Charell (22) voert de ‘FvD Girl Army’ aan: ‘Op school is een klacht tegen mij ingediend’
- Artikel
- 04 jan 2024
- 12 minuten leestijd
Charell Barten (22) is uitgesproken fan van Thierry Baudet en zijn partij. Dat leidt tot weerstand bij vrouwelijke generatiegenoten: “Thierry wordt verkeerd begrepen. Hij heeft het beter voor met vrouwen dan de meeste feministen.”
Conservatieve jonge vrouwen worden steeds zichtbaarder in Nederland. Een deel van hen voelt zich thuis bij radicaal-rechtse partijen als de PVV en Forum voor Democratie (FvD), die zeggen dat ze de ‘Joods-christelijke traditie’ in Nederland willen ‘beschermen’. Rondom de FvD en partijleider Thierry Baudet is zelfs een fanclub voor jonge vrouwen ontstaan: de FvD Girl Army. Dit kleine 'leger’ presenteert zich vooral online en deelt lief en leed in afgeschermde chatgroepen waar kritiek ze niet bereikt.
Want die kritiek is er zeker, zegt oprichtster Charell Barten (22). “Vooral van linkse, feministische vrouwen. Zij denken dat Baudet een seksist is, niet iemand op wie je als geëmancipeerde vrouw hoort te stemmen.” Zelf ziet Charell dat heel anders: “Thierry wordt verkeerd begrepen. Hij heeft het beter voor met vrouwen dan de meeste feministen.”
Waarom voelen jonge vrouwen zoals Charell zich aangetrokken tot radicaal-rechts en wat maakt dat zij een digitaal vrouwenleger oprichten? Ik, een progressieve jonge vrouw die zich met trots feminist noemt, ging erover in gesprek met Charell.
"Ze noemden me dom en vonden het belachelijk dat ik die kant van Thierry wel kan waarderen"
Hoi Charell, hoe ben je politiek betrokken geraakt?
Charell: “Ik heb eigenlijk een hekel aan politiek, ik vond het als tiener erg saai. Drie jaar geleden heb ik voor het eerst gestemd, op Thierry Baudet. Toen had ik me wel een beetje ingelezen want dat moet natuurlijk als je gaat stemmen, maar het boeide me nog steeds niet bijzonder veel.”
“Dat veranderde dit jaar, toen ik voor de afgelopen verkiezingen posters en advertenties van Forum voor Democratie voorbij zag komen en op socials zag dat Thierry naar mijn woonplaats zou komen. Ik trommelde mijn vader op, een trouwe FvD-stemmer, om Thierry te zien spreken in een lokale kroeg. Daar was ik zó van onder de indruk: hij sprak goed en was heel benaderbaar. Dat vind ik belangrijke eigenschappen voor een politicus.”
“Ik maakte een TikTok over die avond, met filmpjes van Thierry in de kroeg en die ging meteen viraal. Het was een TikTok met een vrij ironische toon. Ik grapte een beetje: Ik stem op Thierry omdat hij een down-to-earth politicus is die weleens gewoon een biertje drinkt in de kroeg. Onder die TikTok verschenen veel haatcomments van mensen die de ironische toon hadden gemist. Ze noemden me dom en vonden het belachelijk dat ik die kant van Thierry als politicus wel kan waarderen.”
Welke aspecten van Forum voor Democratie trekken je zo aan?
“Forum leert mensen dingen anders te bekijken dan dat je hebt aangeleerd en kritisch na te denken. Bijvoorbeeld over dat iedereen klakkeloos gelooft dat de maanlanding is gebeurd zoals altijd wordt gezegd, terwijl het volgens mij juist belangrijk is om je eigen onderzoek te doen en zelf de feiten boven tafel te krijgen. Ook ben ik het erg eens met hun standpunten over de veiligheid van kinderen. Zo vind ik dat je je jonge kinderen moet weghouden bij ‘grotemensenpraat’ en thema’s als seksualiteit.”
Lees hier meer over de complottheorieën die worden aangehangen door ‘maandlandingontkenners’, onder wie Baudet.
Onderzoek toont toch juist aan dat seksuele voorlichting voor kinderen op basisschoolleeftijd heel gezond is?
“Kinderen raken natuurlijk op een bepaald moment geïnteresseerd in seksualiteit, en dan is het goed om met die kinderen te praten over anticonceptie en andere dingen die ze seksueel veilig houden. Maar op dit moment wordt kinderen geleerd dat ze genderqueer zijn en worden ze helemaal in de war gebracht, vind ik. Tegen dat soort nare situaties komt Forum in actie.”
Hier lees je meer over de misinformatie die werd verspreid over seksuele voorlichting op basisscholen tijdens de Week van de Lentekriebels. En hier vind je een factcheck van onjuiste aannames over genderdiversiteit, zoals de overtuiging dat queer- of trans-zijn 'aangeleerd' kan worden.
En hoe ontpopte je van iemand die Thierry ziet spreken tot de aanvoerder van de FvD Girl Army?
“Toen ik de dag na Thierry’s toespraak in de kroeg naar mijn opleiding Social Work ging, kwam mijn TikTok ter sprake in gesprekken met klasgenoten. Ik had weerstand verwacht, gemene blikken en kritiek, maar tot mijn verbazing sprak ik veel jonge vrouwen die toegaven dat zij ook rechts stemden. Zelfs vrij radicaal-rechts, al hou ik niet zo van die term.”
“Als ik de definitie opzoek dan klopt de term ‘radicaal-rechts’ wel, maar als mensen me eenmaal radicaal noemen, noemen ze me binnen de kortste keren ook fascist ofzo. Dat gaat me echt te ver. Radicaal betekent in principe dat je ergens helemaal voor gaat, en dat doe ik ook.”
“Mijn studiegenoten durfden daar niet publiekelijk voor uit te komen, uit angst niet geaccepteerd te worden door hun omgeving. Sommigen van hen kregen, wanneer ze er wel eerlijk over waren, alleen maar vragen als: Maar je bent sociaal werker, maar je bent vrouw, hoezo stem je dat? Ik vind dat elke vrouw mag stemmen wat ze wil en dat je daar niet door buitengesloten mag worden.”
“Met de FvD Girl Army wil ik meer zichtbaarheid creëren voor rechtse meiden zoals ik, en een veilige plek waarin we samen kunnen praten over wat we maar willen. Als aanvoerder breng ik de FvD-girls bij elkaar, bedenk ik regels en richtlijnen voor ons Instagram- en Telegram-kanaal en modereer ik de berichten."
"Er heerst echt een taboe op rechts-stemmende vrouwen"
Vind je niet dat extreemrechtse partijen ook mensen buitensluiten op basis van wie ze zijn?
“Ik ben het ook niet eens met alle extreemrechtse opvattingen. Zo vind ik bijvoorbeeld dat vrouwen zelf moeten weten of ze een hoofddoek dragen en heb ik ook niks tegen de lhbti-gemeenschap. Aan de andere kant is rechtse politiek veel meer dan dat, maar wordt in de media gedaan alsof ‘extreemrechts’ gelijkstaat aan uitsluiting. Alleen linkse politiek wordt gepresenteerd als inclusief en goed voor iedereen, maar dat is helemaal niet zo.”
“Thierry Baudet heeft standpunten die veel Nederlanders zouden helpen: de Nederlandse burger niet laten betalen voor het klimaatprobleem, de ruimte voor iedere Nederlandse burger om te geloven wat diegene zelf wil geloven. Maar in de media wordt hij alleen geframed als een uitsluitende gek. Als ik zijn mediaoptredens zie, stoor ik me aan hoe niemand hem laat uitpraten en aan sommige talkshowtafels wordt hij gewoon gepest. Dit soort mediaframing is wat mij betreft medeplichtig aan incidenten zoals die persoon die een bierflesje op zijn hoofd sloeg en andere dreigementen aan zijn adres.”
Werkt de manier waarop onder andere Wilders moslims framet niet op dezelfde manier geweld en uitsluiting in de hand?
“Dat kan, en daar ben ik ook tegen. Geweld en uitsluiting is nooit goed.”
Zijn jullie als FVD Girl Army ook bang voor gewelddadige reacties?
“Er heerst echt een taboe op rechts-stemmende vrouwen en de reacties die wij krijgen zijn niet mals. We zouden tegen het belang van de vrouw in stemmen. Ik heb verhalen gehoord van rechtse meiden die in hun gezicht zijn gespuugd wanneer ze eerlijk waren over hun politieke voorkeur. Ik ken meiden die worden bedreigd en geïntimideerd."
"Bij mijn hogeschool is er een klacht tegen mij ingediend, want iemand vond het ongepast dat ik als FvD’er Social Work studeer*. Omdat ik verhalen ken van meiden die bij hen thuis zijn lastiggevallen door anti-FvD'ers, maakt dat me best wel bang. Mijn school wil me niet vertellen van wie de klacht afkomstig is, dus ik kan niet goed inschatten of ik gevaar loop."
*Brandpunt+ is in het bezit van een mailwisseling tussen Charell en haar school. Daarin wordt de klacht bevestigd.
En hoe ziet jullie veilige plek, de FvD Girl Army, er dan uit? Waar hebben jullie het over als er niemand meekijkt?
“We kunnen over alles met elkaar praten: over jongens, over welke kleding we dragen, en over politiek natuurlijk. Op dit moment zijn we vooral actief op een gesloten Instagram-account en op Telegram. Op Instagram zijn we vrij picky over wie we toelaten. We hebben vaker meegemaakt dat mensen doen alsof ze voor Forum zijn, terwijl ze eigenlijk GroenLinks stemmen. Die willen dan komen spieken in onze groep, lezen mee met onze berichten en spelen die dan door naar andere politieke groepen.”
“Daar zijn we nu wel waakzaam op, we verwijderen meiden als ons onderbuikgevoel zegt dat ze niet rechts genoeg zijn. We willen geen linkse mensen in de groep toelaten en houden de groep besloten om onze leden een veilige plek te geven. De meeste leden zijn lid van Forum voor Democratie, maar PVV’ers die graag met ons meepraten zijn ook welkom.”
"Ik vind het normaal dat vrouwen thuisblijven met de kinderen"
Waarom vinden linkse vrouwen en feministen het zo wonderbaarlijk dat jullie rechts stemmen, denk je?
“Er wordt over Forum gedacht dat het een vrouwonvriendelijke partij is; dat is een van de grootste misvattingen. Het is niet een partij die snel geassocieerd wordt met feminisme, maar dat is juist goed in mijn optiek. Het feminisme heeft de vrouw depressief gemaakt. Vroeger was het zo dat de man werkte en de vrouw thuiszat om het huishouden te doen en de kinderen te verzorgen. Over het algemeen waren vrouwen daar best wel gelukkig mee. Toen kwam het feminisme op, die vrouwen voorschreef te gaan werken en zich af te keren van het aanrecht.”
Hier lees je meer over jonge ‘tradwives’ die een traditionele rol als huisvrouw aannemen en het geordende gezinsleven uit de jaren vijftig idealiseren.
“Momenteel is het feminisme een beetje doorgeslagen. Er werd aanvankelijk gestreden voor het recht om een keuze te maken tussen een carrière en huismoederen, maar die keuze is er niet meer. Vrouwen die thuismoeder willen zijn worden raar aangekeken, ze worden golddigger genoemd en tellen minder mee in de samenleving. Daarnaast is het in de huidige economie ook niet mogelijk om je enkel op het huis en de kinderen te focussen, want je kunt als gezin bijna niet rondkomen als er maar één iemand een baan heeft.
Daar heb je gelijk in, thuismoeders worden ondergewaardeerd. Maar van enkel huismoederen zijn ook veel vrouwen somber geworden. Huisvrouwen gingen in de jaren ‘60 massaal valium slikken om de dag door te komen. De meeste feministen die ik ken vinden ook dat er een keuze moet zijn tussen carrière maken of werken in het huishouden.
“Nou, dan ben ik het met feministen eens, haha! Ik vind ook dat er een keuze moet zijn. Ook al geloof ik dat het van nature de rol van de vrouw is om voor de kinderen te zorgen, dan zijn er altijd nog vrouwen die net anders in elkaar steken en voor wie die rol niet past. Maar die vrouwen zijn nu de norm geworden, terwijl ik het normaal vind dat vrouwen thuisblijven met de kinderen, en dat is de schuld van het feminisme. Wat dat betreft zie ik mezelf wel als tradwife.”
Baudet is natuurlijk erg in opspraak gekomen vanwege een passage uit zijn roman: ‘Vraag het ook maar eens aan een verkrachter. Even los van al het tegengestribbel en uiterlijk verzet: vrouwen reageren ontzettend op zulke nietsontziende mannelijkheid.’ Zie je dit niet als vrouwonvriendelijk?
“Ik verdiep me niet in de negatieve roddels, dus ik weet niet over welke roman je het hebt. Al zou ik hem wel willen lezen. Dit gebeurt vaker met Thierry: hij neemt geen blad voor de mond. Hij doet vaak uitspraken die bedoeld zijn om een beetje te shockeren. Dat is gewoon marketing: een groffe uitspraak komt in het nieuws en zo kunnen weer nieuwe mensen hem vinden. Hij heeft vaker gezegd dat hij niets heeft met politieke correctheid en mediatraining, hij wil zichzelf blijven. Dat respecteer ik. Andere politici die vaak klinken alsof ze het hebben ingestudeerd, die vertrouw ik niet.”
Je was laatst naar het FvD-gala, hoe vond je dat?
“Ik vond het geweldig om daar te zijn. Ik was samen met de meiden van de FvD Girl Army gegaan, we hadden een hotelkamer geboekt en waren samen uit eten gegaan. De jongens op het gala waren voornamelijk christelijk en conservatief, dus die gingen met veel respect met ons om. Dat was een wereld van verschil met de mannen die ik in het normale leven tegenkom. Ik heb wel vaak last van mannen die aan me willen zitten, als ik uitga bijvoorbeeld. Het spreekt voor mij boekdelen hoe de mannelijke Forum-stemmers met vrouwen omgaan op het gala. Eén van de mannen gaf mij zelfs zijn jasje toen ik even buiten in de kou stond. Voor mij maakt dat duidelijk dat het vrouwonvriendelijke imago van Forum voor Democratie dus écht niet klopt. Hoe kunnen dit nou vrouwenhaters zijn?”