Klimaat & Natuur

Een verrassende kijk op het klimaat

De publieke omroep biedt het hele jaar door een verrassende kijk op het klimaat en de natuur. Met speciale programma's, documentaires, maar ook fictie, podcasts en artikelen nodigt de NPO iedereen uit om zich te verdiepen en te laten inspireren door verschillende klimaat-gerelateerde onderwerpen en invalshoeken.

De Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek van 2023 vindt dit jaar plaats van 30 oktober tot en met 5 november.

Klimaatweek bij de publieke omroep

De klimaatweek wordt zaterdag 21 oktober afgetrapt door NPO Radio 1 met de zoektocht naar Het koelste idee van Nederland.

Live vanuit de speciale NPO Radio 1 Klimaatstudio op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort onderzoeken radiomakers simpele, praktische, grappige en vernieuwende ideeën van luisteraars om opwarming van de aarde tegen te gaan.

Ga naar NPO Radio 1 Klimaatstudio

Klimaatstudio 2023 NPO Radio 1

Speciale programmering

Ook tal van programma's op televisie en online staat vanaf 23 oktober in het teken van het klimaat. Hieronder een overzicht:

12 Straten Groen (KRO-NCRV)

Nu al te zien op NPO Start
In 12 provincies ondergaan 12 straten een metamorfose. Buurtbewoners gaan samen aan de slag. Niet alleen de straat wordt groener, ook de bewoners leren elkaar beter kennen. Kijk op NPO Start. Ben je benieuwd hoe jouw straat ervoor staat? Doe de check op KRO-NCRV.nl.

Restaurant van de toekomst (KRO-NCRV)

Nu al te zien op NPO Start
In deze serie gaan presentatoren Sosha Duysker en Anna Gimbrère samen met sterrenchefs Marleen Brouwer en Dennis Huwaë de culinaire strijd aan om met futureproof ingrediënten de meest gegeten gerechten van Nederland te bereiden. Wie maakt de lekkerste innovatieve nasi of de meest smakelijke 'groene' hamburger?

Ppresentatoren Sosha Duysker en Anna Gimbrère samen met sterrenchefs Marleen Brouwer en Dennis Huwaë met de handen in de zij kijkend in de camera.
Restaurant van de toekomst (kro-ncrv)

Voorvechters (BNNVARA)

23 oktober om 21.20 uur op NPO 3 of NPO Start
Activisten zien we regelmatig in het nieuws, weggesleept worden door de ME. Jurre Geluk onderzoekt wat hen drijft. Waarom laten deze activistische leeftijdsgenoten zich oppakken uit protest voor het klimaat, terwijl het Jurre eigenlijk nog nooit is opgekomen om de straat op te gaan... Wil je hierover meepraten? Dat kan in de Aftertalk, direct na de uitzending via npo3.nl/voorvechters.

De Wereld van Dutch Design (VPRO)

23 oktober om 22.10 uur op NPO 3 of NPO Start
Presentatrice Nadia Moussaid gaat in gesprek met zes gezaghebbende Nederlandse ontwerpers over hun werk. Wat inspireert ze? Hoe helpen hun ontwerpen een steeds complexer wordende wereld behapbaar te houden?

Kinderserie Said en Anna (EO)

23 oktober om 08.00 uur bij Zapp/Zappelin of Zapp.nl
Saïd (6) en Anna (7) zijn beste vrienden. Het liefst spelen ze samen in de Repairshop van Saïds ouders. De plek waar knuffelberen, koffers, wekkers en nog veel meer dingen een tweede kans krijgen.

Twee lachende meisjes repareren een knuffelbeertje
Kinderserie Sair en Anna EO

Mijn Vlakke Land (EO)

23 oktober om 18.30 uur op NPO 2 of NPO Start
Preentator Kefah Allush gaat op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen.

Dorrestijn en Het Regenworm Dilemma (MAX)

23 oktober om 19:50 uur op NPO 2 of NPO Start
In dit nieuwe programma gaat cabaretier Hans Dorrestijn in gesprek met bekende en minder bekende mensen die ieder op hun eigen wijze bezig zijn met oplossingen voor onze klimaatproblemen. In aflevering 1 gaat hij op bezoek bij acteur Waldemar Torenstra. Hij woont in de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa.

Stand van Nederland, de Koplopers (WNL)

23 oktober om 22.10 uur op NPO 2 of NPO Start
Presentatrice Raquel Schilder bezoekt vijf verschillende plekken waar ondernemers baanbrekende ideeën hebben die we nu al kunnen toepassen.

De Wereld van Morgen (AVROTROS)

25 oktober om 20.35 uur NPO 1 of NPO Start
Hoe wonen we over twintig jaar? Hoe zorgen we ervoor dat met de steeds warmer wordende steden, lange periodes van droogte en wateroverlast onze woningen prettig leefbaar blijven? Presentatoren Roos Moggré en Soy Kroon nemen een kijkje in de toekomst.

Het Grote Groene Idee (HUMAN)

29 oktober om 21.30 NPO 1 of NPO Start
Het Grote Groene Idee is een amusementsshow gepresenteerd door Harm Edens, waarin uitvinders en slimme koppen de beste oplossingen voor het klimaatprobleem presenteren aan Nederland. Een ode aan de inventiviteit.

Presentator Harm Edens met alle deelnemers van het programma Het Grote Groene Idee
Het grote groene idee (HUMAN)

De Energieman (BNNVARA)

30 oktober om 22.15 op NPO 2
Presentator Menno Bentveld duikt in de wereld van de energie. Als oude energie eindig is, waar halen we de nieuwe, schone energie vandaan om aan de groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen. En tegen welke prijs?

BinnensteBuiten (KRO-NCRV)

BinnensteBuiten trakteert je dagelijks op een flinke dosis inspiratie voor een lekker groen leven. Met aandacht voor eten, wonen en buiten zijn. In verband met de klimaatweek wordt er van 30 oktober t/m 3 november extra aandacht besteed aan het klimaat.

Top van onderop (KRO-NCRV)

6 december op NPO 1 of NPO Start
Naar aanleiding van de internationale klimaatconferentie die van 28 november t/m 12 december plaatsvindt in Dubai, kijkt KRO-NCRV samen met het Nationaal Klimaat Platform naar innovatieve initiatieven op gebied van duurzaamheid in ons land.

Meer klimaat & natuur?

Wil je grasduinen door het complete aanbod van de publieke omroep als het gaat om klimaat en natuur? Je vindt bijna (!) alles hier op NPO.nl.