Zuid-Limburg
- Artikel
- 02 okt 2020
- 4 minuten leestijd
Limburg, ook wel Limbörg of Lèmburg genoemd, is naast charmante dorpen en steden rijk aan natuurpracht. Met name het zuiden van deze provincie wordt geroemd om haar golvende heuvels, bloeiende boomgaarden, holle wegen, mysterieuze grotten en slingerende beken.
Wie een van de heuvelachtigste delen van Nederland wil verkennen kan de Mergellandroute volgen. Deze route heeft zijn naam te danken aan mergel, een zacht gesteente dat wordt gebruikt als bouwsteen of cement. Het officiële startpunt van de Mergellandroute is het station van Maastricht, maar het is mogelijk om op ieder gewenst punt aan te haken. Het traject kan per auto of motor worden afgelegd en brengt je onder andere langs het Drielandenpunt, een letterlijk hoogtepunt van het Zuid-Limburgse heuvelland.
Ook brengt de Mergellandroute je langs de Vijlenerbossen en de Vaalserberg. In Mesch vind je de ruim vijfduizend jaar oude vuursteenmijnen. In de bourgondische stad Maastricht kan je vanaf het Vrijthof genieten van een uitzicht op het bekendste monument van de stad: de Sint-Servaasbasiliek. Ook de pittoreske dorpjes Epen en Slenaken zijn met hun vakwerkhuizen en -boerderijen een bezoekje waard. Een wandeling langs de slotgracht en rozenperken in Eijsden brengt je eeuwen terug in de tijd. Voor fietsers loopt de, weliswaar iets aangepaste, route langs rustige wegen, prachtige natuur en adembenemende uitzichten. Eens per jaar wordt de rust aan het begin van de Mergellandroute een klein beetje verstoort. Het jaarlijkse event voor klassieke motoren vindt dan plaats op een echte motorcamping. Liefhebbers laten hun unieke motoren zien en delen hun passie voor de tweewielers.
Voor de vele kloosters en landhuizen die Limburg kent was kalksteen nodig, hiervoor werd de ENCI-groeve gebruikt. Door de vele mijnen kent Zuid-Limburg een grottenstelsel van maar liefst 250 kilometer lang. Duik in de koude, donkere grotten terug in de tijd en volg een rondleiding langs een rijkelijk versierde route met afbeeldingen, tekeningen en handschriften van kunstenaars en bezoekers door de eeuwen heen. In de hoge gangen kan je door namen en data op de muren goed zien wanneer de verschillende lagen zijn uitgegraven.
Zeventig miljoen jaar geleden was Zuid-Limburg bedekt door een ondiepe subtropische zee die diende als leefgebied voor koralen, zee-egels en mosasauriërs, ook wel de T. rex van de zee genoemd. Tijdens het graven is er een fossiel van een mosasaurier gevonden. Toen Maastricht in 1794 door de Fransen werd veroverd heeft Napoleon het fossiel meegenomen als oorlogsbuit. Het fossiel is dan ook niet in Nederland te aanschouwen. Maar niet getreurd: op de route kom je wel langs een muurtekening van de T. rex van de zee. In de Tweede Wereldoorlog is dankbaar gebruik gemaakt van het grottenstelsel. Grote meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, zijn drie jaar lang in de duisternis verstopt om ze niet in handen van de Duitsers te laten vallen. Vandaag de dag bieden de hoge gangen een plek voor rondleidingen en misschien kom je onderweg vleermuizen tegen die in de grotten overwinteren.
Is een tocht in het donker niets voor jou en blijf je liever boven de grond? De Brunssummerheide is een groot heidegebied dat zich uitstekend leent voor een wandel- of fietstocht langs de zandvlaktes en door de bossen. Wanneer je vroeg uit de veren bent zie je ‘s ochtends de reeën in de mist en het dauw op de bladeren. Ieder seizoen biedt de heide een divers uitzicht. Tijdens de bloeitijd in augustus en september, ligt er een paarse deken over het landschap.
Eten
Denk je bij Zuid-Limburg aan vlaai, asperges en zuurvlees? Dankzij de mergel- en kalkbodem en de vele hellingen is Zuid-Limburg ook geschikt voor wijnbouw. Sterker nog: Limburg mag dé wijnprovincie van Nederland worden genoemd. In het gebied vind je de oudste en hoogstgelegen wijngaard van Nederland. Tijdens je wandeling door de groene heuvels vol wijnranken lijkt het alsof je in het buitenland vertoeft.
Vervoer
Vanaf Utrecht rijd je met de trein in twee uur naar Maastricht. Rechtstreeks door naar het ondergrondse gangenstelsel? Vanaf de stad vertrekt een bus richting Slavante waar je na een korte wandeling van vijf minuten de duisternis kan verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands