Brein npo

Wereld Autisme Dag

Op Wereld Autisme Dag (2 april) staat autisme in de schijnwerpers. Wat is autisme en hoe ervaart iemand dit? Lees-, kijk- en luistertips van de publieke omroep.

 • Brainwash autisme2
  Human
  Podcast

  Autisme is geen ziekte, maar een manier van zijn

  Jongetjes die niet in staat zijn om contact met anderen te maken, maar wel een supertalent hebben. Dat cliché bepaalt nog altijd ons beeld van autisme. Tijd dat daar verandering in komt, vindt onderzoeker en autist Niels Springveld, die een boek schrijft over de geschiedenis van autisme. Brainwash spreekt hem op Wereld Autisme Dag.

 • Marian autisme eo
  Eo
  Artikel

  Diagnose op latere leeftijd: 'De puzzelstukjes vielen op hun plek'

  Marian weet uit ervaring hoe het is om met autisme te leven; zowel zij zelf als haar zoon hebben autisme. Toch duurde het voor Marian meer dan vijftien jaar en veel onderzoeken voordat duidelijk wordt dat ze autisme heeft. Tijdens Autisme week roept zij op om af te stappen van het idee van dé stereotype autist. “Mijn visie is dat autisme niet los gezien kan worden van de mens, zijn persoonlijkheid én zijn omgeving.”

 • 1533x864 still little fire trike 5a4b6ccf27d35
  Documentaire

  Docu's met een hoofdrol voor mensen met autisme

  2Doc zet de beste, mooiste en meest relevante documentaires over mensen met een autismespectrumstoornis op een rij. Over wonen, vriendschappen, de kindertijd en technologie.

 • Autisme npo kennis
  Artikel

  Wat is autisme?

  Autisme is een beperking met vele gezichten: zowel mensen met een zeer hoog IQ als mensen met een heel laag IQ kunnen de diagnose krijgen. De hersenen van iemand met autisme verwerken de stroom aan informatie, die gedurende de dag binnenkomt, op een andere manier. Dat leidt tot overprikkeling van de zintuigen. Wat zijn de oorzaken van autistische stoornissen? Is autisme erfelijk? En is het een ‘mannending’?

 • Geen kleine man
  Logo vpro
  Podcast
  1 uur

  Hoe kan het dat ADHD en autisme vaak over het hoofd worden gezien bij vrouwen?

  Wat heeft het zogenoemde camoufleren hiermee te maken? En hoe beïnvloeden hormonen deze aandoeningen? Mirke Kist gaat in Geen kleine man op zoek naar antwoorden bij klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys en psychiater en bijzonder hoogleraar Sandra Kooij.

 • Fabian Franciscus cdn header 1592244187
  Bnnvara
  Voorstelling
  1 uur 10 min

  Cabaretier Fabian Franciscus in Vlafeest

  Mentale uitdagingen, psychologen, autisme en Rooibosvla, daar kan best om gelachen worden, vindt Fabian Franciscus. Fabian Franciscus is cabaretier en autistisch, beide doet hij zelfstandig. Vlafeest gaat over hoe hij met dat laatste steeds beter heeft leren leven. Althans, redelijk vaak dan.

 • Taarten van abel ulpen
  Logo vpro
  Aflevering
  20 min

  Ulpen bakt met behulp van Abel een taart voor zijn opa

  Ulpen heeft autisme en moet eigenlijk naar het speciaal onderwijs, maar daar is een te lange wachtlijst voor. Als kinderen hem uitdagen kan hij heel boos worden. Hij krijgt dan overal de schuld van. Gelukkig kan hij altijd bij opa terecht. In Taarten van Abel bakt hij een taart om opa te bedanken.

 • Over Leven Aaltjevan Zweden HUMAN
  Human
  Artikel

  Een kind met zwaar autisme, wat kunnen we daarvan leren?

  Als Aaltje van Zweden zwanger is van haar derde kind Benjamin voelt ze dat hij anders is dan haar andere kinderen. Haar gevoel wordt bevestigd als Benjamin vijf jaar is en de diagnose autisme en verstandelijke beperking krijgt. Haar grootste wens: "dat iedereen gaat inzien dat al die variaties in het menselijke bestaan, gewoon bij het leven horen."

 • Martine radio 5
  Eo
  Podcast
  30 min

  Jasper heeft autisme

  Jasper heeft autisme. En nee, hij kent niet het hele telefoonboek uit zijn hoofd en je hoeft hem ook niet te complimenteren als hij op tijd is voor een afspraak. Maar wat zijn autisme dan wel inhoudt? Dat vertelt hij aan Zegert en Martine in Het Kan Je Buurman Zijn.

 • Brainstorm 1024x576
  Ntr
  Video
  5 min

  Wat is een fiep?

  Alle mensen worden geboren met te veel verbindingen in hun hersenen en die verdwijnen na een tijdje vanzelf weer. Maar bij mensen met autisme is iets bijzonders aan de hand met die verbindingen. Wat precies? Dat onderzoekt Brainstorm met cabaretier Fabian Franciscus. Hij heeft zelf autisme en weet ongelofelijk veel over schilderkunst. Hoe snel herkent hij een schilderij?

 • Fabienne kamphuis npo 3fm
  Human
  Artikel

  "Huh heb jij autisme?" Drie vrouwen over hun autisme diagnose

  Van een man met autisme hebben we gelijk een beeld, maar bij vrouwen en autisme is dat moeilijker. Vrouwen krijgen gemiddeld later de diagnose dan mannen. Hoe ga je ermee om als je als volwassene de diagnose autisme krijgt? En hoe leef je met autisme? 3FM spreekt drie jonge vrouwen met autisme.