoort gelukkig tot die weinige bestemmingen. Waar de meeste reizigers blijven hangen rondom hoofdstad Taipei, heeft Geraldine daar een alternatieve route aan vastgeplakt. Namelijk door het zuiden van het land.
Route: Taipei – Kaohsiung – Dulan - Cilamitay
Reisduur: twee weken
Taipei
De hoofdstad Taipei wordt getypeerd door hoge glimmende gebouwen afgewisseld met traditionele, rustgevende tempels. In deze metropool is dus voor ieder wat wils. Bezoek bijvoorbeeld de Taipei 101, die zich lange tijd het hoogste gebouw ter wereld mocht noemen. Helaas heeft de Burj Khalifa in Dubai de Taiwanese toren van de troon gestoten. Maar dat maakt 'm natuurlijk niet minder bijzonder om aan je reisplanning toe te voegen.
Ook absoluut een bezoek waard is het Huashan Creative Park: eerst een oude wijnfabriek, maar tegenwoordig een culturele plek met kunstinstallaties, theatervoorstellingen en exposities. Want cultuur snuiven moet uiteraard ook gebeuren.
Wat betreft eten, ga je in Taipei verwend worden. Zo ontkom je niet aan de lokale hot pot, een Aziatische variant op fondue. Bij hot pot staat een grote kom sudderende bouillon op tafel, waar je zelf ingrediënten in kan laten koken. Het zou stiekem verplicht moeten zijn om je als reiziger aan de hot pot te wagen bij een bezoek aan de Taiwanese hoofdstad.
Kaohsiung
Eeuwen geleden was Kaohsiung een klein vissersdorp met zware industrie en milieuvervuiling. Maar tegenwoordig mag de stad (geen dorp meer inderdaad) zich de op een na grootste van het land noemen en is het getransformeerd tot groene havenstad. Die make-over is het beste terug te zien in het Pier 2 Art District, waar je niet ontkomt aan de street art. Bovendien kan je hier regelmatig festivals en concerten bezoeken.
Ook een aanrader is het metrostation MRT Formosa Boulevard. Kan een metrostation bijzonder zijn? Zeker in Kaohsiung, waar je de zogenaamde Dome of Light ziet. Deze enorme koepel van gekleurd glas vertelt een verhaal dat gelinkt is aan de vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. Met een oppervlakte van 660 vierkante meter groot kan je je voorstellen hoe indrukwekkend het is om in dit metrostation te staan.
Dulan
Voor Taiwanese kalmte moet je je niet aan westkust begeven. Het westen is namelijk volgebouwd met industrie en drukke steden. Aan de oostkust daarentegen vind je uitgestrekte zandstranden en perfecte surfgolven, vooral bij surfhotspot Dulan. Eerlijk is eerlijk: steeds meer surfers hebben het dorp ontdekt. Waar je in de jaren tachtig nog een enkeling zag surfen, zie je nu tientallen mensen met surfboards in de weer.
De hoogte van de golven verschilt sterk op verschillende plekken van het strand. Dus ben je een surfbeginner? Dan kan je in Dulan zeker weten aan je vaardigheden werken. Maar ook doorgewinterde surfers kunnen hun ei kwijt in het water.
Cilamitay
Wanneer je de drukte van de grote Taiwanese steden wil ontvluchten, kan je uitwijken naar de natuur. In de hoogste bergen van Oost-Taiwan verschuilt zich Cilamitay, waar de Amis wonen. Deze oorspronkelijke bewoners vormen met driehonderd man een kleine gemeenschap. Omgeven door groen, leven de Amis grotendeels van biologische rijstteelt. De wijde velden worden voorzien van water door kanalen die de bewoners zelf decennia geleden hebben aangelegd en die ze nu nog steeds onderhouden.
Mocht je willen helpen bij het onderhouden van het watersysteem of op een andere manier willen bijdragen aan de authentieke maatschappij van Cilamitay, dan kan je in april, mei en juni een ecologische tour volgen. Hierbij houd je je niet alleen bezig met het water, maar pluk je ook bamboe en help je mee bij het oogsten van rijst. Op deze manier zet Cilamitay kleinschalig toerisme om in vooruitgang van het dorp. Het geld dat wordt verdiend met de tours wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de ouderenzorg en kinderopvang.
We hebben een sterk vermoeden dat je deze route door Nepal ook kan waarderen.