Zeldzamer kan niet: deze dieren vind je bijna nergens anders
- Artikel
- 18 nov 2022
- 5 minuten leestijd
Dierenliefhebbers opgelet! Zet deze eilanden op je wensenlijst en je weet zeker dat je met unieke ervaringen naar huis gaat. Deze dieren kom je namelijk bijna nergens anders op de wereld tegen.
Rottnest Island
We trappen de lijst af op het Australische Rottnest Island. Hoe je daar komt? Met de veerboot vanaf de idyllische haven Fremantle of Hillarys, gelegen in Perth. Eenmaal op het eiland? Dan ga je te voet of per fiets op verkenningstocht. En niet alleen het eiland is paradijselijk, want de meeste mensen bezoeken de plek vanwege de schattige, altijd blij-kijkende quokka’s. Ze zijn bijna nergens anders te vinden dan op dit eiland, waar ze in grote getalen leven. Dus hou je ogen open om de kleine buideldiertjes en hun glimlach te spotten. Maar, blijf ook op afstand. De beestjes mogen namelijk niet geaaid worden. Dit om te voorkomen dat ze ziek worden en doodgaan. Vroeger leefden de quokka’s naast Rottnest Island ook op meer plekken in zuidwest Australië. Maar door roofdieren, zoals vossen, daalden ze aanzienlijk in aantallen. Op het Rottnest Island zijn het daarentegen de enige zoogdieren die er leven, waardoor de populatie daar juist weer enorm steeg.
Komodo Island
Tropische witte en roze stranden, prachtige landschappen, een magische onderwaterwereld en… reuzehagedissen! Het Indonesische eiland Komodo dankt haar naam aan de Komodo Dragon, ofwel: de Komodovaraan. Deze hagedis kan tot maar liefst drie meter lang worden en is dus te vinden op zowel Komodo Island als enkele andere naastliggende Indonesische eilanden, waaronder Rintja, Padar, Flores, Gilli Mota en Owadi Sami. Ben je gemotiveerd om de gevaarlijke dieren te spotten? Ga dan niet zonder gids op pad. Komodovaranen kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn als je in de buurt komt. Ze vallen niet snel aan, maar word je toch gebeten? Dan kan het gif zomaar dodelijk zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat het natuurlijk niet zeker is dat je het dier ook echt ziet tijdens je zoektocht.
Galapagoseilanden
Niet geheel onbekend, wel extreem bijzonder: de Galapagoseilanden. Deze eilanden liggen ter hoogte van de evenaar, in de buurt van het Zuid-Amerikaanse Ecuador. Dit ‘in de buurt’ is weliswaar relatief: de enige manier om het eiland te bereiken is namelijk door de ongeveer veertienhonderd kilometer te vliegen vanaf Ecuador. Écht in de buurt ligt het daarom niet en dat heeft er dan ook voor gezorgd dat de Galapagos erg bijzonder zijn. Door de ietwat geïsoleerde ligging van het vasteland, hebben de eilanden een uniek ecosysteem. Een van de gevolgen? Extreem zeldzame dieren! Een greep uit het bijzondere assortiment is bijvoorbeeld de reuzenschildpadden, de Blauwvoetgenten (een zeevogel), een albatros, lavahagedissen, de fregatvogel en meer.
De meest bijzondere van de bovengenoemde dieren is de reuzenschildpad. Deze werd tot voor kort met uitsterven bedreigd, met als absoluut dieptepunt dat er nog maar vijftien over waren. Gelukkig voor de dieren kwam er een intensief conservatieprogramma waardoor de dieren niet volledig uitstierven. En dat is niet alleen belangrijk voor de reuzenschildpadden, maar ook voor de Galapagoseilanden. Het ecosysteem van de eilanden is namelijk afhankelijk van het poep van reuzenschildpadden, dat zaden verspreid.
Madagaskar
Het Afrikaanse eiland, gelegen in de buurt van Mozambique, kennen we qua naam natuurlijk van de film over Alex de leeuw, Marty de zebra, Melman de giraffe en Gloria het Nijlpaard die in de Amerikaanse stad New York wonen en proberen te ontsnappen. Maar wist je dat Madagaskar ook hele unieke inwoners heeft? Zoals de fossa, ofwel: de fretkat. Het beestje lijkt op een katachtige en dat zit ook enigszins in de naam. Toch stammen ze niet af van een kat en ook niet van een fret. Waarvan wel? Waarschijnlijk van de Afrikaanse mangoeste, die zo’n twintig tot dertig miljoen jaar geleden op het eiland kwam. Maar hoe de fossa’s daadwerkelijk op het eiland terecht zijn gekomen, is onduidelijk. Gezien de voorkeur om te leven in de bossen, is het begrijpelijk dat de dieren alleen op Madagaskar leven en niet de oceaan overstaken naar het vasteland.
Hawaï
Tot slot, het magische eiland Hawaï met een wel heel bijzondere vogel: de Hawaïaanse gans. Al wordt het in Hawaï de nene genoemd. En het leuke aan deze nene? Het is de zeldzaamste gans ter wereld. Waarom? Onder andere door de vleugels, die minder sterk zijn dan die van andere ganzen, omdat ze niet naar andere plekken trekken. En ook de poten zijn bijzonder: omdat ze alleen in kleine meren en vijvers zwemmen, bevatten ze slechts deels zwemvliezen. Mede hierdoor komt het dier dan ook niet buiten Hawaï. Wat ‘ie dan wel kan en doet? Lopen. De tenen en poten zijn langer dan die van andere ganzen wat ervoor zorgt dat de gans gemakkelijk over het eiland kan klimmen. En dat allemaal zónder te waggelen.
Hoe deze ‘vreemde eendjes’ dan terecht kwamen op het Amerikaanse eiland? De verwachting is dat ze afstammen van Canadese ganzen, die wel ver vliegen. Naar schatting zijn de vleugels van de Hawaïaanse gans dan ook zo’n zestien procent smaller dan die van de Canadese. Maar kunnen we het deze ganzen echt kwalijk nemen dat ze liever op het warme eiland zijn gebleven dan terug te vliegen naar Canada? Want zeg nou eerlijk: stiekem zouden we nu allemaal wel een Hawaïaanse gans willen zijn.
Nog niet uitgekeken op de bijzondere eilanden vol dieren? In Japan vind je zowel een katteneiland als een herteneiland.