
Anticonceptie, hormonen en de rol van mannen
26 september is Wereld Anticonceptie Dag. De publieke omroep heeft hier vele verhalen over gemaakt. Kijk, lees en luister over de pil en andere anticonceptiemiddelen.
- Aflevering35 min
Wanneer anticonceptie geen optie meer is
Soms is anticonceptie geen optie (meer) en wordt er gekozen voor abortus. Maar waar leg je de grens tussen leven en dood? Bij veertien weken, zoals in Frankrijk? Of bij vierentwintig weken, zoals in Nederland?
Marjolijn van Heemstra neemt in Grensgevallen een duik in haar verleden, toen ze zelf een abortus overwoog. En hoe wordt er nu over abortus gedacht?
- Artikel
Hormonale anticonceptie steeds minder sexy, maar de alternatieven zijn ook niet ideaal
‘Misdadig hormonaal experiment’ en ‘puur vergif’: op TikTok duiken de meest bizarre claims op over hormonale anticonceptie. En hoewel die claims vaak niet waar zijn, is wel duidelijk dat een deel van de jonge vrouwen hun vraagtekens zetten bij al die hormonen in je lichaam, blijkt ook uit onderzoek van 3Vraagt.
- Aflevering40 min
Houdt de farmaceutische industrie seksisme in stand omwille van winst?
Waarom bestaat de anticonceptiepil voor mannen nog steeds niet, terwijl er al jaren berichten zijn dat 'hij er bijna is'?
Tim Hofman onderzoekt en confronteert de machtige mensen en bedrijven van onze samenleving in Pak de macht!
- Documentaire25 min
Baas in eigen zak
Krijsende kinderen, slapeloze nachten en nooit meer spontaan een avondje stappen met je vrienden; voor veel jonge mannen is de komst van een onverwachte baby de ultieme nachtmerrie. Maar als het op seks aankomt, vertrouwen ze vaak volledig op de anticonceptie van hun bedpartner, wat hen in een gevaarlijke afhankelijkheidspositie plaatst. Wordt het niet tijd dat mannen Baas in eigen zak worden?
Lees hier het interview met regisseur Lynn Deen.
- Video3 min
Voxpop: "Ik laat me volspuiten"
Er wordt gewerkt aan eikelpleisters, verwarmde onderbroeken, neussprays en pillen om ook mannen aan de anticonceptie te krijgen. Wat zeggen mannen op straat hierover? PowNews gaat op onderzoek uit.
- Video13 min
De Avondshow met Arjen Lubach: Een anticonceptiepil voor mannen?
De anticonceptiepil voor mannen komt steeds dichterbij. Een nieuwe wetenschappelijke doorbraak, of hadden we dit allang kunnen hebben? Het is tijd voor de Avondshow seksuele voorlichting!
- Documentaire35 min
Een persoonlijke zoektocht naar alternatieven voor hormonale anticonceptie
Ooit bracht de anticonceptiepil seksuele bevrijding teweeg, maar wat betekent diezelfde pil voor personen met een baarmoeder nu? In Bloody hormones verkennen de makers Brigitte Borm en Dorien Pfauth met de camera in de hand hun hervonden natuurlijke cyclus en de ervaringen van anderen.
- Artikel
Waar blijft de mannenpil?
Wie regelt bij jou thuis de anticonceptie, jij of je partner? Voor vrouwen zijn er een stuk meer mogelijkheden dan voor mannen. Is dat wel eerlijk, en waarom is ‘de mannenpil’ er eigenlijk nog niet?
- Artikel
Wat doet de pil met je?
De anticonceptiepil wordt in de jaren 60 in Nederland ontvangen als een bevrijding voor de vrouw. Maar de afgelopen jaren is er steeds meer bekend over de negatieve bijwerkingen. Hierdoor daalt het aantal gebruikers van de pil. Hoe werkt de pil precies? Kan je er depressief van worden? En waarom is er nog geen mannenpil?
- Podcast5 min
Babyblokkers: mythes onderzocht en ontkracht
Je wil seks, maar geen baby's. Hoe doe je dat als er steeds meer verhalen de ronde doen dat de pil en andere anticonceptiemiddelen slecht voor je zijn? Trees onderzocht hoe het ervoor staat met anticonceptie, voor vrouwen én mannen, in de serie Babyblokkers. Hapklare antwoorden op de meest gestelde vragen.