Klimaat & Natuur
- Aflevering55 min
Toekomstbestendige economie en de economische gevolgen van klimaatverandering
De roep om te stoppen met fossiele subsidies wordt steeds luider. Demissionair minister voor Klimaat en Energie en D66-partijleider Rob Jetten praat over een toekomstbestendige economie in Buitenhof. En wat zijn de economische gevolgen van klimaatverandering?
- Podcast50 min
Is een koel huis straks een luxeproduct?
In rap tempo zijn we in Nederland aan het isoleren, installeren we zonnepanelen en nemen huiseigenaren een warmtepomp in huis. Allemaal met het oog op de klimaatdoelen van 2050. Maar tegen die tijd krijgen we ook te maken met wel twee tot drie keer zoveel tropische dagen als nu. In Argos de vraag: zijn Nederlandse huizen eigenlijk wel tegen hitte bestand?
- Video12 min
Tuinspecialist Martin tovert een hete stadstuin om in een koele, groene plek
In de online serie 12 stekkies groen worden kleine tuintjes omgebouwd tot groene oases. Zo worden de buitenruimtes groener, duurzamer en comfortabeler.
Een tegeltuin wordt heet, merkten Loïs en Wilco uit Kampen. Ze schakelden 12 straten groenin. Tuinexpert Martin Stuger weet gelukkig als geen ander hoe je deze hittestress aanpakt: met groen. Heel veel groen. ‘Het wordt hier een jungle!’
- Artikel
Wat is Extinction Rebellion en waar staan ze voor?
Ze blokkeren snelwegen, lijmen zich vast aan gebouwen en gooien soep op kunstwerken. Je ziet de activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion ineens overal opduiken. Waarom doen ze dit precies? En wat denken ze hiermee te bereiken?
- Radio3 min
Populariteit anti-vakantie leidt tot Zweedse irritatie
De anti-vakantie is een typisch Zweeds fenomeen. Weg van al gemakken, wandelend van trekhut naar trekhut door de uitgestrekte natuur die het Scandinavische land rijk is. Dat begint populairder te worden en nieuwe toeristen aan te trekken. Maar tot ongenoegen van veel Zweden, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.
- Programma40 min
Huub Stapel reist langs rivier de IJssel
Huub Stapel reist Langs de IJssel en ontmoet mensen die wonen en werken in het stroomgebied van de meest eigenzinnige rivier van ons land. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden. Welke rol speelt deze rivier in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen?
- Programma
Hoe groen is jouw straat? Doe de check!
Voer je postcode in op de site van het programma 12 straten groen en zie hoe jouw buurt erbij staat; als het gaat om biodiversiteit, hittestress, wateroverlast en het aantal bomen. Vervolgens krijg je gerichte tips om jouw omgeving te vergroenen. Helemaal voor gratis en voor niets!
- Programma45 min
In 12 straten groen gaan bewoners de strijd aan met de tegels
Nederland versteent. Daarom gaan bewoners in 12 straten groen de strijd aan met de tegels. Ze doen alles zelf, van het ontwerp en tegels wippen tot aan het aanplanten en onderhouden van hun tuin. Ze krijgen hierbij hulp van het greenteam, met daarin o.a. Anita Witzier.
- Podcast30 min
Maak een tijdreis door onze natuurgeschiedenis met Vroege Vogels
In deze podcast nemen Menno Bentveld en de verslaggevers van Vroege Vogels de luisteraar mee naar de mammoetsteppe, de poolwoestijn en de uitgestrekte kwelders van de Romeinse tijd. Samen met deskundigen zien zij de mammoeten, poolvossen en de elanden aan zich voorbijtrekken.
- Aflevering40 min
Hoe gaan we om met de kracht van natuurbranden?
Duingebieden, bossen, heidevelden, veengebieden; niets is veilig voor natuurbranden. Wat zijn de gevolgen voor ons land, waar de natuur zo intensief wordt gebruikt? Pyrogeograaf Cathelijne Stoof onderzoekt in Focus hoe we het beste om kunnen gaan met de kracht van natuurbranden.
- Artikel
Moeten we ons jaarlijks voorbereiden op een rampzomer?
Drie slopende hittegolven op drie continenten. Tientallen miljoenen mensen kregen deze zomer te maken met temperaturen van ver boven de veertig en soms zelfs vijftig graden. Niet zo gek dat juli 2023 de heetste maand ooit gemeten bleek. Een derde graad hoger dan het laatste record uit 2019. Lees meer op de site van 3 op reis.
- Programma55 min
Reis mee met Floortje
Floortje gaat mee met prijswinnend fotograaf Jasper Doest van Nederland naar Nepal om onderweg vast te leggen hoe mensen en dieren samenleven. Ze ontmoeten personen die hun leven wijden aan dieren en verwonderen zich over de vaak zo ingewikkelde relatie tussen mens en dier.
- Collectie
Hoe het klimaat verandert
Grote delen van Europa beleven opnieuw een snikhete zomer. Ook in andere delen van de wereld zijn er weerextremen, zoals in de VS en rond Antarctica. NOS bundelt de belangrijkste verhalen over klimaatverandering, opwarming van de aarde en onderzoeken op een rij.
- Video11 min
Verwoestijning: de strijd tegen het oprukkende zand
Woestijnen overal ter wereld breiden zich uit, met grote gevolgen voor mens en dier. Om de oprukkende woestijnen te stoppen, worden miljoenen bomen geplant. Werkt dat? NOS op 3 legt het je in 11 minuten uit.
- Podcast20 min
De Jortcast: Wolken, hoe witter hoe beter
De wereld staat in de fik, vrij letterlijk helaas, maar in de Jortcast even geen apocalyptisch gesomber over klimaatopwarming. Wat wel: constructieve inbreng!
Prof. dr. ir. Herman Russchenberg komt met manieren om het klimaat te sturen zodat opwarming wordt tegengegaan. Van het nabootsen van vulkanen tot het opspuiten van de Noordpool en het witter maken van wolken.
- Podcast11 min
Missie Voelspriet: met de kinderen op zoek naar insecten en beestjes
Missie Voelspriet, een podcast van Zappelins Beestenbrigademet Boswachter Tim en Emmely Voelspriet. Vreselijk leuk en leerzaam om samen met kinderen avonturen te beleven met insecten en beestjes in de Nederlandse natuur. Ontmoet de mysterieuze mini-inwoners van onze bossen, tuinen en wateren.
- Aflevering25 min
Met de trein door het Zwarte Woud
Rail Away stapt in op station Donaueschingen, aan de rand van het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het is een prachtige treinreis door natuurparken, langs kastelen, kloosters en gebergtes.
- Documentaire45 min
Reizen langs rivier de Po
In deze aflevering van Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld reizen we langs de Po in Piacenza en varen via de grootste sluis van Italië naar Cremon.
Onderweg duiken we in de culinaire specialiteiten van de regio en we eindigen de reis in Chioggia, de thuisbasis van één van de grootste vismarkten aan de Adriatische Zee.
- Documentaire55 min
Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld
Er is geen beter perspectief op de wereld dan vanaf een boot op een rivier, terwijl deze zich zachtjes een weg baant door adembenemende landschappen. In Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld neemt Huub Stapel je mee langs en over de mooiste rivieren in Europa, Canada en de Verenigde Staten.
- Artikel
Deze subsidies kun je krijgen voor het vergroenen van jouw buurt
Een waterton plaatsen, een boomspiegel aanleggen of een groen dak plaatsen. Het kan behoorlijk wat geld kosten. Gelukkig geven veel gemeentes subsidies voor duurzame maatregelen. Check of jij er recht op hebt!
- Film1 uur 40 min
Sensationele natuurfilm over de terugkeer van de wolf in Nederland
De wolf was bijna uitgestorven in Europa. In de afgelopen jaren kreeg de wolf wettelijke bescherming en maakte hij een opmerkelijke comeback. In WOLF zie je hoe het dier zijn weg terugvond naar Nederland.
Voor de film heeft regisseur Cees van Kempen meer dan duizend dagen doorgebracht in de bossen om het leven van de wolf in detail vast te leggen. Welke route heeft het dier afgelegd? Hoe kwam de eerste wolvenroedel in Nederland tot stand? En wat is zijn invloed op de biodiversiteit?
- Programma25 min
Dwars door de bergen en steil omhoog
Ontdek de mooiste spoorlijnen ter wereld in Rail Away. Stap in de trein en zie het landschap, de geschiedenis en cultuur van de omgeving. Zo leer je een land en een gebied op een andere én duurzamere manier kennen.
- Aflevering17 min
Pointer onderzoekt dubieuze CO2-compensatie door gemeenten
De uitstoot van broeikasgassen moet drastisch naar beneden. Maar compenseren is vaak gemakkelijker en goedkoper dan zelf minder gaan uitstoten.
Pointer duikt in dubieuze projecten waarmee gemeenten 'compenseren'. Zoals een Turks windmolenpark, Indiase waterkrachtcentrale en een op kolen gestookte Chinese staalfabriek.
- Artikel
Producten van gerecycled oceaanplastic: uitkomst of slimme marketingtruc?
Plastic troep: de wereldzeeën zouden ervan stikken. Gelukkig hebben ze daar iets op bedacht: oceaanplastic. Nieuwe spullen van oud plastic, zo uit de zee gevist. We vissen onze eigen vervuiling uit de zeeën en verwerken het tot zonnebrillen, speelgoed, mokken en muizen. Zo koop je met een schoon geweten de zeeën schoon. Maar is het echt zo simpel?
- Aflevering25 min
Keuringsdienst van Waarde over varkens
Worst, ham, salami of spek: voordat varkensvlees vlees werd, ging het door het leven als een dier. En ook dieren kunnen ziek worden. Bij het grootste slachthuis van ons land, dat vooral varkens uit grote stallen verwerkt, blijkt dat een op de vier gezond geslachte varkens iets onder de leden heeft gehad. Beschadigd borstvlies staat daarbij met 17% bovenaan. Maar wat betekent dit allemaal?
Geen tijd om te kijken? Lees het artikel over de hoge prijs van goedkoop vlees!
- Programma40 min
De gevolgen van de klimaatcrisis, de asielcrisis en de personeelscrisis in Nederland
Yora Rienstra maakt zich zorgen over de toekomst: hoe overleven haar kinderen op een planeet die steeds warmer wordt? Is er voldoende ziekenhuispersoneel voor als ze zelf ziek wordt? En hoe kan het dat zo’n welvarend land als Nederland niet in staat is om vluchtelingen op te vangen? In Half Holland in crisis hoor je de verhalen van slachtoffers, activisten én mensen die juist voordeel halen uit een crisis.
- Documentaire1 uur 5 min
Waldemar Torenstra tipt documentaire Warrior Women
In Ondersteboven van de Amerika’s gaat Waldemar Torenstra op zoek naar het verleden van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en de nog overgebleven cultuur.
Hij tipt de documentaire Warrior Women, over een moeder en dochter die zich inzetten tegen de verwoesting van het milieu en voor de inheemse cultuur.
- Programma30 min
Wat houdt ons tegen om duurzamer te leven?
De grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. Het roer moet om, we moeten minder vliegen, minder vlees eten, minder verspillen en minder plastic gebruiken. Wat houdt ons tegen om het roer radicaal om te gooien? En welke leiders durven de verandering aan?
- Programma
Yvon Jaspers trekt met Boer zoekt vrouw-stellen door Europa, op zoek naar inspiratie bij andere boerenbedrijven
In Onze boerderij in Europa trekt Yvon Jaspers met een aantal Boer zoekt vrouw-stellen per camper door omringende Europese landen. In aflevering 1 gaan de Utrechtse boer Gerben en zijn vriendin met Yvon op avontuur in Frankrijk. Hun reis brengt ze o.a. bij het welbekende Boer zoekt vrouw-koppel Herman en Fleur. Zij runnen een melkveehouderij. Op de website van KRO-NCRV lees je hoe ze hun reis hebben ervaren.
- Website
Alles over het buitenleven uit BinnensteBuiten
De redactie heeft alles over het prachtige buitenleven uit BinnensteBuiten voor je op een rij gezet. Van wandelingen tot weetjes over de natuur en dieren.
- Interactive
Houd jij je voeten droog in de toekomst? Zoom in met de postcodetools
Met de postcodetools van Ruimteschip Aarde kan je helemaal inzoomen tot in jouw achtertuin of op jouw balkon. Zo kun je ontdekken hoeveel sterren er vanaf jouw woning te zien zijn, of je in de toekomst droge voeten houdt, hoe het staat met de luchtvervuiling in jouw buurt en hoeveel bijensoorten er in jouw buurt leven.
- Programma55 min
Ga mee op Freeks saturday night safari
Nederlands bekendste bioloog en hoogleraar Freek Vonk neemt jong en oud mee op avontuur in Freeks saturday night safari. Ontdek de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde. Via boeiende colleges, prachtige beelden én prikkelende vragen over de natuur neemt hij iedereen mee op een wonderlijke reis door de natuur. De studio is uitgerust met speciale technologieën waardoor sommige dieren ineens wel heel dichtbij komen. Als dat maar goed gaat!
- Programma45 min
Het broedseizoen in de dierentuin
Het echte leven in de dierentuin is terug met oude bekenden, maar vooral nieuwe dieren en nieuwe verhalen. Baby gorilla Ajabu komt in gevaar als zijn puberbroer ermee aan de haal gaat. En twee papegaaiduikermannen hebben elkaar helemaal gevonden en krijgen een adoptiekuiken. Maar kunnen ze ook voor zo’n kleintje zorgen? Kijk mee van dichtbij in Diergaarde Blijdorp.
- Documentaire60 min
André Kuipers laat je de aarde zien vanuit de ruimte
In Ruimteschip Aarde krijg je samen met André Kuipers een andere blik op Nederland en de wereld. Vanuit de ruimte nemen André, natuurkenners en de schitterende natuurbeelden je mee op een magische ontdekkingsreis. En beleef je hoe mooi maar ook kwetsbaar onze planeet is.
- Interactive
Hoeveel sterren kun je zien bij jou in de straat?
Hoe groot is de LICHTvervuiling in jouw buurt? Kun je nog wel sterren zien? Met deze interactive van Ruimteschip Aarde met André Kuipers zoom je zo vanuit de ruimte naar je eigen achtertuin.
- Documentaire
De beste docu's over Nederland en water
Talloze dijken, sluizen en waterkeringen tonen de continue strijd tussen de Nederlandse bevolking en het water. Aan de hand van documentaires blikt 2Doc terug op watersnoodrampen uit het verleden en kijken we naar toekomstscenario’s voor Nederland en het water.
- Documentaire55 min
Van een hulpeloos bolletje naar speelse, onhandige pandapuber
Reuzenpanda Fan Xing is 2,5 jaar en daarom gaat Fan Xing binnenkort naar China. Hij heeft daar namelijk een belangrijke missie: hij moet voor nageslacht zorgen om zo bij te dragen aan het behoud van zijn soortgenoten. In De kleine reuzenpanda vliegt uit volg je voorbereidingen op deze reis van dichtbij.
- Podcast45 min
Vroege vogels en andere dieren
Vroege Vogel Anneke Naafs ontvangt elke week een gast in de NPO Radio 1-studio om te vertellen over een bijzondere gebeurtenis uit de natuur die je nú kunt zien of horen. Zoals het begin van het broedseizoen van de weidevogels, de kwakende boomkikker en de symboliek van de kraanvogel.
- Aflevering25 min
Hoe beschermd is beschermd natuur?
De natuur op de Veluwe staat onder druk. Woningbouw, evenementen en verblijfsrecreatie snoepen kleine stukjes land af van dieren en planten. Wie wint er het gevecht om de grond op de Veluwe?
- Aflevering25 min
Plastic in paden van Natuurmonumenten
Plastic hoort niet thuis in de natuur. Toch zijn er meerdere wandelpaden van Natuurmonumenten in natuurgebieden verstevigd met plastic vervuild bouwpuin. Waarom zet juist Natuurmonumenten dit vervuilde bouwpuin in? Voor meer ga je naar de site van Pointer.
- Video15 min
Heeft een Klimaattop zin?
Goede vraag. NOS op 3 duikt erin. Wil je meer weten over de 27e Klimaattop? Ga dan naar NOS.nl.
- Collectie
Volg de Klimaattop in Egypte op NOS.nl
Op de klimaattop in Egypte spreken vanaf zondag vertegenwoordigers uit zo'n 200 landen over hoe de opwarming van de aarde kan worden afgeremd. In deze collectie van de NOS vind je nieuws en achtergronden rondom de top.
- Aflevering35 min
Klimaatverandering heeft op Groenland juist ook positieve effecten
Het smeltende ijs op Groenland trekt toeristen, politici, media en investeerders. In deze speciale Frontlinie-aflevering reist Bram Vermeulen naar Groenland, waar klimaatverandering als 'business opportunity' wordt beschouwd. Meer weten? Op NPO Radio 1 vertelde Bram over de aflevering.
- 55 min
Documentaireserie over de macht van oliebedrijven
The Power of Big Oil laat zien hoe grote oliebedrijven en hun politieke bondgenoten jarenlang twijfel zaaiden over de kennis van klimaatverandering en de maatregelen hiertegen vertraagden.
- Programma15 min
Rutger Castricum nodigt bekend Nederland uit in zijn klimaatkar
Een nieuw seizoen van De Klimaatkar met Rutger Castricrum, die in zijn elektrisch rijdende 'taxi' een gast ontvangt met wie hij de klimaatcrisis bespreekt.
- Programma55 min
Nicolaas gaat op zoek naar een plan B
Waarom gaan wij er in Nederland vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt? Grote delen van ons land liggen nu al onder zeeniveau. In De klimaatverkenner neemt Nicolaas Veul een kijkje in onze toekomst én gaat hij op zoek naar een plan B.
- Podcast40 min
Onderzoekspodcast over wat we wél kunnen doen tegen klimaatverandering
In de zesdelige podcastserie De Ommezwaai onderzoekt journalist Sander Heijne wat organisaties kunnen doen om de strijd tegen klimaatverandering te versnellen
- Programma50 min
Deze slimme uitvindingen dragen bij aan een beter klimaat
Vijf BN’ers reageren op nieuwe, verbazingwekkende en creatieve ideeën waarmee we iets kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Het grote groene ideeis een show vol hoop en inspiratie, vol knappe koppen en doorzetters, met experimenten, proeverijen en veel goede ideeën om zelf je steentje bij te kunnen dragen aan een gezondere toekomst.
- Collectie
Documentaires over de strijd tegen klimaatverandering
Vastgelijmd aan een talkshowtafel, tomatensoep tegen een Van Gogh: protest tegen de klimaatcrisis wordt steeds zichtbaarder. Makers richten hun camera op klimaatactivisten en kijken kritisch naar hun eigen gedrag. Op 2Doc zie je documentaires over strijders voor een duurzamere toekomst.
- Programma20 min
CO2-uitstoot compenseren: is dit greenwashing?
CO2-uitstoot compenseren van je vliegreis of festivalbezoek. Bijvoorbeeld via het planten van bomen. Bedrijven geven je steeds vaker de optie. Maar werkt het wel, of is het greenwashing?
- Programma30 min
Wat is de échte prijs van onze kleren, koffie en meubels?
In De Prijsknaller zoeken Ersin Kiris en Eva Cleven uit wat de werkelijke kosten zijn achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht.
- Interactive
Hoe groot is jouw voetafdruk?
Hoeveel oppervlakte van de aarde heb jij nodig om alles wat jij gebruikt in je leven, te laten produceren? Anders gezegd: wat is de impact van jouw levensstijl op het milieu? Denk aan de kleren die je draagt, het broodje dat je eet, de bank waarop je zit. Alles wordt geproduceerd. Dat kost stroom en simpelweg: grondoppervlak. Met de test van Het Klokhuis bereken je jouw CO2-footprint.
- Collectie
Heldere antwoorden op ingewikkelde vragen over klimaat en milieu
Staat Nederland over een eeuw onder water? Waarom is stikstof een probleem? En hoe duurzaam zijn vleesvervangers? Het platform NPO Kennis geeft klinkklare antwoorden.
- Podcast5 min
Waar staan de bomen die je vliegreis zouden compenseren?
Voor een paar euro extra worden er ter compensatie van je vliegreis een aantal bomen geplant. Maar waar staan die bomen eigenlijk? En lost dat voldoende op? In de podcast Alledaagse Vragen hoor je het antwoord.
- Podcast35 min
Podcast met bekende denkers en doeners uit de wereld van duurzaamheid
Wat kan Talitha leren van hun ervaringen en hoe houden zij hoop houden op een betere wereld? In Een Betere Podcast praat Talitha Muusse met bekende denkers of doeners uit de wereld van duurzaamheid.
- Podcast30 min
Verantwoord vervoeren
De oplossers vinden óveral een antwoord op. Dit doen ze samen met Nederlandse wetenschappers. Waar moeten we beginnen als we het klimaatvraagstuk willen oplossen? Het vervoer!
- Website
Ontwikkel een duurzame lifestyle met BinnensteBuiten
Duurzamer leven is de uitdaging van deze tijd. Maar hoe doe je dat en waar te beginnen? Op de website van BinnensteBuiten vind je video's, artikelen en lijstjes over een duurzame lifestyle.
- Podcast45 min
Hoe gaan grote bedrijven onze planeet redden?
Een klimaatneutraal biertje, een reisorganisatie die blij is als jij minder vliegt of een bank die in duurzame doelen investeert. In Geld of je Leven spreekt Jeroen Smit CEO’s over hoe zij hun bedrijf leiden naar een duurzame toekomst.
- Podcast25 min
De vergeten klimaatcrisis
Veel mensen in Nederland maken zich zorgen om de klimaatcrisis. Maar hoe zit het met onze Caribische eilanden? Houden mensen daar zich bezig met klimaatverandering? En wat merken ze ervan? John Samson neemt je mee op reis in zijn podcast, De vergeten klimaatcrisis.
- Documentaire25 min
3Lab documentaire over jongeren die strijden tegen klimaatverandering
In Nederland maken 200.000 jongeren zich zorgen over de klimaatverandering. Robin, Melih en Armando zetten hun zorgen om in actie. Hoe ver dit gaat zie je in 3Lab documentaire We Are Fucked.
- Podcast30 min
Biologisch boeren en duurzame vis
Petra Possel praat in deze podcast met boeren en vissers. Over de oogst, het land, de familie, de omgeving en actuele kwesties, zoals het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Wat komt erbij kijken als je 'biologisch gaat'?