Urbex: een fascinatie voor verlaten plekken
- Artikel
- 06 nov 2018
- 3 minuten leestijd
Steeds meer fotografen zijn ermee bezig: het vastleggen en verkennen van leegstaande stekkies. Maar wat houdt urbex nou precies in?
Zit jij niet te wachten op die standaard hotspots? En ga jij tijdens je vakantie 't liefst het iets avontuurlijkere pad op? Dan is urbex iets voor jou! Mooie, originele vakantie's staan in het vooruitzicht. Het begrip 'urbex' doet alleen niet bepaald bij iedereen een belletje rinkelen. De hoogste tijd voor wat uitleg.
Een fascinatie voor verlaten plekken
Urbex staat kort voor 'urban exploring'. Het gaat om het bezoeken, fotograferen en documenteren van vergeten, verlaten plekken. Deze plekken moeten door de mens zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan oude vervallen scholen, fabrieken of ziekenhuizen, villa's en verlaten bunkers. Onder fotografen is urbex vrij populair, omdat het fotograferen van verlaten plekken vaak Instagramwaardige kiekjes oplevert. Achter elke plek ligt vaak een verhaal verborgen. Een verleden, dat in een goed genomen foto weer naar voren komt.
Illegaal
Urbex locaties zijn namelijk niet bepaald makkelijk te vinden. En vaak mag je éigenlijk helemaal niet op de plekken komen. Want, eerlijk is eerlijk, aan urban exploring zitten bepaalde risico's. Bij het betreden van verlaten gebouwen bestaat het risico dat muren verder afbrokkelen, dat je stuit op losliggende elektrische bedrading, dat de vloeren of traptreden inzakken of dat gevaarlijke stoffen vrijkomen. Daarom bewaken meestal toezichthouders en/of waakhonden de verlaten plekken.
Beter safe than sorry
Heb jij een urbex-plekkie op het oog? Dan is het handig om een deurkruk mee te nemen. Mocht een deur in het slot vallen, dan kan je jezelf altijd weer bevrijden. Neem ook, als dat mogelijk is, contact op met de eigenaar of beheerder van het pand. Als je zonder toestemming op een locatie bent, is dat huisvredebreuk. Zelfs wanneer niemand al jaren meer naar de plek heeft omgekeken. Het begrip urbex roept hierdoor veelal een negatieve reactie op. Want het zijn toch eigenlijk gewoon mensen die een ijzerdraad doorknippen en muurtjes overklimmen? Omdat dit idee heerst, delen urban explorers hun locaties binnen besloten kringen van fotografen.
Waar moet je heen om je timeline te pimpen?
In Nederland vind je niet snel een urbex-locatie. Het is hier namelijk normaal om een maatschappelijk gebouw dat is vervallen snel om te dopen in een hippe club, een restaurant of een appartementencomplex. Voor de écht bijzondere locaties zal je daarom net iets verder moeten reizen. Wees gerust: je hoeft niet gelijk naar het einde van de wereld af te reizen. Urbexwaardige plekken vind je in het algemeen in landen met een moeilijk verleden of in landen die kampen met armoede. Enkele van dit soort landen liggen dicht bij huis. Denk bijvoorbeeld aan:
Polen
,
Oost-Duitsland
,
Georgië
of
Bosnië
.
Wil je bewijsmateriaal van urbextrips zien? Zoek dan eens op #urbex, #urbanexploring, #decay of #lostplaces. Of bekijk deze video:
Meer verlaten plekken? Kijk hier naar het spookdorp op Kreta.